Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

10 tips για να αντιμετωπίσει ο σκύλος την καλοκαιρινή ζέστη.

Με την θερμοκρασία να ανεβαίνει υψηλά τώρα πια, πρέπει να σκεφτούμε πως θα κρατήσουμε δροσερούς και χαρούμενους τους τετράποδους φίλους μας.
Ορίστε 10 tips που θα τα βοηθήσουν να απολαύσουν το καλοκαίρι χωρίς να ταλαιπωρηθούν:

1. Βγάζουμε βόλτα και ασκούμε τον σκύλο μας, νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ.
Αφού αυτές είναι οι πιο δροσερές ώρες της ημέρας, τότε θα είναι και πιο ευχάριστη η βόλτα για τον σκύλο μας. Παρόλο που η έντονη άσκηση κάνει πάντα καλό στους σκύλους, το κατακαλόκαιρο είναι μια περίοδος που θα λέγαμε να αφήσετε λίγο τον σκύλο σας να χαλαρώσει και να μην γυμνάζεται έντονα.

2. Χρησιμοποιείτε παπουτσάκια για σκύλους.
Θα τα βρείτε σε ορισμένα pet shops ή μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το ίντερνετ. Αν μένετε σε μεγαλούπολη και δεν έχετε την δυνατότητα να βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας τις δροσερές ώρες της μέρας, αυτός είναι ένας καλός τρόπος να προστατέψετε τις πατούσες του από την καυτή άσφαλτο. Οπως ακριβώς τα παπουτσάκια προστατεύουν τις πατούσες του σκύλου μας τον χειμώνα από τον πάγο, το ίδιο κάνουν και το καλοκαίρι με τις καυτές επιφάνειες.

3. Ελέξτε για σημάδια αφυδάτωσης.
Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν. Δροσίζονται μόνο με το λαχάνιασμα βγάζοντας την γλώσσα έξω από το στόμα. Γι' αυτό ένας σκύλος που έχει ζεσταθεί υπερβολικά θα λαχανιάζει και θα του τρέχουν τα σάλια έντονα. Θα έχει συμπτώματα λήθαργου και τα μάτια του θα κοκκινίσουν. Αν του ανασηκώσετε το δέρμα θα δείτε πως θα αργήσει να επανέλθει στην θέση του.

4. Κρατήστε τον σκύλο σας ενυδατωμένο!
Ο κάθε σκύλος έχει διαφορετικές ανάγκες για να καταπολεμήσει την ζέστη. Να έχετε υπόψη σας πως τα σκουρόχρωμα σκυλιά απορροφούν περισσότερη ζέστη από ότι τα ανοιχτόχρωμα. Επίσης τα υπέρβαρα σκυλιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Να έχετε πάντα μαζί σας στην βόλτα ένα μπουκαλάκι και ένα μπωλάκι για νερό. Ακόμα καλύτερα θα μπορούσατε να φορέσετε στον σκύλο ένα ειδικό γιλεκάκι και να τον αφήσετε να κουβαλάει δύο μπουκαλάκια νερό στην πλάτη του. Αυτά από μόνα τους θα δροσίζουν το σώμα του.

5. Βρείτε έξυπνους τρόπους για να δροσίσετε τον σκύλο σας.
Δεν έχετε κλιματιστικό? Κανένα πρόβλημα! Βρείτε ένα σκιερό μέρος στην αυλή ή την βεράντα, και τοποθετείστε μια παιδική πισινούλα. Απλώστε μέσα στην πισινούλα πετσέτες και βρέξτε τις ελαφρώς. Μετά αφήστε τον σκύλο σας να ξαπλώσει πάνω στις βρεγμένες πετσέτες.  
Επίσης μπορείτε να αφήσετε ένα μεγάλο μπωλ με παγάκια μπροστά σε έναν αναμμένο ανεμιστήρα. Θα προσφέρει στον χώρο περισσότερο δροσερό αέρα.

6. Οι σκύλοι δροσίζονται από κάτω προς τα πάνω.
Φροντίστε να ψεξάζετε με δροσερό νερό τις πατούσες και το στομάχι του σκύλου, και όχι τόσο την πλάτη του. Μια βρεγμένη πετσέτα στο πάτωμα, βοηθάει πολύ περισσότερο τον σκύλο όταν αυτός ξαπλώνει πάνω της, παρά αν του τον σκεπάσουμε στην πλάτη με αυτήν.

7. Αφήστε τον σκύλο σας να σκάψει!
Οι σκύλοι ενστικτωδώς βρίσκουν τρόπους για να καταπολεμήσουν την ζέστη. Οι σκύλοι στην φύση σκάβουν το χώμα όχι μόνο για να βρουν τροφή, να κρυφτούν ή να γεννήσουν, αλλά και για να δροσιστούν. Αν υπάρχει η δυνατότητα, βρείτε μια σκιερή περιοχή στον κήπο σας, και επιτρέψτε στον σκύλο σας να σκάψει και να ξαπλώσει πάνω στο δροσερό χώμα που θα βρει από κάτω.

8. Αφήστε τον σκύλο σας να τσεκάρει τον καιρό.
Οι σκύλοι δεν παρακολουθούν το δελτίο καιρού, και δεν ξέρουν πότε επιτρέπεται να βγουν έξω και πότε όχι. Αφήστε τον σκύλο σας να βγει για λίγο έξω και να νιώσει την ζέστη, την υγρασία ή το κρύο, και ενστικτωδώς θα αποφασίσει από μόνος του, αν αντέχει μια μεγάλη βόλτα ή αν πρέπει να επιστρέψει σύντομα σπίτι.

9. Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας μέσα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο.
Μέσα στο αυτοκίνητο συσσωρεύεται περισσότερη θερμότητα από ότι σε μια ανοιχτή περιοχή, ακόμα και όταν αυτό βρίσκεται στην σκιά. Επίσης, μέσα στο αυτοκίνητο ο σκύλος όταν μείνει μόνος του, μπορεί να γίνει υπερκινητικός είτε λόγω κάποιου περαστικού σκύλου ή ανθρώπου, είτε λόγω πανικού και κλειστοφοβίας. Η υπερκινητικότητα προκαλεί πολύ πιο εύκολα αφυδάτωση. Όταν έχουμε τον σκύλο μαζί μας στο αυτοκίνητο και κάνουμε μεγάλες διαδρομές, καλό είναι να έχουμε πάντα ανοιχτό το κλιματιστικό.

10. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσες περισσότερες δικαιολογίες έχετε για να κάνετε πιο συχνά μπάνιο στην θάλασσα!
Η καλύτερη δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε με τον σκύλο σας το καλοκαίρι, είναι το μπάνιο στην θάλασσα. Αντί να βγείτε μια απλή βόλτα, αν έχετε την δυνατότητα, πηγαίνετε τον σκύλο σας στην θάλασσα ή σε κάποια ειδική πισίνα για κολύμπι. Το να κολυμπάτε παρέα με τον σκύλο σας είναι εξίσου διασκεδαστικό και δυναμώνει την μεταξύ σας σχέση, όσο και μια έντονη και δραστήρια βόλτα.

πηγή: cesarsway.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου