Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Μικρές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε έναν λυτό σκύλο κατά την διάρκεια της βόλτας.

Συχνά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν θέλουμε ο σκύλος να παρενοχληθεί στην βόλτα από κάποιον άλλο σκύλο που είναι χωρίς λουρί.
Μπορεί ο σκύλος μας να αναρρώνει από κάποιο χειρουργείο, να είναι ηλικιωμένος ή πολύ ντροπαλός. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν ένα άγνωστο σκυλί που τρέχει χωρις λουρί, πλησιάσει το δικό μας με απότομο και επιβλητικό τρόπο, μπορεί ο δικός μας σκύλος να στρεσαριστεί, να αισθανθεί άσχημα και να αντιδράσει απρόβλεπτα.
Ακόμα και αν ο σκύλος μας είναι απόλυτα φιλικός και κοινωνικός με ανθρώπους και σκυλιά, μια απότομη συνάντηση με ένα σκυλί λυτό (δηλαδή που βρίσκεται σε άλλη κατάσταση από αυτό που είναι δεμένο) μπορεί να τον ξαφνιάσει.

Οταν λοιπόν συναντήσουμε έναν σκύλο χωρίς λουρί, μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας κάποιες μικρές συμβουλές και τρικ που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το περιστατικό ομαλά, χωρίς παρατράγουδα.

- Καταρχάς να έχετε στο μυαλό σας, πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλετε να προστατέψετε τον σκύλο σας. Στις περισσότερες δυτικές χώρες, και στην Ελλάδα, υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει την βόλτα των σκύλων χωρίς λουρί, εκτός και αν αυτοί βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για σκύλους. Δεν είναι λοιπόν παράλογο να απαιτείτε οι σκύλοι να κυκλοφορούν στον δρόμο με λουρί.

- Προσπαθείστε να εκτιμήσετε την κατάσταση. Ψάξτε με το μάτι σας τον ιδιοκτήτη του σκύλου, και μόλις τον εντοπίσετε, πείτε του να φωνάξει τον σκύλο προς το μέρος του και να του βάλει λουρί. Το πιο πιθανό είναι ο ιδιοκτήτης να σας διαβεβαιώσει πως ο σκύλος του είναι φιλικός, παρόλα αυτά μπορείτε να ζητήσετε να δεθεί ο άλλος σκύλος για να μην στρεσαριστεί ο δικός σας.

- Εχετε κατά νου, πως είναι στο χέρι σας αν ο σκύλος σας τελικά θα συναντήσει τον άλλο σκύλο ή όχι. Αν θεωρήσετε την κατάσταση άβολη, μπορείτε με το που θα δείτε τον λυτό σκύλο από μακριά, να αλλάξετε διαδρομή και να φύγετε άμεσα από το οπτικό πεδίο του λυτού σκύλου.


- Αν παρόλα αυτά, ο λυτός σκύλος σας πλησιάσει, μπορείτε αμέσως να του πείτε την εντολή "κάτσε". Οι περισσότεροι σκύλοι γνωρίζουν αυτή την εντολή, και όσο ενθουσιασμένοι και αν είναι, συνήθως μπορούν να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή και να κάτσουν ήρεμα. Τότε θα μπορέσετε να δώσετε στον σκύλο 2-3 λιχουδιές που μπορείτε να έχετε πάντα στην τσέπη σας κατά την διάρκεια της βόλτας. Αυτό θα τον απασχολήσει αρκετά δευτερόλεπτα, ώστε να μπορέσετε εσείς να απομακρυνθείτε από το σημείο.


- Αν το κόλπο με την λιχουδιά δεν πιάσει, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα τείχος με το σώμα σας μπροστά από τον σκύλο σας. Υψώστε το παράστημα σας, σταθείτε επιβλητικά μπροστά στον λυτό σκύλο, σαν "τροχονόμος" και πείτε του κοφτά "στοπ" ή "μείνε" ή "όχι".
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ένα φυσικό τείχος ανάμεσα στον λυτό σκύλο και τον σκύλο μας, και τον κάνουμε να καταλάβει πως πέρα από εκεί δεν του επιτρέπεται να πλησιάσει. Οι περισσότεροι σκύλοι είναι εξοικειωμένοι με αυτή την συμπεριφορά.

- Το να ξαφνιάσεις τον άλλο σκύλο είναι ακόμα ένας έξυπνος τρόπος για να τον αποφύγεις. Μια ομπρέλα ή μια τσάντα με έντονο σχέδιο, αν την βάλεις απότομα μπροστά στο πρόσωπο του σκύλου, μπορεί να τον ξαφνιαστεί και να σαστίσει με το θέαμα. Το να έχεις μαζί σου ένα καλλωπιστικό σπρέι για σκύλους, με άρωμα σιτρονέλλα για παράδειγμα, και να ψεκάσεις με αυτό προς το μέρος του σκύλου, είναι σίγουρο πως και αυτό θα τον ξαφνιάσει.

- Αν κρίνετε πως η κατάσταση είναι δύσκολη, τότε αν έχετε μικρόσωμο σκύλο, μπορείτε να τον πάρετε αγκαλιά για να τον προστατέψετε καλύτερα. Αν ο σκύλος σας είναι μεγαλόσωμος και δεν μπορείτε να τον πάρετε αγκαλιά, σκεφτείτε ως λύση το να τον λύσετε και αυτόν από το λουρί του, ώστε να μπορέσει να ξεφύγει ή να προστατέψει καλύτερα μόνος του τον εαυτό του.

- Αν ο λυτός σκύλος  πλησιάσει επιθετικά εσάς και όχι τον σκύλο σας (πράγμα πολύ σπάνιο, αλλά μπορεί και να συμβεί), προστατέψτε το κεφάλι και τον λαιμό σας. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του άλλου σκύλου πρέπει να σπεύσει άμεσα και να τραβήξει τον σκύλο του μακριά. Το να κρατάτε ένα μπαστούνι ή μια ομπρέλα κατά την διάρκεια της βόλτας, μπορεί σε τέτοιες περιπτώσεις να φανεί πολύ χρήσιμο. Κουνώντας απότομα το μπαστούνι ή την ομπρέλα προς το μέρος το σκύλου, συνήθως τον κρατάμε σε απόσταση.

Είναι σίγουρο πως καμία από αυτές τις συμβουλές δεν θα είναι αποτελεσματική σε κάθε περίπτωση. Είναι καλό όμως να γνωρίζουμε όσο γίνεται περισσότερα για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία οτιδήποτε μπορεί να μας συμβεί στην διάρκεια της βόλτας.

πηγή: dogster.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου