Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Οι 5 αισθήσεις του σκύλου.



Πως αντιλαμβάνεται άραγε ο σκύλος το περιβάλλον του;
Τα κουτάβια γεννιούνται λιγότερο ώριμα από τα ανθρώπινα μωρά, και στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της ζωής τους αναπτύσσουν την όραση, την ακοή, την κινητική και φωνητική του ενήλικου σκύλου.
Γνωρίζοντας καλύτερα τις αισθήσεις του σκύλου μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες του στις σχέσεις μας μαζί του, αλλά και στην εκπαίδευσή του.

ΟΡΑΣΗ
Κουτάβια: Τα κουτάβια γεννιούνται τυφλά με μόνο μια μικρή ένδειξη για το που θα είναι το μάτι. Ανάμεσα στην δέκατη και δέκατη τέταρτη ημέρα της ζωής τους, τα μάτια τους έχουν σχηματισθεί και  ανοίγουν.
Ενήλικα: Οι σκύλοι βλέπουν καλύτερα από τους ανθρώπους στο μισοσκόταδο και στο σκοτάδι. Η ικανότητα της όρασής τους είναι καλύτερη για αντικείμενα σε απόσταση, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι κινούμενα, ενώ παρουσιάζουν δυσκολία να εντοπίσουν ακίνητα αντικείμενα σε απόσταση ή να εστιάσουν σε μικρά αντικείμενα σε κοντινή απόσταση. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να δουν και να διαχωρίσουν κάποια χρώματα, ιδιαίτερα τους τόνους του μπλε και του κίτρινου.
Εκπαίδευση: Χρησιμοποιείστε και οπτικό σήμα όταν φωνάζετε τον σκύλο σας από απόσταση (πχ. Όπως το απότομο άνοιγμα των χεριών σας, ή την μετακίνησή του σώματός σας). Όταν πετάτε κάποιο αντικείμενο για να το κυνηγήσει, φροντίστε να το βλέπει καθ’όλη την τροχιά του. Διαφορετικά, και το ενδιαφέρον του θα χάσει, και θα δυσκολευτεί να το εντοπίσει.

ΑΚΟΗ
Κουτάβια: Κατά την γέννηση, τα αυτιά είναι περισσότερο «διακοσμητικά», παρά λειτουργικά… Η ακοή έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι την Τρίτη έως τέταρτη βδομάδα ζωής. Κληρονομική κωφότητα συναντάται σε ορισμένες φυλές, ιδιαίτερα σ’ αυτές που τα κουτάβια γεννιούνται λευκά.
Ενήλικα: Οι σκύλοι ακούν μεγαλύτερο φάσμα ήχων σε μεγαλύτερη απόσταση απ’ ότι ο άνθρωπος. Η ακοή είναι πιο ακριβής σε σκύλους με όρθια ή ημιανορθωμένα αυτιά. Πολύ δυνατοί, καθώς και υψηλής συχνότητας ήχοι, μπορεί να ενοχλήσουν ή ακόμη και να προκαλέσουν πόσο στον σκύλο.
Εκπαίδευση: Και λόγω ψυχολογίας, και λόγω εξαιρετικής ακοής, δε θα έπρεπε να υπάρχει ποτέ λόγος να φωνάζουμε στον σκύλο μας, εκτός αν εκείνος προσποιείται τον «κωφό», οπότε τίθεται θέμα υπακοής και όχι ακοής.

ΦΩΝΗ
Κουτάβια: Τα κουταβάκια κλαίνε σε διάφορους τόνους από τη στιγμή που θα γεννηθούν. Το πρώτο γάβγισμα ακούγεται συνήθως ανάμεσα στην τέταρτη και έκτη εβδομάδα.
Ενήλικα: Το γάβγισμα και οι διάφοροι τόνοι και παραλλαγές του, είναι βασικό στοιχείο έκφρασης του ζώου, που μπορεί να χρησιμοποιείται από σπανίως ή συχνότατα, σαν επικοινωνία και έκφραση συναισθημάτων προς τους ανθρώπους, επιθετική απομάκρυνση πιθανών εισβολέων στον ζωτικό χώρο, επιθετικότητα προς άλλα ζώα κλπ. Το ουρλιαχτό χρησιμοποιείται κυρίως για επικοινωνία εξ’ αποστάσεως με άλλους σκύλους.
Εκπαίδευση: Ο σκύλος μπορεί εύκολα να εκπαιδευτεί να γαβγίζει κατ’ εντολή, αλλά και να παύει το γάβγισμα. Αυτό επιτρέπει την χρήση των εκφραστικών φωνητικών μέσων του, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπει και τη δημόσια παρενόχληση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

ΑΦΗ
Κουτάβια:  Τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής τους, τα κουτάβια διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους με το να κουλουριάζονται το ένα κοντά στο άλλο και στις θηλές της μητέρας τους. Η ίδια τους η ζωή εξαρτάται από την σωματική επαφή με έναν άλλο ζωντανό οργανισμό ως πηγή θερμότητας.
Ενήλικα: Στα περισσότερα σκυλιά αρέσει το χάδι και η επαφή στο κεφάλι, την σπονδυλική στήλη και το στήθος, ενώ μερικά ενοχλούνται αν το ίδιο γίνει στα πόδια τους ή την ουρά.
Εκπαίδευση:  Η ευαισθησία στην επαφή και την πίεση (body sensitivity touch sensitivity) διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Μερικά σκυλιά απαιτούν δυναμικό χειρισμό και εντονότερη διόρθωση κατά την εκπαίδευση τους, ενώ άλλα ελάχιστη. Ο τρόπος λοιπόν της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι συμβατός με την ευαισθησία του ζώου.

ΓΕΥΣΗ
Κουτάβια: Από τη στιγμή του απογαλακτισμού, τα κουτάβια θα δοκιμάσουν τα πάντα για να διαχωρίσουν τι τρώγεται και τι όχι… Προσοχή στα ηλεκτρικά καλώδια, δηλητηριώδη φυτά, αιχμηρά αντικείμενα κλπ.
Ενήλικα: Στα περισσότερα σκυλιά αρέσει ολόκληρη η γευστική γκάμα και θα κάνουν οτιδήποτε για μια λιχουδιά με έντονη γεύση, γλυκιά ή αλμυρή. Αντίθετα, θα απορρίψουν κάτι χωρίς έντονη οσμή ή γεύση.

Εκπαίδευση: Η ανταμοιβή με τροφή αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία/βοηθήματα εκπαίδευσης, αρκεί να δίνεται αμέσως μετά την εκτέλεση μιας εντολής ή επιθυμητής πράξης με την οποία θέλουμε να τη συνδέσουμε.


Γράφει ο Γιώργος Κωστόπουλος, εκπαιδευτής σκύλων-σύμβουλος συμπεριφοράς

Πηγή: Περιοδικό Κυνολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου