Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την ψευδοκύηση στους σκύλους και τις γάτες.

Η ψευδοκύηση (Pseudograviditatis) είναι μια κατάσταση κατά την οποία η σκύλα χωρίς να είναι έγκυος, παρουσιάζει κάποια κλινικά συμπτώματα όμοια με αυτά που συναντούμε σε σκύλες που εγκυμονούν και πρόκειται να γεννήσουν ή που μόλις γέννησαν.
Επειδή κάποια από τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παρουσιαστούν σε πολύ ήπια μορφή και να θεωρηθούν φυσιολογικά, πολλές φορές η ψευδοκύηση δεν μπορεί να διαγνωστεί στο πρώτο στάδιο. Ψευδοκύηση μπορούν να εμφανίσουν οι περισσότερες σκύλες ή γάτες, και μπορούν να την εμφανίσουν από μικρή ηλικία έως και 10 ετών περίπου. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κάθε φορά, 6 έως 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του οίστρου. Οι σκύλες που θα εμφανίσουν για μια φορά ψευδοκύηση, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να το ξαναπάθουν και σε κάποιους από τους  επόμενους οίστρους.

Αιτίες εμφάνισης της ψευδοκύησης
Ψευδοκύηση εμφανίζεται όταν τα επίπεδα της προλακτίνης στον οργανισμό του ζώου αυξάνονται, και μειώνεται ταυτόχρονα η συγκέντρωση της προγεστερόνης. Αυτή η αλλαγή στις ορμόνες συμβαίνει σχεδόν πάντα μετά τον οίστρο, ανεξάρτητα αν το ζώο έχει ζευγαρώσει ή όχι.
Αυτό στην φύση ήταν φυσιολογικό φαινόμενο. Στην φύση, μέσα στις αγέλες, τα περισσότερα θηλυκά είχαν οίστρο την ίδια περίοδο. Όμως μόνο τα κυρίαρχα θηλυκά ζευγάρωναν και τεκνοποιούσαν, ενώ όλα τα υπόλοιπα εμφάνιζαν συμπτώματα ψευδοκύησης. Αυτό ήταν σχεδόν απαραίτητο να συμβεί, γιατί στην φύση συχνά η λεχώνα μαμά πέθαινε για κάποιον λόγο, και τότε έσπευδαν οι υπόλοιπες θηλυκές με συμπτώματα ψευδοκύησης να μεγαλώσουν με ασφάλεια τα ορφανά μωρά.
Στις θηλυκές γάτες εμφανίζεται πιο σπάνια ψευδοκύηση από ότι στις σκύλες. Συνήθως εμφανίζεται όταν έχουμε ωορρηξία χωρίς εγκυμοσύνη. Τα αίτια για την εμφάνιση της ψευδοκύησης στις γάτες, είναι το ζευγάρωμα με στειρωμένους γάτους, η ωορρηξία που έχει ενισχυθεί από ορμονικά σκευάσματα και τα γυναικολογικά προβλήματα.

Συμπτώματα της ψευδοκύησης
Όπως είπαμε και πιο πριν, 6 με 12 εβδομάδες μετά τον οίστρο, αν η σκύλα μας δεν έχει ζευγαρώσει και παρόλα αυτά παρουσιάσει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε έχει εμφανώς σημάδια ψευδοκύησης.
Το βασικό χαρακτηριστικό είναι η παρουσίαση του έντονου μητρικού ενστίκτου. Μπορεί πολύ εύκολα να υιοθετήσει τα ορφανά μωρά μιας άλλης σκύλας, ή άλλου μικρόσωμου ζώου και να τα φροντίσει σαν μωρά της. Μπορεί ακόμα να προσπαθήσει να φροντίσει κουταβάκια που θα δει σε μια βόλτα στον δρόμο.
Στη συνέχεια η σκύλα προσπαθεί να φτιάξει φωλιά. Σε κάποιο μέρος του σπιτιού, συγκεντρώνει αντικείμενα, κουρελάκια, κουκλάκια ή οτιδήποτε άλλο της φανεί χρήσιμο για την δημιουργία φωλιάς.
 Στο τέλος, αφού ολοκληρώσει τη φωλιά της, θα θελήσει να φέρει μέσα τα "μωρά" της. Αν δεν βρει ορφανά κουταβάκια, γατάκια ή άλλα ζωάκια να υιοθετήσει, πολύ πιθανό να φέρει μέσα στην φωλιά της ένα άψυχο αντικείμενο, ή ένα παιχνίδι και να θελήσει να φροντίσει αυτό ως μωρό της!
Μετά τα ψυχολογικά, έρχονται και τα παθολογικά συμπτώματα. Η σκύλα εμφανίζει ανορεξία, απώλεια βάρους και προτιμά την απομόνωση. 
Συχνά μάλιστα, αναπτύσσονται οι μαστοί και αρχίζουν να παράγουν γάλα. Το γάλα μπορεί να εμφανιστεί σε έναν ή και σε όλους τους μαστούς.

Θεραπεία της ψευδοκύησης
Τα ψυχολογικά συμπτώματα συνήθως σταματούν 2 εβδομάδες μετά την εμφάνισή τους, όταν πλέον οι ορμόνες της σκύλας αρχίζουν να επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όμως το γάλα που έχει παραχθεί στους μαστούς, συχνά δεν μπορεί να απορροφηθεί από μόνο του, και για να αποφευχθεί η μαστίτιδα, πρέπει ο κτηνίατρος να χορηγήσει φάρμακα στη σκύλα ώστε να εξαφανιστεί το γάλα. Τα φάρμακα που χορηγούν οι κτηνίατροι σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι οιστρογόνα, τεστοστερόνη, προγεσταγόνα (παρουσιάζονται συχνές υποτροπές), μετεργολίνη και καβεργολίνη. Το πιο ενδεδειγμένο φάρμακο θεωρείται η καβεργολίνη η οποία είναι αναστολέας της προλακτίνης.

Πρόληψη
Όσο κρατούμε την σκύλα μας αστείρωτη και ταυτόχρονα δεν την ζευγαρώνουμε, δεν μπορούμε να έχουμε επιτυχημένη πρόληψη της ψευδοκύησης.
Η ασφαλέστερη πρόληψη είναι η στείρωση (ωοθηκυστερεκτομή) της σκύλας. 
Τότε μόνο η σκύλα δεν θα ξαναέχει οίστρο και δεν θα ξαναπαρουσιάσει σκαμπανεβάσματα στις ορμόνες, οι οποίες προκαλούν και την ψευδοκύηση.

Είναι η ψευδοκύηση επικίνδυνη?
Ο βασικός κίνδυνος με την ψευδοκύηση, είναι η εμφάνιση πυομήτρας.
Σκύλες που ξεκινούν και εμφανίζουν ψευδοκύηση περισσότερες από μια φορές, στην πορεία έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν πυομήτρα, μια πάρα πολύ σοβαρή και επικίνδυνη πάθηση.

Μπορεί να εμφανιστεί ψευδοκύηση ακόμα και μετά την στείρωση?
Αν προβούμε σε στείρωση του θηλυκού το πρώτο δίμηνο αμέσως μετά τον οίστρο, τότε υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν ήπια συμπτώματα ψευδοκύησης για 3-4 μέρες μετά την στείρωση. 
Δεν πρόκειται για μια επιπλοκή, αλλά για μια φυσιολογική επίπτωση, και γι' αυτό είναι καλό να αποφεύγουμε την στείρωση αμέσως μετά το τέλος του οίστρου.
Επίσης, ζώα στα οποία χορηγούνται προγεσταγόνα, όταν η χορήγησή τους σταματήσει, είναι πιθανό να έχουν κάποια συμπτώματα ψευδοκύησης.
Τέλος, τα θηλυκά που πάσχουν από υποθυρεοειδισµό µπορεί να έχουν αυξηµένη πιθανότητα να εµφανίσουν ψευδοκύηση, αν δεν λαµβάνουν κατάλληλη αγωγή, και εφόσον έχουν αυξηµένες συγκεντρώσεις προλακτίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου