Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

5 σημάδια που δείχνουν πως ο σκύλος πονάει.

Το να βλέπουμε τον σκύλο μας να πονά, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο, και όλοι μας στεναχωριόμαστε όταν συμβαίνει αυτό. 
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι σκύλοι δεν είναι άνθρωποι, δεν μιλούν την γλώσσα μας και δεν κλαίνε πάντα όταν πονάνε ή έχουν την ανάγκη μας. Γι' αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει με τον σκύλο μας και να μπορούμε πάντα να του προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται, είναι να μάθουμε εμείς την δική του γλώσσα του σώματος.

Δεν χρειάζεται φυσικά να γίνουμε όλοι ειδικοί, μπορούμε όμως να μάθουμε να αναγνωρίζουμε 5 βασικά συμπτώματα που υποδηλώνουν πως ο σκύλος υποφέρει.

1. Υπερβολικός καλλωπισμός: Είναι φυσιολογικό τα σκυλιά να γλείφονται, να καθαρίζονται και να περιποιούνται διάφορα σημεία του σώματός τους, όταν όμως αυτό γίνεται με υπερβολικό τρόπο, τότε σίγουρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας γλείφει ή ασχολείται έντονα και με επιμονή με ένα σημείο του σώματός του που μέχρι στιγμής δεν τον απασχολούσε, αυτό είναι ένα σημάδι πως στο συγκεκριμένο σημείο αισθάνεται πόνο,  ενόχληση ή έχει κάποια πληγή.

2. Έντονο λαχάνιασμα: Το έντονο λαχάνιασμα είναι επίσης κάτι φυσιολογικό που το κάνουν συχνά τα σκυλιά, ειδικά τις πιο ζεστές μέρες ή μετά από έντονη άσκηση. Όμως όταν ο σκύλος αρχίζει να λαχανιάζει ξαφνικά χωρίς αφορμή, αυτό συνήθως συνδυάζεται με στρες. Και το στρες του προκαλείται πιθανά από κάποιον εσωτερικό πόνο που αισθάνεται. Το αδικαιολόγητο και ξαφνικό λαχάνιασμα του σκύλου, θα πρέπει να μας οδηγήσει γρήγορα στον κτηνίατρο.

3.Ανορεξία: Το χάσιμο της όρεξης για φαγητό είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιας ενόχλησης. Όπως και εμείς όταν δεν αισθανόμαστε καλά δεν έχουμε και διάθεση να φάμε, έτσι και ο σκύλος μας. Δεν έχει διάθεση να φάει, ειδικά αν του προκαλεί πόνο το να σηκωθεί και να πλησιάσει το μπολ του. Αν παρατηρήσετε ανορεξία, ο σκύλος θα πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο, καθώς αυτό είναι ένα σύμπτωμα πολλών σοβαρών ασθενειών.

4. Συστολή και επιθετικότητα: Μπορεί να παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας αρχίζει να γίνεται αντικοινωνικός. 
Να μην τρέχει προς την πόρτα να χαιρετήσει τους καλεσμένους, και να μην θέλει να τον χαϊδεύουν. Μπορεί να μην θέλει να τον παίρνουν αγκαλιά ή να κλαίει όταν το κάνετε. Αν αυτό συμβεί ξαφνικά χωρίς προηγούμενο, είναι ένα σημάδι πως ο σκύλος αισθάνεται κάπου πόνο.
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ο σκύλος από εκεί που είναι φιλικός εμφανίζει ξαφνικά σημάδια επιθετικότητας. 
Επίσης, αν δείτε πως ο σκύλος σας κρύβεται σε διάφορα σημεία και προσπαθεί να μην γίνεται αντιληπτός, τότε σίγουρα πρέπει να τον ελέγξετε και να δείτε που πονάει.
Προτιμότερο είναι ο έλεγχος να γίνει από κτηνίατρο, και σε οποιαδήποτε περίπτωση καλό θα είναι να γνωρίζουμε πως σε περίπτωση πόνου, είναι φυσιολογικό ένα σκυλί να αρπάξει και να επιτεθεί στο χέρι που θα το πλησιάζει, γιατί έτσι αντιδρά άμεσα στον πόνο που αισθάνεται. Δεν θέλει να κάνει κακό σε κανέναν, απλά αυτός είναι ο τρόπος του για να δείξει πως δεν θέλει να το αγγίζουν.

5. Γενικότερη αλλαγή συμπεριφοράς: Εκτός από την συστολή και την επιθετικότητα, μπορεί να παρατηρήσετε άλλες επιμέρους αλλαγές στην συμπεριφορά του ζώου σας. Μπορεί ξαφνικά να μην θέλει να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες ή να αποφεύγει να πηδά ή να σκαρφαλώνει. Να μην θέλει να κυνηγήσει το αγαπημένο του μπαλάκι.
Μπορεί να υπάρχουν εμφανή σημάδια πως το σκυλί κουτσαίνει, ή η πλάτη του κάνει καμπύλη και είναι σφιγμένη και όχι χαλαρή.
Τα σκυλιά που πονούν ξαπλώνουν μόνο στο πλάι, και όχι κουλουριαστά στο κρεβάτι τους. Μπορεί να κινούνται πιο αργά, να κοιμούνται περισσότερο και να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τα αγαπημένα τους παιχνίδια.
Ένα ακόμα σημάδι, είναι τα ανεξήγητα ατυχήματα μέσα στο σπίτι. Κάποιες φορές μπορεί το σκυλί να πονά και να μην μπορεί να σηκωθεί εύκολα ή να πάει γρήγορα έξω για να κάνει την ανάγκη του, έτσι αν παρατηρήσουμε ξαφνικά ατυχήματα τουαλέτας είναι και αυτό ένα πιθανό σημάδι πόνου ή ενόχλησης.

Όλα αυτά είναι σημάδια που υποδηλώνουν πόνο, και είναι πιο συνηθισμένα στα πιο ηλικιωμένα σκυλιά. Όμως και τα νεότερα μπορεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους να αισθανθούν πόνο και να αντιδράσουν κάπως έτσι.

Το να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό, γιατί έτσι προχωρούμε γρήγορα στις σωστές ενέργειες ώστε το σκυλί μας να αισθανθεί και πάλι άνετα και καλά. Η έγκαιρη ιατρική παρακολούθηση, και η άμεση θεραπευτική αγωγή κρατά το οποιοδήποτε πρόβλημα σε πρώιμο στάδιο χωρίς να το αφήσει να επεκταθεί και να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στον σκύλο μας.
Και όσο ο σκύλος μας μεγαλώνει και γερνά, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο γνώστες, ώστε να μπορούμε να του προσφέρουμε άνεση και ευζωία στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

πηγή: theilovedogssite.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου