Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον τύφο του σκύλου.


Ο τύφος του σκύλου (ή αλλιώς ιογενής παρβοεντερίτιδα ή λοιμώδης γαστρεντερίτιδα) προκαλείται από ένα μικρόβιο το οποίο διαγνώσθηκε για πρώτη φορά το 1978, και από τότε η εξάπλωση της νόσου ήταν ραγδαία παγκοσμίως.
Είναι μια από τις λίγες νόσους που έχουν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας. Προσβάλει κυρίως τα πολύ νεαρά κουτάβια (λίγων μόλις εβδομάδων) που είναι ανεμβολίαστα και δεν έχουν πιει το πρωτόγαλα από την μαμά τους που τους προστατεύει από τέτοιες λοιμώξεις, και τα μεγαλύτερα κουτάβια (8-12 μηνών) που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα ενήλικα σκυλιά μπορεί να προβληθούν από την νόσο, αλλά αν είναι πρόσφατα εμβολιασμένα και έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να το ξεπεράσουν και χωρίς κανένα σύμπτωμα.
Ο ιός προσβάλλει τους λεμφαδένες, το έντερο και το μυοκάρδιο των κουταβιών.

Τρόπος μετάδοσης
Ο ιός είναι πολύ ανθεκτικός και επιβιώνει στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βρίσκεται μέσα στα κόπρανα ενός μολυσμένου ζώου, και μεταδίδεται όταν ένα άλλο ζώο, ακουμπήσει ή καταπιεί αυτά τα κόπρανα. Και ο άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει αυτή την νόσο στον σκύλο, αν ακουμπήσει μολυσμένα κόπρανα και στην συνέχεια πιάσει τον σκύλο του χωρίς να πλύνει τα χέρια του πρώτα.
Το μολυσμένο ζώο αποβάλλει το μικρόβιο του τύφου στα κόπρανά του, από την πρώτη μέρα που θα νοσήσει μέχρι και τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Συμπτώματα
Αρχικά δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα και αυτό δυστυχώς οδηγεί και στην μεγάλη θνησιμότητα των ζώων, αφού η νόσος εξελίσσεται ραγδαία και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, η θεραπεία πρέπει να χορηγηθεί άμεσα.
Τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούμε στο κουτάβι, είναι η αδιαφορία για το περιβάλλον, η υπνηλία και η ανορεξία. 
Στην συνέχεια ακολουθούν εμετοί και διάρροια, συχνά αιμορραγική και έντονα δύσοσμη. Εμφανίζεται παράλληλα πυρετός και έντονη αφυδάτωση του ζώου.
Η διάρκεια της νόσου κρατά από 3 έως 5 ημέρες, και η τρίτη μέρα είναι καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του ζώου. Αν η νόσος διαγνωστεί άμεσα και χορηγηθεί έγκαιρα θεραπεία, το κουτάβι μπορεί να σωθεί. Αν περάσουν οι μέρες και η νόσος προσβάλλει το μυοκάρδιο του κουταβιού, τότε συνήθως αυτό καταλήγει σε θάνατο.

Διάγνωση
Με τα πρώτα συμπτώματα το κουτάβι πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον κτηνίατρο και να αντιμετωπιστεί ως κατεπείγον περιστατικό. Ο κτηνίατρος θα διαγνώσει την νόσο από την κλινική εικόνα του κουταβιού και μετά από αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.

Θεραπεία
Πρέπει να χορηγηθούν άμεσα οροί, ηλεκτρολύτες, ενισχυτικά του οργανισμού και αντιφλεγμονώδη. Ταυτόχρονα πρέπει να σταματήσει άμεσα κάθε λήψη τροφής και νερού. 
Όλη η θεραπεία γίνεται ενέσιμα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο ή θεραπεία για την νόσο. 
Απλά χορηγούνται στο κουτάβι διάφορα ενισχυτικά ως υποστηρικτική θεραπεία και για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Τα αντιβιοτικά που χορηγούνται δεν καταπολεμούν τον ίδιο τον ιό, αλλά αποτρέπουν τις τυχόν παρενέργειες από άλλους ιούς. 
Η θεραπεία γίνεται μόνο από τον κτηνίατρο, και το κουτάβι πρέπει να παραμείνει στο κτηνιατρείο υπό την συνεχή επίβλεψη των γιατρών, από 2-3 έως 7-8 ημέρες.

Πρόληψη
Το πιο σημαντικό στην περίπτωση του τύφου, είναι η πρόληψη.
Καταρχάς, όσα ζώα νοσούν πρέπει να βρίσκονται απομονωμένα από τα υπόλοιπα ζώα για όσο διάστημα μεταδίδουν την νόσο. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους, να αλλάζουν τα ρούχα τους μετά την επαφή με το ζώο τους και να μην έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα.
Επιπλέον, όλα τα μικρά κουτάβια που είναι ακόμα ανεμβολίαστα, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα, ή να κυκλοφορούν σε μέρη όπου μπορεί να έρθουν σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα.
Η καλύτερη πρόληψη για τον τύφο είναι ο σωστός και έγκαιρος εμβολιασμός.
Στα μωρά κουτάβια, το πρώτο εμβόλιο κατά του τύφου πρέπει να γίνεται στις 45 μέρες, και στην συνέχεια πρέπει να επαναλαμβάνεται το εμβόλιο ετησίως, ώστε και το ενήλικο ζώο να έχει ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τέλος όλα τα μέρη εκτροφής ή διαμονής ζώων (πανσιόν) πρέπει να απολυμαίνονται συχνά και ενδελεχώς με κατάλληλα απολυμαντικά.

13 σχόλια:

  1. Καλησπερα σας τ κουταβακι μ ειναι 3.μηνων κανε κορσο τν καθαρα φευτερα τν ειχα παρει μαζι μ πανω στο βουνο για ν μν μινει μονη τς τν τριτη τ πρωι τ σκυλι δν ειχε πρεξη για τπτ δν ετρωγε εκανε πολους εμετους και μετα αρχισε η διαροια στν αρχη απλη και μετα μ πολυ αιμα τριτη βραδυ τν πηγα στον γιατρο τς εκανε 2 ενεσεις και τν πηρα πισω τν τεταρτη τ σκυλι ηταν ακομα χειροτερα τν πηγα τ μεσαημερι μ εκανε αλλες 2 ενεσεις και παλι τν πηρα πισω οπου τν πηγα τ βραδυ και τν εβαλε στον ορο. Τ σκυλι δν εχει αφηδατοθει καθολου εχθες εκανε μια φορα εμετο και σημερα καθολου κανει ομως πολυ διαροια μονο αιμα μ ειπε οτι τ βραδυ ειναι τ καθοριστικο για τ τ θα γινει βοηθηστε μ σας παρακαλω εχω τρελαθει λεμε ν μν τ καταφερει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κτηνίατρο χρειάζεται είναι τυφος και το δικό μου τα ίδια περνάει ορο χρειάζεται και αντιβιοτικά απο τροφές λευκό κοτόπουλο με ρύζι χωρίς μπαχαρικά νεροβραστο αν δεν τρώει με το ζόρι και πρόσεχε για αφυδάτωση αν έχει ακόμα τα συμπτώματα

      Διαγραφή
    2. Πώς είναι το σκυλάκι τώρα?έχει κ το δικό μ τυφο

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη να ρωτήσω κάτι , έχω το κουτάβι με τύφο , έχει σταματήσει η διάρια εντελώς ,αλλά με το που αφορούμε τον ορό κάνει εμετό , σκέτο νερό σαν σάλια ,τι μπορεί να γίνεται σε αυτήν την περίπτωση???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής αν ένας σκύλος δαγκώσει σκύλο που έχει νοσησει από τύφο τι παθαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής αν ένας σκύλος δαγκώσει σκύλο που έχει νοσησει από τύφο τι παθαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής αν ένας σκύλος δαγκώσει σκύλο που έχει νοσησει από τύφο τι παθαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα έχω ένα κουταβάκι 2μηνον και περίπου 3 μέρες δν εστανοταν καλά δεν έπινε νερό ούτε τρώει..αλλά από εχθες αρχιζει και πίνει νερό μόνη της ..αυτό είναι καλό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας γίνεται να κολλήσει τύφο ενώ του έχω κάνει το εμβόλιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σας, το σκυλάκι μου διαγνώστηκε με τθφο και σύμφωνα με τον κτηνιατρο μας είναι σε αρχικό στάδιο. Θα καταφέρουμε να τον σώσουμε ; ο γιατρός μας έδωσε αγωγή, την ξεκινήσαμε χθες το βράδυ. Σήμερα είναι η 2η ημέρα που του δίνω. Πιστεύετε ότι θα συνέλθει; 😔 είμαι πάρα πολύ στενοχωρημενη και εύχομαι να γίνει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή