Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Giardia: ένα παράσιτο στο έντερο του σκύλου μας.

Τι είναι το  Giardia?
 Το Giardia είναι ένα μονοκύτταρο παράσιτο που ζει μέσα στο έντερο του σκύλου μας. Εκτός από τους σκύλους, μπορεί να βρεθεί και μέσα στις γάτες, μέσα σε πολλά άγρια ζώα, καθώς και μέσα σε πολλούς ανθρώπους που ζουν κυρίως σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Πως μεταδίδεται το  Giardia?
Το Giardia μολύνει και τα ενήλικα σκυλιά, αλλά πιο συνηθισμένα μολύνει τα κουτάβια. Τα σκυλιά μολύνονται από το παράσιτο Giardia όταν πίνουν βρωμόνερα που έχουν μολυθνεί με κόπρανα, ή αν έρθουν σε επαφή με κόπρανα άλλου σκύλου στο δρόμο.
Επίσης αν ένα σκυλί είναι θετικό στο παράσιτο (μπορεί το ίδιο να μην νοσήσει ποτέ) και γλύψει τον πρωκτό του και αμέσως μετά γλύψει ένα άλλο ζώο ή έναν άνθρωπο, μπορεί να μεταφέρει και το παράσιτο.

Τι επιπτώσεις-συμπτώματα έχει το παράσιτο Giardia στον σκύλο μας?
Πολλά σκυλιά φέρουν μέσα τους το παράσιτο χωρίς ποτέ να ασθενήσουν. Κάποια όμως (συνήθως όταν ο αριθμός των παράσιτων είναι μεγάλος μέσα στον οργανισμό) παθαίνουν giardiasis, την ασθένεια δηλαδή που προκαλείται από την λοίμωξη που δημιουργεί το πράσιτο. 
Σε αυτή την περίπτωση, ο σκύλος μας  αρχικά παρουσιάζει διάρροια. Αν το πρόβλημα παραμείνει και γίνει χρόνιο, τότε ο σκύλος θα χάσει βάρος, θα δείχνει να είναι σε άσχημη κατάσταση, και τελικά μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο.

Πως μπορούμε να προστατέψουμε τον σκύλο μας από το παράσιτο Giardia?
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της λοίμωξης από το παράσιτο, είναι να προσέχουμε πάντα ο σκύλος μας να πίνει καθαρό και ασφαλές νερό, και να μην πλησιάζει τα βρωμόνερα του δρόμου. Επίσης πρέπει να προσέχουμε να μην πλησιάζει ο σκύλος μας σε περιοχές όπου άλλα ζώα έχουν αφήσει τα περιττώματά τους.

Πρόληψη εξάπλωσης.
Για την πρόληψη της εξάπλωσης του παράσιτου Giardia, αλλά και άλλων παράσιτων, θα πρέπει να μαζεύουμε αμέσως τα περιττώματα του σκύλου μας από τον δρόμο και να τα πετάμε στα σκουπίδια. Θα πρέπει να τα μαζεύουμε χρησιμοποιώντας γάντια, ή καλύπτοντας το χέρι μας με μια σακούλα, ή με ειδικό φτιαράκι. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέχουμε να μην έρθουν σε επαφή τα χέρια μας με τα περιττώματα.

Αποτελεσματική θεραπεία.
Οταν παρατηρήσουμε συνεχή διάρροια στον σκύλο μας, καλό είναι να πάμε στον κτηνίατρο. Εκείνος θα κάνει ένα τεστ κοπράνων και θα διαπιστώσει αν ο σκύλος πάσχει από giardiasis. Τότε θα μας συνταγογραφήσει κάποια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία με αντιβίωση και με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμιστεί αποτελεσματικά το παράσιτο.

Μπορεί ο άνθρωπος να μολυνθεί από το παράσιτο Giardia?
Το  Giardia είναι ένα κοινό παράσιτο που στους ανθρώπους προκαλεί απλώς διάρροια.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη της οικογένειας Giardia, κάποιο από αυτά προσβάλει τους ανθρώπους και κάποιο άλλο τους σκύλους. Αν και η μόλυνση από σκύλο σε άνθρωπο είναι πιθανή, το πιο σύνηθες είναι οι άνθρωποι να μολύνονται από το παράσιτο που προσβάλει τους ανθρώπους, και όχι το αντίστοιχο των σκύλων.

1 σχόλιο:

  1. Σε κουτάβια που αποθεραπευτηκαν απο Jiardiasis μπορει να φανούν οποιαδηποτε μελλοντικα προβλήματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή