Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Επιλέξτε συνειδητά το κατοικίδιο σας.

Ένα σκυλί που μένει μόνο του όλη μέρα είναι αναγκασμένο να γαβγίζει αλλά και να κάνει ζημιές στο σπίτι αφού βαριέται. 
Η γάτα από την άλλη αν και πιο ανεξάρτητη μπορεί και αυτή να δημιουργήσει μικροκαταστροφές στο σπίτι όταν αισθανθεί ανία ή να τρώει παραπάνω από το φυσιολογικό όταν μένει για καιρό μόνη της. Αυτές είναι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εσφαλμένης φροντίδας κατοικίδιου ή ακόμη και εσφαλμένης επιλογής του να γίνει ένα άτομο ιδιοκτήτης κατοικίδιου.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε: Προβλήματα στο σπίτι, παραμέληση του ζώου, δυστυχία του ζώου ή ακόμη και ένα κατοικίδιο που μπορεί να αρρωστήσει από την ελλειπή φροντίδα. Η συνειδητή απόφαση για να πάρετε ένα ζώο είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν προβλήματα από την συνύπαρξη με το ζώο.
Ένας σκύλος ζει κατά μέσο όρο 15 χρόνια και μια οικόσιτη γάτα κοντά στα 20. Η κατοχή αλλά και η διαμονή του ζώου σε ένα σπίτι για τόσα πολλά χρόνια είναι μια σοβαρή απόφαση και πρέπει να την σκεφτείτε καλά. Πρέπει να δείτε αν έχετε τον διαθέσιμο χρόνο για τη φροντίδα ενός σκύλου ή μιας γάτας.

Τα πέντε κυριότερα προβλήματα της απερίσκεπτης απόφασης για την κατοχή κατοικίδιου είναι:

1. Προβλήματα στο σπίτι


Ένα κατοικίδιο ζώο που μπαίνει στο σπίτι χωρίς επαρκή προβληματισμό από την πλευρά των ιδιοκτητών, και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως ο χρόνος που έχετε ή το είδος της οικογένειας που έχετε, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που θα επηρεάσουν τη συνύπαρξη σας με το ζώο. Το συνεχές γάβγισμα ή οι καταστροφές στο σπίτι είναι μερικά από τα προβλήματα συμπεριφοράς που ένα σκυλί μπορεί να εμφανίσει όταν οι ιδιοκτήτες του δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν μαζί του.
Αν οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να χειριστούν την κατάσταση και δεν γνωρίζουν την προέλευση της προβληματικής συμπεριφοράς του σκύλου και επιλέξουν να μαλώσουν τον σκύλο τότε θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες συνήθως κατηγορούν τον σκύλο για αυτή τη συμπεριφορά χωρίς να κοιτούν καθόλου την δική τους συμπεριφορά προς τον σκύλο. Η ατμόσφαιρα στο σπίτι γίνεται δύσκολη όταν μια οικογένεια δεν γνωρίζει πως να ζει με ένα κατοικίδιο ζώο και το κατοικίδιο ζώο γίνεται το μήλο της έριδος. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αφιερώνεται επαρκή χρόνο για τον σκύλο σας και να τον βγάζετε τακτικά βόλτα ώστε να διοχετεύεται η ενεργεία του.
Αν έχετε γάτα, τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα. Οι γάτες αγαπούν τον χώρο τους και δένονται με το σπίτι. Θέλουν ένα ζεστό και άνετο χώρο για να κοιμούνται αλλά και ένα χώρο που θα μπορούν να βλέπουν έξω. Αν μετακομίζετε συχνά ίσως η γάτα δεν είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς μιας και στρεσάρετε έντονα με τις μετακομίσεις. Φροντίστε για την άνεση και την ευχαρίστηση του ζώου για να είναι και η δική σας ζωή άνετη και ευχάριστη.

2. Ο κίνδυνος της εγκατάλειψης

Μία από τις αιτίες για την οποία τα ζώα εγκαταλείπονται στην Ελλάδα είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος. Ο ιδιοκτήτης του ζώου μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για το νέο του κατοικίδιο χάνει το ενδιαφέρον του για αυτό και καταλήγει να το θεωρεί βάρος και να το εγκαταλείπει. Άλλοι λόγοι για την εγκατάλειψη ενός ζώου είναι η συμπεριφορά του ζώου (που όπως είπαμε και πιο πάνω δεν ευθύνεται αποκλειστικά το ίδιο αλλά και ο ιδιοκτήτης), η έλλειψη χρόνου για την φροντίδα του αλλά και η γέννηση ενός παιδιού στην οικογένεια. 
Οι παραπάνω λόγοι δείχνουν ότι τα περισσότερα ελληνικά σπίτια δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για να έχουν κατοικίδιο και δεν έχουν σκεφτεί την ευθύνη ενός κατοικίδιου με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του. Για άλλη μια φορά λοιπόν τα ζώα γίνονται τα αθώα θύματα της ανεύθυνης συμπεριφοράς των ανθρώπων.

3. Δυστυχισμένο κατοικίδιο
Μια οικογένεια που μπορεί να φροντίζει μια γάτα σωστά, και επιλέγει να πάρει και ένα σκύλο ενώ δεν έχει αρκετό χρόνο για αυτόν, κάνει μια υπέρβαση των δυνατοτήτων της που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. 
Οι σκύλοι σαν προσωπικότητες διαφέρουν πολύ από τις γάτες αλλά και ο κάθε σκύλος έχει τη δική του προσωπικότητα που ένα μέρος αυτής καθορίζεται από τη ράτσα που ανήκει. Υπάρχουν σκυλιά που μένουν άνετα πολλές ώρες σε ένα σπίτι, άλλα που απαιτούν πιο έντονη φυσική δραστηριότητα, άλλα πιο ανεξάρτητα και άλλα πιο νευρικά. Η επιλογή λοιπόν ενός σκύλου θα πρέπει να αποφασίζεται σύμφωνα με αυτά που μπορείτε να του παρέχετε αλλιώς θα έχετε ένα ζώο δυστυχισμένο και σε αρκετές περιπτώσεις δύστροπο.

4. Η έλλειψη της κατάλληλης φροντίδας

Ένα κατοικίδιο ζώο που ζει μέσα σε ένα σπίτι και λαμβάνει ανεπαρκή φροντίδα, τόσο σωματική όσο και συναισθηματική, κινδυνεύει να αρρωστήσει. Κατάθλιψη σε σκύλους ή γάτες, άγχος ή επιθετική συμπεριφορά, παχυσαρκία και διαβήτης είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένα ζώο που δεν καλύπτονται οι βασικές του ανάγκες. 
Η υγεία του ζώου είναι σε κίνδυνο, όταν οι ιδιοκτήτες του δεν είναι σε θέση να ασχοληθούν με υπευθυνότητα και με κατάλληλο τρόπο μαζί του. Πρέπει να είστε διατεθειμένος να δεσμευτείτε πως θα παρέχετε επαρκή φροντίδα για το ζώο που μπαίνει στο σπίτι σας και πως θα είστε αντιμέτωπος με όλες τις συνέπειες του νόμου αν δε το κάνετε.

5. Παιδιά υπεύθυνα για τη φροντίδα ενός ζώου

Τα παιδιά μπορεί να είναι η πύλη που θα μπει ένα κατοικίδιο ζώο σε ένα σπίτι. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να πάρουν την απόφαση αν είναι έτοιμοι να έχουν ένα ζώο και να δώσουν ένα παράδειγμα υπευθυνότητας στα παιδιά τους για το πώς θα φροντίσουν έναν σκύλο ή μια γάτα. Εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς το πόσο υπεύθυνοι ενήλικες θα γίνουν τα παιδιά τους. Το να μπει ένα ζώο σε ένα σπίτι μόνο επειδή το θέλουν τα παιδιά για να παίζουν είναι μια εντελώς εσφαλμένη απόφαση και είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. 
Τα παιδιά που έχουν την ευκαιρία να έχουν την εμπειρία του να ζεις με ζώα στο σπίτι καταλαβαίνουν πως μπορούν να γίνουν πηγή προβλημάτων αν δεν υπάρχει σωστή φροντίδα, αλλά και πηγή απεριόριστης χαράς και ευτυχίας αν τους παρέχεται η απαιτούμενη προσοχή και φροντίδα. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις και τα ίδια τα παιδιά μεγαλώνουν με έλλειψη φροντίδας οπότε νιώθουν το ζώο από πρώτο χέρι. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα παιδί και ένα ζώο φρόντισαν το ένα το άλλο σε σπίτια που δεν υπήρχε οικογενειακή γαλήνη.

πηγή: stardogs.gr
Βιβλιογραφία: Άνθρωπος και σκύλος, Αντώνης Χαραλαμπίδης, Εκδ Κάκτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου