Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η παρεξηγημένη "επιθετική" συμπεριφορά των σκύλων.

Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά, και ειδικά το τελευταίο διάστημα στην Αμερική, όπου για παράδειγμα αστυνομικοί πυροβολούν κάποιο σκύλο γιατί τον θεωρούν επιθετικό, ή θανατώνουν μαζικά σκύλους με την δικαιολογία πως πρόκειται για επιθετικά ζώα. Τι είναι όμως αυτό που θεωρείται επιθετική συμπεριφορά?

Εμάς τους ανθρώπους, πολύ συχνά, η ίδια η φυλή του ζώου, μας προδιαθέτει ώστε να το χαρακτηρίσουμε επιθετικό. Με το που θα δούμε οτιδήποτε μοιάζει με πίτμπουλ για παράδειγμα, εύκολα του βάζουμε την ταμπέλα του επιθετικού.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μας δίνει την εντύπωση της επιθετικότητας, είναι η συμπεριφορά του ζώου. Ένας σκύλος γαβγίζει, ή πετάγεται στα κάγκελα της αυλής και φωνάζει κάθε φορά που περνάμε από μπροστά, ή τραβάει το λουρί του? Η εύκολη απάντηση είναι πως πρόκειται για επιθετικό σκυλί.
Τις περισσότερες φορές όμως, όταν εκπαιδευτές σκύλων καλούνται να δουλέψουν με κάποιον σκύλο "επιθετικό", ανακαλύπτουν πως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Στην μεγάλη πλειοψηφία τα σκυλιά δεν είναι εκ φύσεως επιθετικά, εκτός και αν προκληθούν, είτε πρόκειται για ένα μικροσκοπικό Τσιουάουα, είτε για ένα γιγάντιο Μαστίφ.

Η συμπεριφορά των σκύλων μπορεί πολλές φορές να παρεξηγηθεί και να χαρακτηριστεί ως επιθετική. Αν για παράδειγμα περάσουμε μπροστά από ένα σπίτι με αυλή, και ο σκύλος του σπιτιού τρέξει με φόρα προς τα κάγκελα και αρχίζει να γαβγίζει σαν τρελός, η προφανής εξήγηση για εμάς είναι πως είναι επιθετικός, και πως θα ορμήσει να μας κατασπαράξει έτσι και ανοίξει η πόρτα. Αν το δούμε όμως από την πλευρά του σκύλου, θα καταλάβουμε πως καθόλου δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο ίδιος σκύλος που πηδάει προς την πόρτα και γαβγίζει στους ξένους, το πιο πιθανό είναι να κάτσει ήσυχος και ατάραχος αν προκληθεί. Το γάβγισμα τις περισσότερες φορές δεν σημαίνει "Θα σε δαγκώσω", αλλά "Άσε με ήσυχο!".

Η φαινομενικά επιθετική συμπεριφορά, τις περισσότερες φορές δημιουργείται επειδή υπάρχουν άλλες αιτίες. Σκυλιά που είναι φοβικά, βαριούνται ή είναι υπερκινητικά, αποκτούν συμπεριφορές που φαινομενικά θυμίζουν επιθετικότητα, ενώ δεν είναι.
Ένα φοβικό σκυλί, για να ξεπεράσει τον φόβο του, μπορεί να κάνει απότομες κινήσεις προς τον άνθρωπο ή ακόμα να προσπαθήσει και να δαγκώσει. Ένα σκυλί που βαριέται θα προσπαθήσει να διασκεδάσει, με τρόπο καμιά φορά άγαρμπο και έντονο. Ένα υπερκινητικό σκυλί μπορεί να τρέχει πάνω κάτω όλη την ώρα, να πηδάει πάνω μας, να γαβγίζει και να μην μας αφήνει σε ησυχία.
Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις όμως το σκυλί δεν είναι επιθετικό. Απλά αντιδρά στο περιβάλλον του ανάλογα με την προσωπικότητά του, την ενεργητικότητά του και τα σήματα τα οποία λαμβάνει.
Για παράδειγμα, ένα φοβικό σκυλί μπορεί να περάσει στην άμυνα, αν ο άνθρωπος δεν σεβαστεί τον χώρο του. Ένα σκυλί που βαριέται, μπορεί να αντιδράσει σαν παλαβό, αν ο άνθρωπος του δώσει λίγη περισσότερη σημασία από ό,τι συνήθως. Ένα υπερκινητικό σκυλί έχει τόση πολύ ενέργεια μέσα του που δεν ξέρει πως να την εκτονώσει.


Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να καλύπτουμε όλες τις βασικές ανάγκες ενός σκύλου. Η άσκηση, η πειθαρχία και η τρυφερότητα (με αυτή τη σειρά) είναι τα σημεία-κλειδιά ώστε ο σκύλος μας να αποκτήσει ψυχολογική και σωματική ισορροπία. Οι κανόνες και τα όρια που θέτουμε, είναι σημαντικά στο να διδάξουμε τον σκύλο μας ποιά είναι η αποδεκτή συμπεριφορά είτε είναι στο πάρκο είτε στο σπίτι.

Οι δικές μας προσδοκίες και ο τρόπος που τις εκφράζουμε είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το σημείο. Ο σκύλος μας, πάντα μας κοιτάει προσπαθώντας να καταλάβει τι του ζητάμε να κάνει. Αν εμείς δεν είμαστε απόλυτα σαφείς κα ξεκάθαροι σε αυτό που του ζητάμε, το σκυλί θα μπερδευτεί, θα αγχωθεί και θα φοβηθεί. Μπορεί να γαβγίσει, να μας καταστρέψει τα έπιπλα ή να είναι απότομο προς τα άλλα σκυλιά, αλλά πάντα θα γυριζει και θα κοιτάει προς τον άνθρωπο-χειριστή του για να του δώσει ένα σημάδι για το τι περιμένει από αυτόν.

Γι' αυτό, το να δείξουμε στοργή και τρυφερότητα την λάθος στιγμή είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε στον σκύλο μας. Αν τον χαϊδέψουμε τρυφερά την στιγμή που γαβγίζει, το μήνυμα που του δίνουμε είναι: "Εσύ γαβγίζεις και εγώ αυτό θέλω να κάνεις!". Οι σκύλοι ψάχνουν για τέτοια μηνύματα και στην συνέχεια τα θυμούνται. Από την στιγμή που θα θεωρήσουν πως έχουν την συγκατάθεσή μας για μια συμπεριφορά, θα συνεχίσουν να το κάνουν για να έχουν συνεχώς την αποδοχή μας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, αν εμείς δεν θέσουμε κανέναν κανόνα μέσα στο σπίτι, ο σκύλος μας δεν πρόκειται να έχει κανέναν κανόνα. Αν δεν θέλουμε ο σκύλος να ανεβαίνει στα έπιπλα, θα πρέπει να επιμένουμε και να κρατάμε πάντα την ίδια στάση, και να μην τον αφήνουμε τη μια στιγμή να ανέβει στον καναπέ και την άλλη όχι, ή να τον αφήνουμε να ανέβει μόνο όταν τον προτρέψουμε εμείς.

Επίσης θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως αντιδρούμε όταν ο σκύλος μας έχει μια συμπεριφορά που μπορεί να παρεξηγηθεί και να χαρακτηριστεί επιθετική. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος μας φοβάται κάτι και γαβγίζει, εμείς μπορεί να θέλουμε να τον παρηγορήσουμε και να τον κάνουμε να αισθανθεί καλύτερα, και να πάμε με χαρά και χαμόγελο προς το μέρος του και να του πούμε γεμάτοι ενεργητικότητα: "ήσυχα αγοράκι μου, μην γαβγίζεις, δεν είναι τίποτα", ο σκύλος μας όμως το μόνο που καταλαβαίνει είναι ένα χαρούμενο πρόσωπο να τον πλησιάζει και στην πραγματικότητα να τον επιβραβεύει γι' αυτό που κάνει.
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αν ο σκύλος μας γαβγίζει γιατί φοβήθηκε από κάτι, είναι να τον αγνοήσουμε, να μείνουμε ατάραχοι και να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε αποπνέοντας σιγουριά.

Η παρεξήγηση των κινήτρων λειτουργεί και από τις δύο πλευρές. Πολύ συχνά ένας άνθρωπος μπορεί να έχει μια εξωστρεφή και φιλική συμπεριφορά προς έναν σκύλο, και ο σκύλος να την θεωρήσει "επιθετική". 
Η διαφορά μεταξύ εμάς και του σκύλου είναι, πως εμείς είμαστε σε θέση να αναλύσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε την συμπεριφορά μας, και να βάλουμε εμάς στην θέση του σκύλου. Ενώ ένας σκύλος δεν πρόκειται ποτέ να σκεφτεί: "Ωωωω, αυτός ο άνθρωπος νομίζει πως εγώ είμαι επιθετικός, ενώ εγώ δεν είμαι!"

Σε κάθε περίπτωση, εμείς οφείλουμε να κατανοήσουμε τα σκυλιά μας και να λειτουργήσουμε ανάλογα. Από την στιγμή που θα μάθουμε να το κάνουμε αυτό σωστά, θα ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα με τα "επιθετικά" σκυλιά, και θα περιορίσουμε όλα τα άσχημα περιστατικά που συμβαίνουν όταν ένα σκυλί χαρακτηρίζεται ως "επιθετικό".

πηγή: cesarsway.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου