Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα βακτήρια που μοιραζόμαστε με το σκύλο μας.



Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν γίνει για τα οφέλη του σκύλου στην υγεία του ανθρώπου και ειδικότερα των παιδιών. Τα αποτελέσματα μας έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια χτίζουν ένα τοίχος απέναντι στις αλλεργίες και αρρωσταίνουν λιγότερο.

"Οι αριθμοί λένε πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλιά - κυρίως τον πρώτο χρόνο της ζωής τους - έχουν πάνω από 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μολύνσεις στα αυτιά ή να αρρωστήσουν και 31% λιγότερες πιθανότητες να τους χορηγηθούν αντιβιοτικά."

Τα βακτήρια/παράσιτα που μεταφέρονται από τον σκύλο στον άνθρωπο -και αντίστροφα- στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν είναι βλαβερά και δεν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Παρόλα αυτά χρειάζεται και προσοχή. Το παιδί δεν πρέπει να έρχεται σε καμία περίπτωση σε επαφή με ακαθαρσίες του σκύλου. Υπάρχουν βακτήρια και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν στο παιδί, αλλά και σε εσάς, από διάρροια έως και σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται μόνο χειρουργικά. Μην αφήνετε τον σκύλο να γλύφει το παιδί (πρόσωπο, χέρια) ιδίως εάν έχετε παρατηρήσει πως έχει γλύψει τα γεννητικά του όργανα ή έχει φάει τα κακά του.

Ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο είναι εχινόκοκκος, νόσος Lyme, λεπτοσπείρωση κ.α.

Ένα όχι τόσο απίθανο σενάριο είναι το εξής: Ο σκύλος στη βόλτα μπορεί να έχει πατήσει ακαθαρσίες άλλου σκύλου, μη αποπαρασιτωμένου που είναι μολυσμένος με εχινόκοκκο. Στη συνέχεια γλείφοντας τα πόδια του, μεταφέρει στο στόμα του τις ταινίες/αυγά του εχινόκοκκου. Στη συνέχεια γλύφει τα χέρια του παιδιού. Το παιδί βάζει τα χέρια στο στόμα. Σας φαίνεται απίθανο;

Το στόμα του σκύλου δεν είναι καθαρότερο από το δικό μας. Αυτός είναι ένας μύθος που έχει καταρριφθεί από όλες τις τελευταίες έρευνες. Μεταφέρουμε πολλά κοινά βακτήρια, όπως το Porphyromonas που μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα. Σήμερα υπάρχει διαφωνία για το κατα πόσο το γλύψιμο της πληγής βοηθάει στην επούλωση ή μπορεί να δημιουργήσει παραπάνω προβλήματα. Υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν πως γλείφοντας μία πληγή τα φυσικά συστατικά του σάλιου (lactoferrin, lactoperoxidase), μπορεί να προστατέψουν ένα επιφανειακό τραύμα από τα βακτήρια. Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται η άποψη πως με το γλύψιμο μεταφέρονται νεα βακτήρια από το στόμα που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση όταν έρθουν σε επαφή με μια ανοιχτή πληγή.

"Τα ζώα στη φύση γλύφουν τις πληγές τους και τις επουλώνουν!" Έχουμε ακούσει να λένε. Είναι κάτι που δεν είναι απολύτως λάθος. Γλύφουν τις πληγές τους μη έχοντας άλλο τρόπο, βασιζόμενα στις όποιες φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του σάλιου τους. Δεν τις γλύφουν για να τις επουλώσουν. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε νερό, σαπούνι και ένα σωρό, φυσικά ή όχι, φαρμακευτικά προϊόντα.

Έχει τεθεί συχνά το ερώτημα: "Εάν με δαγκώσει σκύλος κινδυνεύω; Τι πρέπει να κάνω;". Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε νοσοκομείο γιατί δεν μπορεί να γνωρίζετε εάν ο σκύλος είναι προσβεβλημένος από λύσσα. Κατά τα άλλα κινδυνεύετε τόσο όσο και αν σας είχε δαγκώσει άνθρωπος!

Θα μου πείτε, "αρκετά βακτήρια/παράσιτα που μεταφέρονται στο σπίτι από το σκύλο μας είναι πιθανό να τα μεταφέρουμε κι εμείς μετά από ένα απλό περίπατο". 
Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει σε αυτό. Γι αυτό το λόγο εάν έχουμε στο σπίτι μικρά παιδιά, που ακόμη μπουσουλάνε ή πιάνουν το πάτωμα συχνά, κάλο είναι να βγάζουμε τα παπούτσια μας στην είσοδο. 
Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί ή να μας πιάσει υστερία απλά να τηρούμε βασικούς κανόνες υγιεινής. Χρόνια τώρα ανταλλάσσω μικρόβια με τα σκυλιά μου και κανείς δεν έχει αρρωστήσει στο στενό, φιλικό και οικογενειακό κύκλο. Έχω μάθει όμως και για παιδιά και ενήλικες που αρρώστησαν. Γι αυτό χρειάζεται λίγη προσοχή.

Μετά από βόλτα μπορούμε να καθαρίζουμε τις πατούσες του σκύλου με Cetavlon. Είναι γενικό αντισηπτικό το οποίο χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία, κτηνιατρεία κ.τ.λ. Μπορείτε ακόμη να σφουγγαρίζεται με αυτό το πάτωμα μία στο τόσο.

"Καλό είναι επίσης να μάθουμε εμείς και τα παιδιά μας να πλένουνε τα χέρια μας μετά από επαφή με ζώα (σάλιο, ακαθαρσίες) που δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτά τα ζώα ακολουθούν πρόγραμμα αποπαρασίτωσης ή επισκέπτονται τον κτηνίατρο."

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα εξωπαράσιτα όπως οι ψύλλοι - Οι βρικόλακες στον κόσμο των σκύλων - όπως επίσης τους κρότωνες (τσιμπούρια) που μπορεί να είναι επίσης βλαβερά για τον άνθρωπο. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας και ακολουθήστε πιστά το πρόγραμμα αποπαρασίτωσης που θα σας προτείνει.

Πηγή: petsonly.gr

1 σχόλιο: