Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Χρήσιμες συμβουλές για την σωστή περιποίηση του σκύλου μας.

Η τακτική περιποίηση της γούνας του σκύλου μας είναι απαραίτητη για την καλή υγιεινή του, ακόμα και όταν νομίζουμε πως ο σκύλος περιποιείται επαρκώς τον εαυτό του μόνο του. 
Αν δεν έχετε συνηθίσει τον σκύλο  σας σε τέτοιου είδους περιποίηση, ξεκινήστε βήμα βήμα. Τη μια μέρα βουρτσίστε τον, την επόμενη ασχοληθείτε με το μπάνιο του, μια άλλη μέρα κόψτε του τα νύχια. Όσο πιο σύντομη παραμένει αυτή η διαδικασία, τόσο πιο εύκολα και ευχάριστα την δέχεται και ο σκύλος μας.

Αφού είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε, διαβάστε και μερικά χρήσιμα tips που θα διευκολύνουν την διαδικασία.


Συμβουλές βουρτσίσματος

- Καθώς βουρτσίζετε, τσεκάρετε για τσιμπούρια ή άλλα μαμούνια, και αφαιρέστε τα προσεκτικά.

- Αποφασίστε πόσο συχνά χρειάζεται ο σκύλος σας βούρτσισμα. Τα πιο κοντότριχα δεν χρειάζονται τόσο συχνά βούρτσισμα, ενώ αντίθετα τα σκυλιά με το πιο μακρύ τρίχωμα μπορεί να χρειάζονται μέχρι και καθημερινό βούρτσισμα για να παραμένει το τρίχωμά τους καθαρό, γυαλιστερό και χωρίς μπερδέματα.

- Χρησιμοποιείστε την σωστή βούρτσα για το τρίχωμα του σκύλου σας. Τα κοντότριχα σκυλιά με μαλακό τρίχωμα χρειάζονται μια πολύ μαλακιά βούρτσα, ενώ αντίθετα τα σκυλιά με το πιο σκληρό τρίχωμα, έχουν ανάγκη πρώτα από μια σκληρή συρμάτινη βούρτσα που θα ξεμπερδέψει τους κόμπους και στην συνέχεια ένα ολοκληρωμένο βούρτσισμα με μια πιο μαλακή βούρτσα.

- Μην ξεχνάτε ποτέ την ουρά και τα πόδια. Χρειάζονται και αυτά εξίσου καλό βούρτσισμα.

Συμβουλές μπάνιου

- Αποφασίστε πόσο συχνά χρειάζεται μπάνιο ο σκύλος σας. Ανάλογα με την δραστηριότητά του και με τους χώρους που κινείται, μπορεί ο σκύλος να χρειάζεται μπάνιο μια φορά τη βδομάδα ή μόνο μια φορά τον μήνα. 

- Χρησιμοποιείτε πάντα ειδικό σαμπουάν για σκύλους. Έτσι θα αποφύγετε ερεθισμούς στο δέρμα του και θα του προσφέρετε την καλύτερη δυνατή περιποίηση για την τρίχα του.

- Πριν το μπάνιο βουρτσίστε τον καλά. Αυτό θα κάνει την διαδικασία του μπάνιου πιο εύκολη και ο καθαρισμός θα είναι πιο αποτελεσματικός.

- Βάζετε στον πάτο της μπανιέρας ένα αντιολισθητικό χαλάκι, το οποίο θα βοηθήσει τον σκύλο να μην γλιστράει.

- Ρυθμίστε την θερμοκρασία του νερού. Μην παγώσετε τον σκύλο σας, αλλά φροντίστε να μην τον κάψετε κιόλας. Ένα απαλό χλιαρό νερό είναι το καλύτερο για το δέρμα του.

- Μην βρέχετε την μύτη, τα μάτια και τα αυτιά του. Είναι προτιμότερο να του φοράτε ένα σκουφάκι μπάνιου ώστε να αποτρέπονται τα νερά, ειδικά στα αυτιά, τα οποία μπορούν να του προκαλέσουν στην συνέχεια ωτίτιδα.

- Αν ο σκύλος είναι ανήσυχος μέσα στην μπανιέρα, δώστε του ένα παιχνίδι που μπορεί να του κεντρίσει το ενδιαφέρον. 

- Ξεβγάλετε καλά το σαμπουάν. Αν μείνουν ίχνη σαμπουάν στο δέρμα, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς, οπότε φροντίστε να τον ξεβγάλετε καλά με άφθονο νερό.

- Μετά το μπάνιο καθαρίστε επιμελώς και τα αυτιά του σκύλου με ειδικό καθαριστικό και μπαμπάκι.

- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρύ στέγνωμα με σεσουάρ μετά το μπάνιο για να αποφύγετε τα τινάγματα του σκύλου που μπορεί να γεμίσουν νερά όλο το σπίτι, προσέξτε όμως να μην κάψετε τον σκύλο σας. Το στέγνωμα με σεσουάρ θα πρέπει να γίνεται από απόσταση και με ήπια θερμοκρασία.

Τέλος θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως ορισμένες ράτσες σκύλων χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση. Για παράδειγμα, τα μπουλντόγκ, τα σαρπέι και γενικά όλα τα σκυλιά που έχουν ζάρες στο δέρμα τους, χρειάζονται πολύ καλό στέγνωμα ανάμεσα στις πτυχές του δέρματος με απαλό και απορροφητικό πανάκι, γιατί η παραμονή την υγρασίας σε αυτές τις περιοχές μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις και ερεθισμούς.

πηγή: cesarsway.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου