Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Παιχνίδι ή καυγάς? Ξεχωρίστε τις διαφορετικές συμπεριφορές του σκύλου σας.

Η κοινωνικοποίηση των σκύλων μας με άλλους σκύλους είναι απαραίτητη από μικρή ηλικία για πάρα πολλούς λόγους που αφορούν την καλή ψυχική υγεία του σκύλου, την μείωση της επιθετικότητας, την υπενθύμιση του τι σημαίνει να είσαι σκύλος, την εκτόνωση, την άσκηση και πάρα πολλούς άλλους!
Στα πλαίσια αυτά είναι λογικό όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν να αφήνουμε τα σκυλιά να παίζουν ελεύθερα! Είναι από τις καλύτερες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε ανεξάρτητα από την ηλικία ή το μέγεθος των σκύλων!

Μερικές φορές όμως το παιχνίδι μοιάζει με καβγά και αρκετοί ιδιοκτήτες αγχώνονται, μπερδεύονται και τρέχουν να “χωρίσουν” τα σκυλιά τα οποία όμως όχι απλά δεν τσακώνονται αλλά περνάνε υπέροχα!
Σίγουρα πολλές από τις κινήσεις του παιχνιδιού μοιάζουν με αυτές ενός σκυλοκαβγά αλλά τα ίδια τα σκυλιά τις μετατρέπουν έτσι ώστε να μην προκαλούν τραυματισμό ή πόνο!
Και στον καβγά και στο παιχνίδι, τα σκυλιά ανεβαίνουν το ένα πάνω στο άλλο, “καρφώνουν” το άλλο στο έδαφος, κυνηγιούνται, δαγκώνουν, γρυλίζουν, δείχνουν δόντια και βγάζουν ήχους!


Ας δούμε όμως συγκεκριμένα, ποιές συμπεριφορές υποδηλώνουν ΠΑΙΧΝΙΔΙ:
- Η πιο γνωστή κίνηση του σκύλου που θέλει να παίξει, είναι η βαθιά υπόκλιση με τα μπροστινά του πόδια. Οταν κάνει αυτή την κίνηση ο σκύλος, είναι απόλυτα χαλαρός και δηλώνει πως έχει όρεξη για παιχνίδι.
- Το χαμόγελο είναι επίσης χαρακτηριστικό. Οταν τα σκυλιά έχουν παιχνιδιάρικη διάθεση, διαγράφεται στο πρόσωπό τους ένα "χαμόγελο". Κρατούν ανοιχτό το στόμα και λαχανιάζουν ελαφρά κοιτάζοντας με παιχνιδιάρικο βλέμμα.
- Ενα άλλο σύνηθες σινιάλο είναι οι "μειονεκτικές θέσεις" που παίρνουν σε σχέση με τον άλλο σκύλο, και σε καμμία περίπτωση δεν δείχνουν υποταγή, αλλά διάθεση για παιχνίδι. Την ώρα που παίζουν δηλαδή, κάποιο σκυλί θα ξαπλώσει ανάσκελα, ή θα γυρίσει τον λαιμό του επιδεικτικά προς τον άλλο, ώστε να τον δαγκώσει (ψεύτικα). Αυτό δεν θα γινόταν ποτέ σε περίπτωση τσακωμού, όπου τότε και τα δύο σκυλιά θα προσπαθούσαν να έχουν συνεχώς την κυρίαρχη θέση στην μάχη.
- Μια συνεχής χαλαρή στάση του σώματος, και μια "ισορροπία" στις κινήσεις (κυνηγώ εγώ για λίγο και μετά αφήνω εσένα να με κυνηγήσεις, και μετά πάλι εγώ κλπ.), είναι σημάδια που δείχνουν καθαρά παιχνίδι.

Αντίθετα, αν κάποια στιγμή παρατηρήσουμε πως τα σώματα των σκύλων γίνονται πιο άκαμπτα, κρατούν τεντωμένες τις ουρές, κάνουν παύσεις και κοιτούν το ένα το άλλο έντονα, τότε σίγουρα η διάθεση έχει αλλάξει, και θα εξελιχθεί σε καυγά αν δεν επέμβουμε εγκαίρως.

Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να περιορίσουμε τα σκυλιά κοντά μας, να απομακρύνουμε το ένα από το άλλο, και να τους δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να αποβάλλουν την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσά τους.

Δύο σκυλιά που κάποια στιγμή τσακώθηκαν, δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να ξαναπαίξουν αρμονικά στο μέλλον. Αρκεί να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος ενδιάμεσα ώστε να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα, και μετά οι δύο σκύλοι μπορούν να ξανασυναντηθούν και να ξαναπαίξουν.

Επίσης τα σκυλιά παίζουν καλύτερα όταν είναι ζευγάρι, παρά όταν είναι τρία ή περισσότερα. Οταν δύο μόνο σκυλιά παίζουν μεταξύ τους, κρατιέται καλύτερα η ισορροπία του παιχνιδιού και είναι πολύ πιο εύκολο για τους ιδιοκτήτες να παρατηρήσουν γρήγορα μια αλλαγή στην διάθεσή τους.
Οταν περισσότερα σκυλιά παίρνουν μέρος στο παιχνίδι, τότε η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ πιο γρήγορα, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου