Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Head pressing στον σκύλο και την γάτα.

Όταν ένας σκύλος ή μια γάτα πιέζουν το κεφάλι τους απέναντι σε κάποιο αντικείμενο ή στον τοίχο, αυτό λέγεται head pressing. Πρόκειται για μια ψυχαναγκαστική κίνηση που κάνει ο σκύλος ή η γάτα, χωρίς κανέναν προφανή λόγο.

Η κίνηση αυτή δείχνει πως υπάρχουν βλάβες στο νευρικό σύστημα του ζώου οι οποίες μπορεί να προκύψουν από διάφορες αιτίες, όπως από την νόσο του προσθεγκεφάλου (διάφοροι θάλαμοι του εγκεφάλου παθαίνουν βλάβη), ή από τοξική δηλητηρίαση.
Στην γάτα μπορεί πιθανά να εμφανιστεί αυτό το σύμπτωμα, αν αυτή πάσχει από τοξοπλασμάτωση.
Στον σκύλο το head pressing μπορεί να υποδηλώνει και όγκο στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχει ηλικιακό εύρος ή προδιάθεση κάποιας ράτσας που να έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο γι' αυτή την πάθηση. Ολα τα ζώα έχουν τις ίδιες πιθανότητες να το εμφανίσουν.  

Συμπτώματα
Το head pressing είναι ένα βασικό σύμπτωμα της προσθεγκεφαλικής νόσου, όπου διάφορα τμήματα του εγκεφάλου βλάπτονται.


Άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχει ένα ζώο που πάσχει από προσθεγκεφαλική νόσο, είναι ο ψυχαναγκαστικός βηματισμός, η περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, οι επιληπτικές κρίσεις, τα αδύναμα αντανακλαστικά και η δυσκολία στην όραση.
Κάποια από αυτά τα συμπτώματα, όταν συμβαίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβες, όπως για παράδειγμα το ζώο να εμφανίσει πληγές στα πόδια λόγω του ψυχαναγκαστικού βηματισμού, ή να τραυματίσει το κεφάλι του στην προσπάθειά του να το πιέσει ενάντια σε κάποια επιφάνεια.

Αιτίες
Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τις οποίες ένα ζώο μπορεί να εμφανίσει head pressing.
Πιθανές αιτίες μπορεί να είναι μια μεταβολική διαταραχή, όπως υπερ ή υπονατριαιμία (πάρα πολύ ή πολύ λίγο νάτριο στο πλάσμα του αίματος του σώματος), ένας όγκος, η υπατική εγκεφαλοπάθεια, ή μία λοίμωξη του νευρικού συστήματος, όπως η λύσσα.  

Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ένα τραύμα στο κεφάλι από κάποιο αυτοκινητιστικό ατύχημα, ή την έκθεση σε τοξίνες όπως ο μόλυβδος.
  

Διάγνωση
Το πρώτο πράγμα που εξετάζεται όταν εμφανιστεί head pressing, είναι ο αμφιβληστροειδής και όλες οι δομές στο πίσω μέρος του οφθαλμού, καθώς από εκεί μπορεί να εντοπιστεί κάποια λοιμώδης ή φλεγμονώδης νόσος, ή κάποια ανωμαλία στον εγκέφαλο.

Επόμενες εξετάσεις περιλαμβάνουν την μέτρηση της πίεσης του αίματος, αξονική τομογραφία, και μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου.

Ο κτηνίατρος επίσης θα συμπεριλάβει στις εξετάσεις μια ανάλυση ούρων, από την οποία μπορεί να δει αν υπάρχει πρόβλημα στον μεταβολισμό, και μια εξέταση αίματος, για να βρεθεί η ύπαρξη μολύβδου ή άλλων τοξικών ουσιών στο αίμα του ζώου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου