Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Οι σκύλοι διαθέτουν την νοητική αντίληψη των μικρών παιδιών.

Επί δεκαετίες οι επιστήμονες απέρριπταν κάθε υπόθεση «εξανθρωπισμού» του πιστού μας φίλου. Τώρα όμως αναθεωρούν: στη μάθηση και στο συναίσθημα οι σκύλοι μοιάζουν περισσότερο με μικρά παιδιά, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κατέχουν ως και την περίφημη «θεωρία του νου».

Αν σας έχει τύχει ποτέ να «τσακώσετε» έναν σκύλο να κλέβει τροφή, γνωρίζετε καλά το συναίσθημα: μια αίσθηση ότι ο σκύλος ξέρει πως έκανε λάθος και νιώθει... ένοχος. Ισως αυτό που αναφέραμε είναι λίγο παρατραβηγμένο, αλλά προσπαθήστε να πείτε στον ιδιοκτήτη ενός σκύλου ότι το κατοικίδιό του δεν μπορεί να βιώσει πόνο, ενθουσιασμό, αγάπη ή άλλα συναισθήματα τα οποία έχουμε συνηθίσει να αποδίδουμε αποκλειστικώς στους ανθρώπους. Μάλλον δεν θα συμφωνήσει...

Πριν από περίπου μία δεκαετία, οι επιστήμονες που ασχολούνταν με τη συμπεριφορά των ζώων θα απέρριπταν αυτές τις παρατηρήσεις αναφέροντας ότι οφείλονται σε συναισθηματικό ανθρωπομορφισμό. Θεωρούσαν ότι οι λαϊκές αντιλήψεις σχετικά με τους σκύλους ήταν ανόητες και πίστευαν ότι τα συγκεκριμένα ζώα είναι λίγο καλύτερα από «αποχαυνωμένους» λύκους. Πάνω απ' όλα όμως υπήρχε η διαδεδομένη άποψη ότι γενικώς τα εξημερωμένα ζώα αποτελούσαν «τεχνητά» προϊόντα της ανθρώπινης εκτροφής, τα οποία ήταν άχρηστα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόταν να μελετήσει την πραγματική συμπεριφορά των ζώων.

Πώς άλλαξαν οι καιροί! Μέσα στο καλοκαίρι, περισσότεροι από 200 ειδικοί συμμετείχαν στο πρώτο φόρουμ σχετικά με την επιστήμη των κυνιδών που έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Εκεί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός σκύλου. Αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς προτού δημιουργηθεί η ολοκληρωμένη εικόνα του σκυλίσιου «είναι», τα λεγόμενα των ειδικών στο φόρουμ καθιστούν σαφές ότι η τάση που έχουμε να αποδίδουμε στους σκύλους ανθρώπινα νοητικά και ψυχικά χαρακτηριστικά δεν είναι τελικώς τόσο αντιεπιστημονική όσο φαινόταν. 
Οι σκύλοι διαθέτουν πράγματι αξιοσημείωτες νοητικές δεξιότητες οι οποίες τους επιτρέπουν να ζουν και να «βασιλεύουν» στο περίεργο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν - που δεν είναι άλλο από τον κόσμο μας.
 
Πηγη: Το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου