Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Βασικές οδηγίες φροντίδας για νεογέννητα γατάκια.



Συνήθως η μαμά γάτα ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει με τα νεογέννητα μωρά της.
Τι γίνεται όμως αν βρούμε νεογέννητα γατάκια ορφανά, αν για κάποιο λόγο η μαμά τους δεν είναι σε θέση να τα φροντίσει, και αν θέλουμε να τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα μεγαλώνοντας?


Ας διαβάσουμε παρακάτω μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε:

• Ως νεογέννητα δεν παράγουν θερμότητα και βασίζονται στην ζέστη που θα τους προσφέρετε. Σκεπάστε τα και τοποθετήστε τα κοντά σε πηγή θερμότητας, όπως θερμοφόρα, ηλεκτρική ή νερού ή ένα πλαστικό μπουκάλι με ζεστό νερό, όχι όμως καυτό. 

• Αγοράστε ειδικό γάλα για ορφανά γατάκια. Αποφεύγετε το αγελαδινό γάλα που προκαλεί διάρροιες. Αν δεν βρείτε άμεσα το ειδικό γάλα, δώστε γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας. Το τάισμα πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 ώρες, με μπιμπερό και χωρίς πίεση.

• Ως μωρά δεν μπορούν να αδειάσουν μόνα την κύστη τους και η μητέρα τα βοηθά γλείφοντας την περιοχή. Τρίψτε ελαφρά την κοιλίτσα τους με χαρτομάντιλο ή βαμβάκι. Διαδικασία που πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα.

• Προσφέρετε στα μικρά ήσυχο και ζεστό περιβάλλον και μην τα αφήνεται εκτεθειμένα στον ήλιο. Μία κούτα με πανιά και θερμοφόρα είναι αρκετά. Αν κλαίνε ένα λούτρινο κουκλάκι θα τα ηρεμήσει.

• Η αποπαρασίτωση δεν συστήνεται στα πολύ μικρά γατάκια. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για την εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση. Ελάχιστο σπρέι για την εξωτερική αποπαρασίτωση αρκεί για τους ψύλλους ενώ εσωτερική αποπαρασίτωση με μορφή πάστας καλό είναι να δίνεται σε γατάκια ηλικίας μεγαλύτερα των 3 εβδομάδων.

• Ο απογαλακτισμός γίνεται όταν φτάσουν τον πρώτο μήνα. Τότε μπορούν να μάθουν να τρώνε από μόνα τους. Ανακατέψτε το γάλα με λιωμένη κονσέρβα και αφήστε τα να γλείψουν σιγά σιγά κονσέρβα από πιατάκι.

πηγή:  sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου