Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Οταν οι σκύλοι τρώνε ξένα αντικείμενα.

Εχετε ακούσει ποτέ να λένε "φάε σαν σκύλος" ή "οι σκύλοι τρώνε τα πάντα"? Όσοι έχετε σκύλο μπορείτε να καταλάβετε αμέσως γιατί λέγονται αυτές οι φράσεις. 
Όλοι έχουμε ακούσει φρικιαστικές ιστορίες για σκύλους που πήγαν επειγόντως στον κτηνίατρο γιατί κατάπιαν κάτι που δεν έπρεπε με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους, και ταυτόχρονα άλλες περιπτώσεις όπου ο σκύλος έφαγε διάφορα αντικείμενα, και παρόλα αυτά ήταν μια χαρά. 
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν αν ο σκύλος μας έχει καταπιεί κάποιο αντικείμενο που δεν πρέπει? Πάμε κατευθείαν στον κτηνίατρο ή περιμένουμε να το αποβάλλει στα περιττώματά του?

Σημάδια πως ο σκύλος  μας έχει καταπιεί ένα ξένο αντικείμενο
Αν ο σκύλος μας παρουσιάζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, πολύ πιθανό να σημαίνει πως έφαγε κάτι ξένο ή τοξικό:
  • κάνει εμμετό (στην αρχή βγαίνει "φαγητό" και μετά υγρά)
  • δείχνει να πονάει η κοιλιά του
  • δεν έχει όρεξη για φαγητό
  • έχει υπνηλία
  • έχει αλλαγή στην συμπεριφορά του
  • η όψη των περιττωμάτων είναι διαφορετική από ότι συνήθως (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
Πάμε αμέσως στον κτηνίατρο
Αν ο σκύλος μας έχει καταπιεί κάποιο ξένο αντικείμενο, θα πρέπει να τον πάμε στον κτηνίατρο. Είναι πολύ καλύτερα να εκτιμήσει ένας ειδικός την κατάσταση από ότι εμείς. 
"Οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να περιμένουν να βγει το αντικείμενο από μόνο του. Επίσης δεν πρέπει να προκαλέσουν εμμετό στον σκύλο για να προσπαθήσουν να βγάλουν το αντικείμενο χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό. Κάποια αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν εξίσου σοβαρή βλάβη καθώς εξέρχονται", λένε οι ειδικοί.

Τρόποι θεραπείας
Αν ο κτηνίατρος υποψιαστεί πως ο σκύλος έχει καταπιεί ένα επικίνδυνο ξένο σώμα, θα βγάλει ακτινογραφίες ώστε να φανεί ακριβώς τι υπάρχει και να αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρεθεί. Ανάλογα με το αντικείμενο, ο γιατρός μπορεί να προκαλέσει εμμετό στον σκύλο, ώστε να το αποβάλλει μόνος του. 
Κάποια αντικείμενα πρέπει να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά. Σε τέτοια περίπτωση ο γιατρός θα βάλει έναν μακρύ σωλήνα μέσα στον λαιμό του σκύλου και θα αφαιρέσει το αντικείμενο από το στομάχι. Αυτή η διαδικασία είναι σχετικά απλή, χωρίς μεγάλο ρίσκο, και απλά ο σκύλος πρέπει να αναρρώσει από την αναισθησία και να είναι και πάλι απολύτως υγιής.
Αν όμως το αντικείμενο έχει περάσει το στομάχι και έχει εισχωρήσει στα έντερα, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη εγχείρηση. Στην περίπτωση που το αντικείμενο βρίσκεται στα έντερα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εντερική απόφραξη. Ενδεχομένως να πρέπει να αφαιρεθεί και ένα τμήμα του εντέρου μαζί με το αντικείμενο, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες επιπλοκών να αυξάνονται.

Πως να αποτρέψουμε τον σκύλο μας από το να φάει ξένα αντικείμενα
Η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη. Το πιο εύκολο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση που ξέρουμε πως ο σκύλος μας έχει την τάση να τρώει διάφορα ξένα αντικείμενα, είναι να μην αφήνουμε τα αντικείμενα έκθετα, όπου έχει πρόσβαση ο σκύλος μας.
"Πολλές φορές ακούω ιδιοκτήτες να λένε πως ο σκύλος έφαγε ένα μαλακό κουκλάκι, πως κατάπιες όλη την γέμιση κλπ. Σε τέτοια περίπτωση, μην του ξαναδώσετε τέτοιου είδους παιχνίδια. Υπάρχουν πολλα άλλα παιχνίδια που δνε έιναι μαλακά, υφασμάτινα ή με γέμιση, που είναι λιγότερο επικίνδυνα για τα ζώα μας." λέει ο κτηνίατρος Shari Brown. "Αυτό που λέω πάντα στους ιδιοκτήτες σκύλων, είναι πως πρέπει να σκέφτονται πως έχουν ένα μωρό στο σπίτι. Οταν έχεις ένα μωρό, κλείνεις τις πόρτες ώστε να μην βγει έξω το μωρό, μαζεύεις τα μικροαντικείμενα από το πάτωμα και το κρεβάτι του μωρού κλπ. Τα ίδια πρέπει να προσέχεις και με στον σκύλο σου."

πηγή: cesarsway.com

3 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ Ο ΣΚΥΛΟς ΜΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 48 ΩΡΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας! Ο σκύλος μου έφαγε μισή οδοντογλυφίδα και από τότε έχει κάνει μια φορά διάρροια και κοιμάται όλη την ώρα που δεν το συνηθίζει. Διάρροια έκανε μόνο μια φορά και μετά έκανε κανονικά. Φοβάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας ο σκύλος μου κατάπιε ένα κουμπί λέτε να πάθει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή