Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Προσοχή στην θερμοπληξία: Δεν αφήνουμε ποτέ τον σκύλο μέσα στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι!

Τώρα το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει, και τα σκυλιά πολύ απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να την διαχειριστούν και να την αντιμετωπίσουν όπως εμείς οι άνθρωποι.

Κάθε χρόνο πολλά σκυλιά υποφέρουν και πεθαίνουν, επειδή ο ιδιοκτήτης τους θεώρησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα να τα αφήσει έστω και για 5 λεπτάκια μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ εκείνος πεταγόταν στο σούπερ μάρκετ να πάρει κάτι.
Σε μια ήπια μέρα, όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι 25 βαθμούς περίπου, η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει στους 38 με 48 βαθμούς, μέσα σε 10 μόνο λεπτά!
Και δεν χρειάζεται να υπάρχει ήλιος και ζέστη. Ακόμα και μια συννεφιασμένη μέρα με υγρασία, μπορεί να μετατρέψει το αυτοκίνητο σε σάουνα για τους σκύλους, σε πολύ λίγη ώρα.

Τα σκυλιά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ζέστη όπως εμείς, καθώς το μόνο τους όπλο είναι το λαχάνιασμα και η ελάχιστη εφίδρωση από τις πατούσες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παθαίνουν εγκεφαλικές βλάβες, να καταρρέει κάποιο όργανο και να πεθαίνουν από θερμοπληξία μέσα σε 15 μόνο λεπτά!

Συμπτώματα της θερμοπληξίας
  • νευρικότητα
  • υπερβολική δίψα
  • πυχτό σάλιο
  • έντονο λαχάνιασμα
  • υπνηλία και λήθαργος
  • ανορεξία
  • σκούρο χρώμα της γλώσσας
  • ταχυκαρδία
  • πυρετός
  • εμμετός
  • διάρροια με αίμα
  • έλλειψη συντονισμού στο βάδισμα
Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο στον σκύλο σας, οδηγήστε τον αμέσως σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος. Δώστε του να πιεί λίγο δροσερό νερό, και βρέξτε το σώμα του με δροσερό νερό (προσοχή, όχι παγωμένο γιατί ο οργανισμός του θα πάθει σοκ). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δροσερές κομπρέσες για να δροσίσετε το σώμα του, και να τις τοποθετήσετε στο στομάχι του, στις πατούσες και στον λαιμό του. Ετσι θα καταφέρετε να ρίξετε σταδιακά την θερμοκρασία του σώματός του. Στην συνέχεια καλέστε επειγόντως τον κτηνίατρο!

Πρόληψη της θερμοπληξίας

Το καλύτερο από όλα, είναι να αφήνουμε τον σκύλο στο σπίτι, εκτός και αν σκοπεύουμε να πάμε μια βόλτα παρέα με το αυτοκίνητο και μετά να βγούμε μαζί έξω από αυτό.
Οσο ο σκύλος θα είναι μέσα στο αυτοκίνητο και θα οδηγούμε, πρέπει να φροντίσουμε τα παράθυρα ή το air condition να είναι ανοιχτό.
Εχουμε πάντα μαζί μας ένα μπωλάκι και ένα μπουκαλάκι με δροσερό νερό, ώστε όπου βγούμε έξω να μπορέσουμε να του δώσουμε να πιεί.

Αν τον αφήσουμε στο σπίτι, θα πρέπει να υπάρχει ένα σκιερό και δροσερό μέρος για να μπορεί να ξαπλώσει όσο μας περιμένει, και φυσικά ένα μεγάλο μπωλ με δροσερό και φρέσκο νερό.

Οταν βγαίνουμε βόλτα περπατώντας με τον σκύλο μας το καλοκαίρι, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες όταν υπάρχει περισσότερη δροσιά, και να μην κυκλοφορούμε το μεσημέρι με τον έντονο ήλιο και την ζέστη. Να κουβαλάμε πάντα μαζί μας στην βόλτα, μπωλάκι και μπουκαλάκι με νερό.

Τέλος, τα σκυλιά που μπορεί το τρίχωμά τους να κουρευτεί, είναι καλό να τα κουρεύουμε το καλοκαίρι ώστε να δροσίζεται καλύτερα το σώμα τους.
Προσοχή όμως, αν κουρευτούν πάρα πολύ κοντά, και φαίνεται πλέον το δέρμα τους, τότε το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο στην ακτινοβολία του ήλιου, και πρέπει να τους βάζουμε αντιλιακό (το παιδικό με μεγάλο δείκτη προστασίας είναι το καλύτερο) πριν βγούμε παρέα στον ήλιο. Αυτό πρέπει να το κάνουμε μέχρι να ξαναμεγαλώσει το τρίχωμα και να καλύπτει και πάλι επαρκώς το δέρμα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου