Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Σαρδέλες: μια πολύ θρεπτική τροφή για τον σκύλο σας.

σαρδέλες μπορεί να είναι μικρές, αλλά η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη για τα κατοικίδιά σας. Στην πραγματικότητα το μικρό μέγεθος αυτού του ψαριού είναι ένα μεγάλο συν, καθώς τείνουν να έχουν πολύ λιγότερο υδράργυρο από ό,τι τα μεγαλύτερα ψάρια, γεγονός που τα καθιστά ιδανική επιλογή για ανθρώπους και κατοικίδια.  
Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ασβέστιο και πρωτεΐνη και περιέχουν υψηλές ποσότητες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και το συνένζυμο Q10. Τα λιπαρά οξέα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη του καρκίνου, μείωση των φλεγμονών και η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Τα λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, γεγονός που το καθιστά καλό και για τα κουτάβια.  Το συνένζυμο Q10 κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς και την κυκλοφορία. Είναι επίσης εξαιρετικό για την πρόληψη οδοντικών νόσων σε σκύλους, γάτες και ανθρώπους.  
 

Προσοχή! Αποφύγετε συσκευασμένες σαρδέλες σε σάλτσα, όπως λάδι, μουστάρδα, κέτσαπ και ελέγξτε τα συστατικά επιλέγοντας αυτές με το χαμηλότερο νάτριο. Προτιμήστε εκείνες που είναι σε νερό. Δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερο λάδι, αλάτι, ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό. Μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε μάλιστα να είναι επιβλαβής για τα κατοικίδιά σας.   

Μια μικρή σαρδέλα έχει περίπου 25 θερμίδες και 175 mg ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι μια καλή δόση για ένα σκύλο που ζυγίζει 9 κιλά ή λιγότερο. Εάν έχετε πιο μεγαλόσωμο κατοικίδιο, μπορείτε να του δώσετε περισσότερο, υπολογίζοντας την ποσότητα αναλογικά. Μην ανησυχείτε για τα οστά του σκύλου σας, στην κατάλληλη ποσότητα είναι ασφαλής και θα τον εξοπλίσετε με ασβέστιο.

Το νερό μέσα στο οποίο συσκευάζονται οι σαρδέλες, αποτελεί επίσης μια εξαιρετικά γευστική σάλτσα για τον σκύλο σας. Μπορείτε να περιχύσετε ακόμα και τις κροκέτες με την σάλτσα αυτή. 
Επιπλέον, αν χρειαστεί να δώσετε κάποιο χάπι στο κατοικίδιο ζώο σας μπορείτε να το λιώσετε και να το βάλετε μέσα στις σάλτσα, ώστε να το καταπιεί χωρίς αντίρρηση! Μην ξεχάσετε: Αν αποφασίσετε να δώσετε στο κατοικίδιό σας κάποιο νέο τρόφιμο, όπως οι σαρδέλες, κάντε το σταδιακά και σε μικρή ποσότητα, για την αποφυγή στομαχικών διαταραχών και γενικά για την ασφάλεια του αγαπημένου σας ζώου.

πηγή: dogw0rld.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου