Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Κτηνίατρος: Ποιον, πως και γιατί να τον επιλέξουμε.

Ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή της γάτας ή του σκύλου μας είμαστε εμείς. Ποιο είναι όμως το δεύτερο πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του κατοικιδίου μας; Φυσικά ο κτηνίατρος! 

Είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει το ζωάκι μας από την πρώτη στιγμή που το υιοθετούμε και φυσικά είναι εκεί για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αρρώστιες και επείγουσες καταστάσεις. Για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να αφήσουμε την τύχη του αγαπημένου μας φίλου στα χέρια του οποιουδήποτε αλλά να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή μας. 
 

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται το βασικότερο κριτήριο για να διαλέξουμε τον πιο κατάλληλο επιστήμονα είναι να ταιριάζει πρώτα από όλα σε… εμάς. Κι αυτό γιατί πρέπει να είναι  καταρτισμένος, επαγγελματίας χωρίς να είναι «ψυχρός» και να μας εμπνέει εμπιστοσύνη, ώστε να ακολουθούμε με προθυμία τις συμβουλές του.

Και επειδή απλά και μόνο ρίχνοντας μια ματιά στο ίντερνετ ή στον τηλεφωνικό κατάλογο  διαπιστώνει κανείς πως υπάρχει μεγάλη… ποικιλία από κτηνιάτρους, καλό είναι να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο… εκλεκτικοί. Γιατί παρόλο που οι περισσότεροι προσφέρουν παραπλήσιες υπηρεσίες, πάντα υπάρχουν διαφορές ανάμεσά τους. Άλλωστε ο κάθε ιδιοκτήτης δίνει βάρος σε διαφορετικές υπηρεσίες.

Έρευνα αγοράς  
Πως μπορούμε να ανακαλύψουμε τον πιο κατάλληλο; Καταρχήν κάνοντας μια… έρευνα αγοράς, ρωτώντας πρόσωπα από το περιβάλλον μας δηλαδή συναδέλφους, γείτονες και φίλους που έχουν κατοικίδια. Οι συστάσεις τους είναι πολύτιμες μια και τα ονόματα των καλών κτηνιάτρων κυκλοφορούν ανάμεσα στους φιλόζωους. 
Όταν καταλήξουμε στην τελική λίστα, αρχίζουμε να παίρνουμε τηλέφωνα και ρωτάμε τις παρακάτω ερωτήσεις ώστε να καταλήξουμε σε αυτόν της προτίμησής μας:
  • Έχετε κατοικίδιο και ποια η εμπειρία σας με τα ζώα;
  • Ποιο το κόστος εμβολίων, των επισκέψεων και των άλλων υπηρεσιών ρουτίνας;
  • Ποιο το ωράριο του ιατρείου σας; Προσφέρετε υπηρεσίες εκτός ωραρίου;
  • Εξυπηρετείτε επείγοντα περιστατικά ή μήπως συνεργάζεστε με κάποια κλινική που να τα αναλαμβάνει; Ποια η διαθεσιμότητα των κτηνιάτρων που εργάζονται σε αυτή (Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά αν το ζωάκι μας αρρωστήσει βραδινές ώρες);
  • Ειδικεύεστε σε προβλήματα όπως αλλεργίες, νευρολογικά προβλήματα, ολιστικές θεραπείες κ.ά. (Είναι πολλοί αυτοί που επιλέγουν εναλλακτικές θεραπείες όταν δεν αποδίδουν οι συμβατικές);
  • Συνεργάζεστε με κάποιον groomer ή μπορείτε εσείς να αναλάβετε περιποίηση του κατοικιδίου μου;
  • Κάνετε επισκέψεις κατ” οίκον; (Είναι σημαντικό όταν έχουμε ηλικιωμένο ζώο που δύσκολα μετακινείται).
Τέλος, αν δεν απευθυνθούμε σε μεμονωμένο κτηνίατρο αλλά σε κάποια κλινική, επιβάλλεται να ελέγξουμε αν το περιβάλλον είναι καθαρό, ευχάριστο και το προσωπικό ευγενικό και πρόθυμο να μας εξυπηρετήσει. Φυσικά πρέπει σε κάθε περίπτωση να παρατηρούμε ποια η συμπεριφορά γιατρού αλλά και προσωπικού απέναντι στο ζωάκι μας ώστε εκτός από εμάς να είναι και αυτό ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες που του παρέχονται!

Πηγή: katoikidio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου