Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Τέσσερις συμβουλές για την φροντίδα ενός ηλικιωμένου σκύλου.

Οι σκύλοι είναι αξιαγάπητοι ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ακόμα, κι οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι μοναδικοί και τέλειοι σύντροφοι, ιδιαίτερα για ανθρώπους που έχουν ήσυχο τρόπο ζωής, καθώς είναι ήρεμοι και έχουν καλούς τρόπους.
Συνήθως, όμως δεν απολαμβάνουν την προσοχή και την φροντίδα που τους αξίζει. Ακόμα, και στα καταφύγια οι υπεύθυνοι περιποιούνται περισσότερο τα ζωηρά κουτάβια και τους δυνατούς ενήλικες σκύλους. Αντίθετα, ένας ηλικιωμένος σκύλος χρειάζεται περισσότερο την φροντίδα μας, αφού οι δυνάμεις του είναι πια μειωμένες. Έχει ειδικές ανάγκες, για αυτό απαιτούνται ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής του. 
Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορείτε να βελτιώσετε αισθητά την ζωή του.
-Πρώτον, περιορίστε την σωματική άσκηση. Με την πάροδο της ηλικίας εμφανίζονται ορθοπεδικά προβλήματα, πχ αρθρίτιδα. Για αυτό, χρειάζεται περισσότερες φορές βόλτα μικρότερης διάρκειας κατά την ημέρα παρά μία μεγάλη βόλτα. Περάστε τον χρόνο μαζί του επιλέγοντας παιχνίδια που να μην είναι επίπονα για τον ίδιο. Όποτε ο σκύλος νιώσει κουρασμένος, θα σταματήσει μόνος του. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε και το κολύμπι μαζί με τον τετράποδο φίλο σας.
-Αλλάξτε την διατροφή του. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, η διατροφή του πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του. Το πεπτικό σύστημά του γίνεται πιο ευαίσθητο, επομένως δεν μπορεί να καταναλώνει τις ίδιες τροφές και τις ίδιες ποσότητες όπως έκανε στο παρελθόν. Η διατροφή του πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά. Επιπλέον, πρέπει να προσέχετε τις σκληρές τροφές για τα δόντια του.
-Καλό είναι οι εξετάσεις να γίνονται πλέον σε ετήσια βάση. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν έλεγχο κάθε χρόνο, όταν ο σκύλος γίνει 8 ετών. Χρειάζεται να γίνονται εξετάσεις αίματος, ούρων και όλων των βασικών λειτουργιών. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι εμφανίζουν συχνά διογκώσεις που άλλοτε είναι καλοήθεις και άλλοτε όχι. Αυτές καλό είναι να ελέγχονται αμέσως. Ακόμα, πρέπει να έχετε υπόψη σας τις ασθένειες στις οποίες είναι επιρρεπής ο σκύλος λόγω της ράτσας του. 
-Τέλος, παρατηρείστε αν ο σκύλος είναι σε καλό νοητικό επίπεδο. Μία ασθένεια που εμφανίζεται σε μεγάλες ηλικίες είναι η γεροντική άνοια, που του προκαλεί σύγχυση και ακράτεια.


πηγή: press4dogs.blogspot.gr