Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Τα φάρμακα πρώτων βοηθειών που πρέπει να έχουν στο σπίτι όλοι όσοι έχουν σκύλο.

Πολλές φορές συμβαίνουν διάφορα προβλήματα με το ζώο σας, που έχουν επείγον χαρακτήρα. Επειδή ίσως είναι δύσκολο να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας άμεσα, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας κάποια φάρμακα που ίσως σώσουν τη ζωή του ζώου, όταν παραστεί ανάγκη. 
Τέτοια φάρμακα που ο καθένας μπορεί και πρέπει να έχει στο φαρμακείο του σπιτιού του, είναι τα εξής:

· Κορτιζόνη ενέσιμη (solucortef 250 – 500mg) και χάπι (prezolon 5mg, medrol 4 – 16mg)

· Ατροπίνη (atropine sulphate)

· Εμετικό ενέσιμο (apomorphine) ή σιρόπι (ipecavome)

· Αντιεμετικό (primperan)

· Αντισηπτικά (οξυζενέ, betadine)

· Γάζες, βαμβάκι, επιδέσμους γάζας

Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης (τσιμπήματα από σφήκες, σκορπιούς ή άλλα έντομα, επαφή με κάμπιες ή κάποια φυτά, δηλητηριάσεις, αντίδραση σε κάποιο φάρμακο, ξαφνική δύσπνοια, οιδήματα, κλπ) πρέπει να χρησιμοποιήσετε κορτιζόνη (ενέσιμη).

Σε περίπτωση ''φόλας''
(κατάποση φυτοφαρμάκου, ζιζανιοκτόνου, στρυχνίνης), η ένεση ατροπίνης θα του σώσει τη ζωή. Βέβαια, εννοείται ότι πρέπει να τρέξετε στο δικό σας ή τον κοντινότερο κτηνίατρο για συμπληρωματική αγωγή, αλλά η δική σας ένεση θα είναι ζωτικής σημασίας!!

Τα εμετικά θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμα σε περιπτώσεις που το ζώο τρώει κάτι ανεπιθύμητο, όπως είναι κάποιο ανθρώπινο φάρμακο, ένα φυτοφάρμακο ή επικίνδυνο υγρό, κλπ.

Τα αντισηπτικά θα σας είναι απαραίτητα σε κάθε περίπτωση τραυματισμού προκειμένου να προλάβουμε τις μολύνσεις, που μαζί με το επιδεσμικό υλικό, θα προστάτευαν οποιοδήποτε τραύμα.

Πρέπει εδώ να τονίσω ότι σε καμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν αρκεί η δική σας παρέμβαση! Δε μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιατρό. Θεωρώ τουλάχιστον απαραίτητη την επικοινωνία μαζί του, αν είναι αδύνατη η προσκόμιση στο ιατρείο, ώστε να σας υποδείξει εκείνος τι πρέπει να κάνετε, πώς να το κάνετε και ποια φάρμακα καθώς και τις δόσεις που θα χρησιμοποιηθούν.



ΦΛΑΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
 
Πηγή: filozwikithessalonikis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου