Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Συμβουλές για την σωστή φροντίδα των κατοικιδίων μας, όταν έχει πολύ κρύο.

Δυστυχώς η γούνα των ζώων δεν μπορεί να τα προστατεύσει από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Έτσι κουτάβια, ηλικιωμένα ζώα, ζώα με αρθριτικά προβλήματα και πεσμένη άμυνα του οργανισμού, αλλά και με κοντό τρίχωμα, είναι πιο ευάλωτα στο κρύο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κοντοτριχες γάτες, οι οποίες -σε αντίθεση με τους σκύλους- βρίσκουν πιο εύκολα ζεστά καταφύγια για να προστατευθούν. Και επειδή συνήθως αυτά είναι στις μηχανές των αυτοκινήτων, φροντίστε πριν βάλετε μπροστά τη μηχανή να βεβαιωθείτε πως αυτό δεν έχει συμβεί και στο δικό σας Ι.Χ. : χτυπήστε δυνατά το θόλο του οχήματος σας.
Για τους σκύλους τώρα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Όχι τόσο για τα δικά μας κατοικίδια, που επιβάλλεται να τα βάζουμε μέσα, αλλά για τα αδεσποτακια της γειτονιάς. Σε περίπτωση που κάποια από αυτά κάνουν θεραπεία και η άμυνα του οργανισμού τους είναι πεσμένη, αναζητήστε ένα χώρο να τα φιλοξενησετε προσωρινά, ακόμη και σε κάποιο γκαράζ η αποθήκη. Στα υπόλοιπα, που είναι υγιή, προσφέρετε τους μια ζεστή γωνιά για να περνούν τα κρύα βράδια. Τα ξύλινα σπίτια, που πατούν πάνω σε μια παλέτα για να μην ακουμπούν στο κρύο έδαφος, τοποθετημένα σε μια προφυλαγμένη γωνιά, που τη μέρα θα μπορεί να τη βλέπει ο ήλιος, θα τα βοηθήσουν πολύ να περάσουν ζεστά αυτές τις δύσκολες μέρες.

Μη βάζετε μέσα σε αυτά χαλάκια η κουβέρτες, γιατί στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να διατηρούν την υγρασία και να παγώνουν. Προτιμότερο θα ήταν να βάλετε ένα κομμάτι πλαστικού στην πόρτα του σκυλοσπιτου, προκειμένου να κόβει τον αέρα και να διατηρεί τη ζέστη του σώματος, επιτρέποντας στους τετράποδους να μπαινοβγαίνουν.

Το χειμώνα, κυρίως τις κρύες μέρες, αυξήστε το φαγητό που δίνετε σε σκύλους και γάτες, που χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να μπορούν να διατηρούνται σωστά. Φροντίστε να έχουν καθαρό νερό και βεβαιωθείτε πως δεν μετατρέπεται σε πάγο μόλις πέφτουν οι θερμοκρασίες. Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά μπολ για το νερό. Παγώνουν και μπορεί να κολλήσει πάνω σε αυτά η γλώσσα τους.

Αν συνηθίζετε να βγάζετε βόλτα το σκύλο σας, χωρίς λουρί, πράγμα ούτως η άλλως κακό, μην το επιχειρήσετε αν το στρώσει. Το χιόνι αποπροσανατολίζει τους περισσότερους σκύλους και μπορεί να χαθεί. Καθαρίστε με επιμέλεια τα πόδια τους και το στομάχι των κατοικίδιων σας από το αλάτι που ρίχνουν για να λιώσει το χιόνι κι άλλα χημικά υλικά, πριν μπουν στο σπίτι και αρχίζουν να γλείφουν για να καθαριστούν, γιατί κινδυνεύουν από δηλητηρίαση. Ελεγξτε τα πατουσακια τους για τυχον τραυματισμους και φροντιστε να τα σκουπισετε με μια πετσετα για να τα βοηθησετε να ανακτησουν τη σωστη θερμοκρασια.

Μη βγάζετε τα κατοικιδια σας για την αναγκη τους πολυ νωρις το πρωι και αργα το βραδυ. Περιμενετε να λιώσει ο παγος για να μην καταληξετε και οι δυο στο γιατρο με καταγματα.

Τα ματια σας δεκατεσσερα με το αντιψυκτικο αυτοκινητων. Κρατηστε τα μακρια απο τα ζωα και φροντιστε, αν σας παραπεσει, να το καθαρισετε σχολαστικα γιατι ειναι δηλητηριωδες.

Μην αφηνετε για ωρα τους σκυλους σας μεσα στο αυτοκινητο, γιατι οπως το καλοκαιρι μετατρεπεται αε ψυγειο, το οποιο δεν επιτρεπει-λογω ελλειψης χωρου-στο κατοικιδιο σας να κινηθει για να ζεσταθει.

Μη βγαζετε καναρινια και παπαγαλακια στο μπαλκονι. Κρατηστε τα μεσα στο σπιτι, τοποθετωντας τα κλουβακια διπλα σε ενα φωτεινο παραθυρο, που θα τους δινει την αισθηση πως βρισκονται εξω, ενω παραλληλα θα ειναι προστατευμενα απο τις καιρικες συνθηκες. Προσοχη και με αλλα κουνελακια και τα χαμστερ. Ειναι εξισου ευαισθητα στην κακοκαιρια, τις χαμηλες θερμοκρασιες και το χιονια.

Και επειδη στην Ελλαδα ζουμε και δεν ξερουμε αν χιονισει ποτε θα μπορεσουμε να απεγκλωβιστουμε, φροντιστε τις προμηθειες του φαγητου και των φαρμακων, που ενδεχομενως παιρνετε, να συμπεριλαμβανετε και εκεινες του κατοικιδιου σας.


ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ - Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΨΙΛΟΝ - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου