Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τι είναι η τιμωρία στην εκπαίδευση των σκύλων και ποιά τα μειονεκτήματά της.



Τιμωρία είναι οτιδήποτε συμβαίνει σε ένα σκυλί ή γύρω από αυτό προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες να εμφανίσει μια άσχημη συμπεριφορά.

Θα μπορούσε να είναι μια συνειδητή κίνηση όπως ένα χαστούκι ή κάτι τυχαίο όπως το να σταθεί πάνω σε ένα αγκάθι και να τσιμπηθεί. Ο κρίσιμος παράγοντας για το αν αυτό θα θεωρηθεί «τιμωρία», είναι αν το σκυλί θα βρει αυτό το γεγονός δυσάρεστο. Αν όντως το βρει δυσάρεστο, τότε αυτή η κίνηση θα «τιμωρήσει» (για να είναι λιγότερο πιθανό να επαναληφθεί) την συμπεριφορά του.

Μπορούμε να χωρίσουμε την τιμωρία σε δύο κατηγορίες. Μια κατηγορία μπορεί να είναι μια συνειδητή κίνηση ή κάτι που προκαλείται στο φυσικό περιβάλλον του σκύλου. Για παράδειγμα ένα χαστούκι ή ένας δυνατός θόρυβος. Μια άλλη κατηγορία είναι όταν κάτι ωραίο απομακρύνεται από το σκύλο, όπως για παράδειγμα όταν ένας άλλος σκύλος κλέψει το φαγητό του. Συμπεριφοριστές ονόμασαν αυτές τις δύο κατηγορίες θετική και αρνητική αντίστοιχα. Μπορεί να μοιάζει συγκεχυμένο αλλά αυτό συμβαίνει γιατί οι όροι θετικοί και αρνητικοί χρησιμοποιούνται στη μαθηματική λογική.

Πολλοί εκπαιδευτές σκύλων χρησιμοποιούν τη θετική τιμωρία ασυναίσθητα. Στη πραγματικότητα δεν χτυπάνε πραγματικά τα σκυλιά, αλλά εφαρμόζουν κάτι που ο σκύλος βρίσκει απωθητικό. Για παράδειγμα τα κολάρα με σπρέι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Πρόκειται για μορφές τιμωρίας στην εκπαίδευση σκύλων.

Επειδή πολλοί από εμάς θέλουν να ξεχωρίσουν τη σωματική βία προς τα σκυλιά, από τις άλλες μορφές τιμωρίας, πολλοί εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τη λέξη «διόρθωση» για να περιγράψουν μια τιμωρία που δεν είναι σκληρή ή όταν δεν περιλαμβάνει πολλή σωματική επαφή. Η λέξη διόρθωση δεν είναι, ωστόσο, ένας σαφής όρος συμπεριφοράς και δεν υπάρχει σαφής συμφωνία μεταξύ των διαφόρων εκπαιδευτών σκύλων ως προς το τι ακριβώς συνιστά μια διόρθωση.

Μερικοί εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τη λέξη διόρθωση για αρκετά ισχυρές και σωματικές τιμωρίες, γι’ αυτό είναι καλύτερο να μην βασίζεστε στη λέξη ως ήπια.

Ορισμένοι παραδοσιακοί εκπαιδευτές θα πουν ότι τα σκυλιά που δεν έχουν εκπαιδευτεί με κάποιο βαθμό της τιμωρίας, είναι πιθανό να εμφανίσουν κακή συμπεριφορά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την πεποίθηση. Επίσης, μπορούν να συνδέουν τις σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης με ανεκτικότητα, αλλά το να είσαι ανεκτικός και το να εκπαιδεύεις χωρίς τιμωρία είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Όμως ποια είναι τα μειονεκτήματα της τιμωρίας;

1. Μερικά σκυλιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα από άλλα. Πάρα πολύ τιμωρία, ακόμη και ήπια τιμωρία, μπορεί να κλονήσει πραγματικά την εμπιστοσύνη ενός ευαίσθητου σκύλου, και αυτό θα εμποδίσει την ικανότητα του να μάθει. Αυτό είναι επειδή φοβάται, και ο φόβος αναστέλλει την ικανότητα του ζώου να λαμβάνει αποφάσεις και να θυμάται πράγματα.

2. Πολλοί άπειροι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πολύ δύσκολο να κρίνουν πόσο ευαίσθητο είναι το σκυλί τους, και πόση δύναμη πρέπει να χρησιμοποιούν ώστε ναμ ην έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ακόμα και έμπειρει εκπαιδευτές κάνουν μερικές φορές λάθη σε αυτό το θέμα.

3. Μερικά σκυλιά είναι πραγματικά πολύ δύσκολοι χαρακτήρες. Ένας σκληρός σκύλος μπορεί να αισθάνεται λίγο φόβο όταν τιμωρηθεί ήπια και γρήγορα θα πάθει ανοσία σε όλο και πιο αυστηρές ποινές.

4. Ένας σκληρός σκύλος και ένας αποφασισμένος ιδιοκτήτης χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση, πολύ γρήγορα θα φτάσουν στη σύγκρουση. Μια τέτοια σχέση μπορεί να μετατρέψει ασυναίσθητα έναν καλό ιδιοκτήτη σκύλου σε θύτη.

5. Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα μειονέκτηματα της τιμωρίας στην εκπαίδευση είναι ότι είναι δύσκολο να διδάχτεί ένας αρχάριος ιδιοκτήτης σκύλου, πιο είναι το κατάλληλο επίπεδο δύναμης που πρέπει να ασκηθεί στον σκύλο χωρίς να τον βλάψει και χωρίς να καταστρέψει τον δεσμό που πρέπει να έχουν μεταξύ τους. Πάρα πολύ δύναμη, μπορεί ενδεχομένως να βλάψει και σωματικά τον σκύλο όπως το να τραυματίσει τους μαλακούς ιστούς του λαιμού του.

6. Όταν εφαρμόσουμε αδικαιολόγητη δύναμη πάνω στον σκύλο, αυτό έχει χαμηλή επίδραση και μπορεί να ενθαρρύνει το σκυλί να τραβήξει περισσότερο.

7. Συχνά ο σκύλος μας μπορεί να αποκτήσει διαφορετικέςανεπιθύμητες συμπεριφορές, στην προσπάθειά του να κόψει συτό για το οποίο τον τιμωρούμε. Αυτό σημαίνει ότι ίσως τελικά χρειαστεί να εκπαιδεύσουμε διάφορες ανεπιθύμητες συμπεριφορές χρησιμοποιώντας τιμωρία, ενώ θα μπορούσαμε πολύ απλά να διδάσκουμε μια καλή συμπεριφορά χρησιμοποιώντας την ενίσχυση.

Από την άλλη πλευρά, όταν παρέχουμε μια απόλαυση σε ένα σκυλί, είναι πιο δύσκολο να γίνει κάποιο λάθος και ναπ άρει το λάθος μύνημα.
Με απλά λόγια, υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης βλάβης όταν χρησιμοποιούμε τιμωρία, ενώ δεν υπάρχει πιθανότητα για βλάβη χρησιμοποιώντας ανταμοιβή.

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένων Γιώργης Ταξιδευτής

Τίτλοι πρωτότυπων κειμένων :
1. The downside of punishing dogs
2. The use of punishment in dog training
Συγγραφέας πρωτότυπων κειμένων :
Pippa Mattinson,
Πηγές πρωτότυπων κειμένων :
http://totallydogtraining.com/the-downside-of-punishing-dogs/
http://totallydogtraining.com/the-use-of-punishment-in-dog-training/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου