Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Και οι σκύλοι ζηλεύουν!

Οι ιδιοκτήτες σκύλων το ήξεραν από την αρχή... τα σκυλάκια μας πραγματικά ζηλεύουν όταν δείχνουμε προσοχή σε κάτι άλλο. Και πιο πολύ αποζητούν την προσοχή μας όταν αισθάνονται πως απειλείται η κοινωνική τους ζωή.

Όσο και αν νομίζουμε πως πρόκειται για ένα πολύπλοκο συναίσθημα που δύσκολα εμφανίζεται στα ζώα, η ζήλια (και η γενικότερη συμπεριφορά που έχει να κάνει με το "δώσε μου σημασία") τελικά φαίνεται πως καλλιεργήθηκε κατά την διαδικασία της εξέλιξής τους ως είδος, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν σημαντικούς κοινωνικούς δεσμούς μέσα στην αγέλη.
Η Christine Harris, ψυχολόγος και διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του San Diego της Καλιφόρνια, αποφάσισε να μελετήσει την ζήλια στα σκυλιά όταν παρατήρησε πως όταν έπαιζε στην αυλή με τα δυο σκυλιά της, το καθένα από αυτά ζητούσε την απόλυτη προσοχή της. "Παρατήρησα πως ενώ χάιδευα και έπαιζα και με τα δύο ταυτόχρονα, κανένα δεν απολάμβανε αυτή την ισότιμη προσοχή. Το καθένα από αυτά, με το κεφάλι του και την μουσούδα του, έσπρωχνε το χέρι μου ώστε να τα χαϊδεύω και με τα δυο μου χέρια, και αποζητούσε την αποκλειστική προσοχή".

Χρησιμοποιώντας σαν βάση μια μελέτη που είχε γίνει για την ζήλια των μωρών  στην ηλικία περίπου των 6 μηνών, η Christine και οι συνεργάτες της, άρχισαν να μελετούν 36 σκυλιά στα σπίτια τους. 

Η ομάδα βιντεοσκοπούσε την αντίδραση των σκύλων όταν οι  ιδιοκτήτες τους αδιαφορούσαν και έδειχναν περισσότερη σημασία :
α) σε ένα λούτρινο κουκλάκι που να μοιάζει με σκυλάκι, 
β) σε μια κολοκύθα
γ) στην ανάγνωση ενός παραμυθιού από ένα βιβλίο με εικόνες που ανασηκώνονται

Η μελέτη έδειξε πως όλα τα σκυλιά παρατηρούσαν την κατάσταση προσεκτικά και υπολόγιζαν πότε ήταν η κατάλληλη στιγμή για να επέμβουν, να δηλώσουν την παρουσία τους και να σπάσουν τον δεσμό που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στον ιδιοκτήτη τους και το παιχνίδι.


Πιο συγκεκριμένα, από τα 36 σκυλιά που μελετήθηκαν, το 78% έσπρωχνε ή άγγιζε τον ιδιοκτήτη του όταν αυτός ασχολιόταν με το λούτρινο κουκλάκι, το 42% ενοχλήθηκε όταν ο ιδιοκτήτης του ασχολιόταν με την κολοκύθα, και μόνο το 22% ενοχλήθηκε όταν ο ιδιοκτήτης του έδινε προσοχή στο βιβλίο.
Επιπλέον, το 35% των σκύλων έβαλε το σώμα του ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και το λούτρινο κουκλάκι, και το 25% επιτέθηκε στο κουκλάκι, ενώ μόλις ένας μόνο σκύλος επιτέθηκε στην κολοκύθα και το βιβλίο. Τέλος, το 86% των σκύλων, μύρισε το λούτρινο κουκλάκι στον πρωκτό, ακριβώς όπως θα έκανε και με ένα αληθινό σκύλο στην προσπάθεια του να το αναγνωρίσει.
Προφανώς, τα σκυλιά είδαν στο πρόσωπο του λούτρινου σκύλου έναν όμοιό τους, και μόνο τότε ένιωσαν πραγματική απειλή και ζήλια.

Οι μελετητές δεν περίμεναν οι σκύλοι να έχουν τέτοια αντίδραση απέναντι στο λούτρινο κουκλάκι, καθώς δεν έχει ούτε την κίνηση ούτε την μυρωδιά ενός αληθινού σκύλου, και φαντάζονται πως αν στην θέση του λούτρινου βρισκόταν ένας αληθινός σκύλος, η αντίδραση και η ένδειξη ζήλιας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όταν τα σκυλιά ένιωθαν πως κινδυνεύει η αποκλειστική αγάπη και προσοχή του αφεντικού τους, αντιδρούσαν με διάφορους τρόπους ώστε να ξανακερδίσουν την αμέριστη προσοχή και να ξεφορτωθούν τον "αντίπαλο". Η μελέτη φυσικά δεν μπορεί να αναλύσει την σκέψη και να μπει μέσα στο μυαλό των σκύλων για να δούμε αν πραγματικά ζηλεύουν ή όχι, αλλά σίγουρα οι αντιδράσεις τους παρακινούνται από μια ψυχολογική κατάσταση ζήλιας και κτητικότητας.

Είναι τα σκυλιά σας εμάς?
Πρασινίζουν και οι σκύλοι από την ζήλια τους όπως εμείς? Προφανώς όχι.

"Οι άνθρωποι και οι σκύλοι είναι διαφορετικοί σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι παράλληλα με την ζήλια κάνουν διάφορες σκέψεις και αναρωτιούνται για διάφορα πράγματα σχετικά με το γεγονός (μήπως είμαι βαρετός? δεν με αγαπά πια? αυτό είναι και το τέλος της σχέσης μου?). Αυτές οι σκέψεις προφανώς δημιουργούν διαφορετική έκφραση ζήλιας από αυτή των σκύλων" λέει χαρακτηριστικά η Harris.

"Αντίθετα, αυτό που φαίνεται να είναι κοινό ανάμεσα σε σκύλους και ανθρώπους, είναι η προσπάθεια να επανακτήσουμε τον αγαπημένο μας, να διακόψουμε την όποια παράλληλη σχέση και να επαναφέρουμε τον εαυτό μας στην κορυφή της προσοχής του αγαπημένου/αφεντικού μας"

Τα ευρήματα της μελέτης προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα προς την διάσπαση των μύθων σε σχέση με το τι ΔΕΝ μπορούν να κάνουν οι σκύλοι. Όπως διαπιστώνεται, οι σκύλοι είναι ικανοί να νιώσουν ζήλια ή ακόμα και ενοχή σχεδόν με την ίδια ένταση όπως και οι άνθρωποι.

πηγή:  nationalgeographic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου