Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τι πραγματικά υπάρχει μέσα στις ξηρές τροφές?

"Φρέσκα κοτόπουλα, κομμάτια ζουμερού βοδινού, φρέσκα δημητριακά, και όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστεί ποτέ ένας σκύλος ή μια γάτα στην διατροφή τους".
Αυτά συνήθως απεικονίζονται στις συσκευασίες των ξηρών τροφών των κατοικίδιών μας, και αυτά αναφέρονται με έμφαση σε όλες τις αντίστοιχες διαφημίσεις.

Η συγκεκριμένη έρευνα διερευνά την διαφορά μεταξύ του τι εντύπωση έχουν οι καταναλωτές πως αγοράζουν, και τι πραγματικά παίρνουν. Επικεντρώνεται στις πιο συνηθισμένες και κοινές μάρκες ζωοτροφών που βρίσκονται στα μεγάλα σούπερ μάρκετς και καταστήματα, χωρίς όμως αυτό να αποκλύει πως και οι άλλες, οι πιο εξειδικευμένες premium μάρκες δεν έχουν υποπέσει ποτέ σε αντίστοιχα παραπτώματα.


Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι καταναλωτές, είναι πως η βιομηχανία ζωοτροφών, είναι μια προέκταση και η κατάληξη των περισσευμάτων της ανθρώπινης βιομηχανίας τροφίμων. Ολα τα υποπροιόντα και τα σκουπίδια των σφαγείων, όλοι οι σπόροι που θεωρούνται ακατάλληλοι για κατανάλωση από τον άνθρωπο, και άλλα παρόμοια υπολλείματα, μετατρέπονται από σκουπίδια σε κέρδος για τις εταιρείες ζωοτροφών. Στα υπολλείματα αυτά περιλαμβάνονται τα έντερα, οι μαστοί, οι οπλές, τα κεφάλια, και ενδεχομένως ολόκληρα άρρωστα και πεθαμένα ζώα ή καρκινικά μέρη των ζώων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μεγάλες εταιρείες τροφίμων, όπως η Nestle, η Del Monte, η  Master Foods, αλλά και άλλες που δεν έχουν σχέση με την διατροφή, όπως η Procter and Gamble ή η Colgate-Palmolive, έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια αντίστοιχες εταιρείες ζωοτροφών, όπως η Purina, η Hills, η Sheba, η Pedigree, η Royal Canin και πολλές άλλες. Σε αυτές έχουν βρει ένα πρόσφορο έδαφος να αξιοποιήσουν τα απομεινάρια και τα σκουπίδια που απομένουν από τις βιομηχανίες ανθρώπινης διατροφής.

Βασικά χαρακτηριστικά της ετικέτας και των αναγραφόμενων συστατικών.
Ο όρος "γεύμα" μπορεί να δωθεί σε ένα προιόν, όταν τουλάχιστον το 25% του βάρους του αποτελείται από το κύριο συστατικό της τροφής π.χ. κοτόπουλο. Οποιοδήποτε άλλο συμπληρωματικό συστατικό μπορεί να αναγράφεται στην ταμπέλα, αρκεί να αποτελεί τουλάχιστον το 3% του βάρους της τροφής. Για παράδειγμα, το γεύμα "κοτόπουλο με ρύζι" που αναγράφεται σε μια ταμπέλα, στην ουσία μας περιγράφει πως η κροκέτα περιέχει 25% κοτόπουλο και 3% ρύζι.
Τέλος, ο όρος "γεύση" μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα, αρκεί το προιόν να προσδίδει κάποιο έντονο χαρακτηριστικό στο τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή όταν κάτι αναγράφεται "με γεύση βοδινού", μπορεί να σημαίνει πως έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα κομμάτια ή εντόσθια βοδινού για να δώσουν άρωμα και γεύση, ή ακόμα χειρότερα να μην έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου βοδινό, αλλά μόνο τεχνητές γεύσεις.

Πως φτιάχνονται οι ξηρές τροφές.
Αρχικά, όλα τα υλικά αναμιγνύονται σε μεγάλους κάδους και πολτοποιούνται.
Στην συνέχεια η ζύμη περνά μέσα από ατμό και υψηλή πίεση, και μπαίνει μέσα στα καλούπια που της δίνουν το τελικό σχήμα. Τέλος, όταν εξέρχονται απο τον εξωθητή, πολύ γρήγορα μαχαίρια την κόβουν σε μικροσκοπικά κομμάτια. Μετά οι κροκέτες αφήνονται να ξεραθούν και στο τέλος ψεκάζονται με λίπος ή άλλα καρικεύματα ώστε να γίνουν πιο εύγευστες.

Αν και η διαδικασία του μαγειρέματος στον ατμό σκοτώνει τα βακτηρίδια που υπάρχουν στα συστατικά, το τελικό προιόν μπορεί να αποκτήσει άλλα καινούργια βακτήρια κατά την διάρκεια της ξήρανσης, της επικάλυψης και της συσκευασίας. Μερικοί ειδικοί προειδοποιούν πως αν η ξηρή τροφή μουλιάσει σε νερό, γάλα ή οποιοδήποτε άλλο υγρό, μπορεί να επιτρέψει στα βακτηρίδια να βγουν στην επιφάνεια, να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν ασθένειες στο ζώο μας.

Πως φτιάχνονται οι κονσέρβες.
Ολα τα συστατικά που μπαίνουν στις κροκέτες της κονσέρβας βρίσκονται σε πιο "φρέσκια" μορφή, και υπάρχουν και ατόφια κομμάτια κρέατος μέσα σε αυτά. Αναμειγνύονται όλα αυτά μαζί με άλλα πρόσθετα, κομματιάζονται, μαγειρεύονται και στο τέλος μπαίνουν σε αποστειρωμένες κονσέρβες. 
Οι τροφές στην κονσέρβα έχουν αρκετά διαφορετικό περιεχόμενο από τις ξηρές τροφές. Μπορεί να περιέχουν και αυτές κάποιο ποσοστό υποπροιόντων κρεάτων κλπ, παρόλα αυτά, όλα τα συστατικά βρίσκονται ακόμα σε πιο "φρέσκια" μορφή και δεν υπόκεινται σε τόσο μεγάλη επεξεργασία όσο στις ξηρές τροφές.
Συμπερασματικά, οι κονσέρβες έχουν στην πραγματικότητα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό πρωτείνης στο γεύμα, από ότι μια ξηρά τροφή.

Κίνδυνοι που βρίσκονται μέσα στις ζωοτροφές.
Βακτήρια: Τα σφαγμένα ζώα, καθώς και εκείνα που έχουν πεθάνει επειδή έχουν νοσήσει, είναι η βασική πηγή του κρέατος και των υποπροιόντων που γίνονται ζωοτροφές. Ενα ζώο που πέθανε σε μια φάρμα θα καταλήξει στην μονάδα επεξεργασίας, μέρες μετά τον θάνατό του. Συνεπώς το κρέας του είναι συχνά μολυσμένο με βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Τέτοια επικίνδυνα βακτήρια φαίνεται πως μολύνουν πάνω από το 50% των έτοιμων γευμάτων. Η διαδικασία του μαγειρέματος συνήθως σκοτώνει τα βακτήρια, όμως δεν εξαλείφει τις τοξίνες που δημιουργούνται και μπορεί να κάνουν κακό στο ζώο μας.
Επίσης, επειδή κάποια ζώα πριν πεθάνουν είναι άρρωστα, τους έχουν χορηγηθεί φάρμακα και ουσίες που υπάρχουν και μετά τον θάνατό τους μέσα στο κρέας τους, και περνάνε και στο τελικό προιόν της ζωοτροφής.
Μυκοτοξίνες: Οι τοξίνες από μύκητες βρίσκονται στην μούχλα. Οι σύγχρονες γεωργικές πρακτικές, οι καιρικές συνθήκες και η διαδικασία αποξήρανσης της τροφής, δημιουργούν μούχλα. Πιο ευαίσθητα στην μούχλα είναι τα σιτηρά που συνήθως περιέχονται στις ζωοτροφές.
Χημικά κατάλοιπα: Υπολείμματα φυτοφαρμάκων βρίσκονται συχνά σε διάφορα προιόντα. Οσα προιόντα κρίνονται από τους ελέγχους πως είναι ακατάλληλα για τον άνθρωπο λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτοφάρμακα, μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν στις ζωοτροφές.

Η αντίληψη ότι μια έτοιμη ξηρά τροφή προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστεί στην ζωή του το κατοικίδιο μας, είναι ένας επικίνδυνος μύθος. Πλέον, η διατροφή που προσφέρουμε στις γάτες και τους σκύλους μας, απέχει πάρα πολύ από οτιδήποτε έτρωγαν οι πρόγονοί τους. Το μεγάλο ποσοστό σιτηρών, άμυλου και ακατάλληλου προς βρώση κρέατος που υπάρχει στις έτοιμες ζωοτροφές, δημιουργεί συχνά αρκετά προβλήματα υγείας στα ζώα μας, όπως:
- ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος
- νεφρική ανεπάρκεια
- οδοντικά προβλήματα
- παχυσαρκία
- χρόνια πεπτικά προβλήματα
- καρδιακά προβλήματα
- υπερθυροειδισμό

Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν, προφανώς θα πρέπει να επανεξετάσουμε την επιλογή μιας ξηράς τροφής ως την μοναδική και αποκλειστική τροφή του ζώου μας για όλη του την ζωή, και θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά μια στροφή σε πιο οργανικές και φυσικές τροφές, για την καλύτερη υγεία και ευζωία του ζώου μας. 

πηγή: bornfreeusa.org

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή μετάφραση. Μπράβο! Παραθέτω ένα δικό μου μπλογκ (προς το παρόν στα Αγγλικά) στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο και πολλές πληροφορίες, για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται να διερευνήσει περισσότερο το θέμα: http://filikaki-blog.blogspot.gr/2013/11/veterinarians-and-pet-industry.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. opws exete na mas proteinete trofes??? toso kairo dinw Royal Canin nomizontas oti tou dinw ta kalytera !!!! ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χεχεχε, Το Ηξερα!!!! απλα ειχα την εντυπωση οτι αυτα γινοντε με τις ουρες των ζωων, μυτες, και γενικα εντοσθοια που δεν τρωγοντε απο ανθρωπο. μηριζει στον ανθρωπο τελεια, αλλα συμβουλη, μην το βαλετε στο στομα σας ουτε για δοκιμη...το εκανα εγω, και αρρωστησα*, ολη την υπολοιπη ημερα. ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ, ΜΑΘΕ ΓΕΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
    * = εκανα εμετους, με μια γωνιτσα που εφαγα τρομερα μικρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή