Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Γιατί οι σκύλοι τρώνε χόρτα?

Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων θα έχουμε παρατηρήσει κάποια στιγμή τον σκύλο μας στην βόλτα, να τρώει χορταράκια. Άλλα σκυλιά το κάνουν πιο συχνά, άλλα πιο σπάνια. Αλλά γιατί?
Η απάντηση είναι πως δεν ξέρουμε 100% γιατί.

Έχουν γίνει διάφορες έρευνες, και υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γιατί τα σκυλιά τρώνε χόρτα.
Το κάθε σκυλί είναι διαφορετικό, και μπορεί να τρώει χόρτα για διαφορετικό λόγο.
Όλα τα παρακάτω πάντως είναι σωστά, και μπορούν να συμβούν ανάλογα την περίπτωση:

1. Είναι γευστικό!
Τα σκυλιά μας, τρώνε οτιδήποτε πέσει κάτω από το τραπέζι με λαχτάρα. Γιατί να σταματήσουν εκεί? Πολλά σκυλιά μπορεί να βρίσκουν την γεύση του χόρτου λαχταριστή και γι' αυτό να επιθυμούν να το τρώνε.

2. Για να τραβήξουν την προσοχή μας!
Ειδικά αν έχουμε φωνάξει σε έναν σκύλο και τον έχουμε μαλώσει όταν πάει να φάει χόρτα, εκείνο μπορεί να επιμένει και να το ξανακάνει για να μας τραβήξει το ενδιαφέρον και να κεντρίσει την προσοχή μας.

3. Γιατί βαριούνται!
Πολλά σκυλιά, ειδικά αν βρίσκονται συνεχώς σε μια αυλή, όταν δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο να κάνουν και όταν ο ιδιοκτήτης δεν φροντίζει να τα εξασκεί συστηματικά, αυτά βαριούνται και κάνουν αυτό που τους φαίνεται πιο εύκολο και πιο προσιτό για να περάσουν την ώρα τους. Τρώνε τα χορταράκια που βρίσκουν μπροστά τους.

4. Για να διώξουν το άγχος!
Κάποια σκυλιά, είτε στην βόλτα είτε κατά την παραμονή τους σε μια αυλή μπορεί να στρεσαριστούν από κάποιο γεγονός. Ένας τρόπος για να εκτονώσουν το στρες είναι να φάνε χόρτα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει αν δούμε τον σκύλο μας να τρώει χόρτα ξαφνικά, με έντονο και βιαστικό ρυθμό, σαν κάτι να τον πιέζει, και ειδικά αν είναι κάτι που το κάνει σπάνια και δεν πρόκειται για μια καθημερινή συνήθεια.

5. Για να καταπραΰνουν το στομάχι τους!
Αρκετά σκυλιά αφού φάνε χόρτα, ειδικά αν τα φάνε πολύ γρήγορα, στη συνέχεια κάνουν εμετό. Κάποιες μελέτες λένε πως τα σκυλιά όταν το κάνουν αυτό, εκ των προτέρων έχουν στομαχικές ενοχλήσεις, και τρώνε χόρτα γιατί ξέρουν πως αυτό θα τους προκαλέσει εμετό και έτσι θα ηρεμήσει το στομάχι τους.
Οι απόψεις όμως πάνω σε αυτό είναι αμφιλεγόμενες, καθώς πολλοί πιστεύουν πως τα σκυλιά δεν μπορούν να είναι τόσο έξυπνα ώστε να κάνουν από μόνα τους μια θεραπευτική αγωγή. Επιπλέον τα περισσότερα σκυλιά όταν τρώνε χόρτα, δεν δείχνουν από πριν να έχουν κάποια ενόχληση ή πόνο, και μόνο το 25% των σκύλων κάνουν στην συνέχεια εμετό, ενώ τα υπόλοιπα χωνεύουν τα χόρτα κανονικά.

6. Για να συμπληρώσουν την διατροφή τους με φυτικές ίνες!
Αυτή η άποψη είναι η επικρατέστερη και με την μεγαλύτερη λογική. Τα σκυλιά πριν χιλιάδες χρόνια όταν βρίσκονταν άγρια στην φύση, έτρωγαν ζώα φυτοφάγα, και μαζί με το ζώο έτρωγαν και όλα τα φυτικά υπολείμματα τροφής που υπήρχαν στο στομάχι του. Επίσης συμπλήρωναν την διατροφή τους με χόρτα και φρούτα.
Πλέον ο σκύλος που ζει με τον άνθρωπο σε αστικό περιβάλλον, ειδικά αν τρέφεται με ξηρά τροφή, έχει βασικές ελλείψεις στη διατροφή του, ειδικά σε φυτικές ίνες. Ο ίδιος ο οργανισμός λοιπόν αναζητά αυτή την τροφή, και γι' αυτό ο σκύλος πολλές φορές τρώει χόρτα για να ισορροπήσει την διατροφή του και να έχει καλύτερη πέψη.

Όποιος και να είναι ο λόγος που ο σκύλος μας τρώει χόρτα, αν αυτό δεν γίνεται εμμονή και απλά συμβαίνει περιστασιακά, μπορούμε να τον αφήσουμε να τα φάει άφοβα, καθώς δεν είναι καθόλου επιβλαβή για την υγεία του.
Το μόνο που θα πρέπει να προσέχουμε, είναι το γρασίδι ή τα χόρτα που τρώει ο σκύλος, να μην είναι ραντισμένα με επικίνδυνα τοξικά φυτοφάρμακα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο είναι επιβλαβή, αλλά μπορούν να αποβούν και μοιραία.

Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τον σκύλο μας από την βρώση χόρτων, μπορούμε να τον εξασκούμε περισσότερο, να του δίνουμε περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα να ασχοληθεί και να του αποσπάμε έτσι το ενδιαφέρον από το χορτάρι.