Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Είμαι υπεύθυνος κηδεμόνας και βγάζω βόλτα τον σκύλο μου πάντα με λουρί!

-Μην υποτιμάτε την αξία του λουριού: σώζει ζωές και χρησιμοποιείται για να προστατεύει!

-Πολλά σκυλιά χάνονται καθημερινά και για τα περισσότερα οι ιδιοκτήτες τους ήταν σίγουροι ότι δεν φεύγουν ποτέ από κοντά τους ή ότι τα έχουν βγάλει βόλτα σε ασφαλή περιοχή όπου δεν κινδυνεύουν! Μια ματιά σε φιλοζωικές σελίδες όπου συναντάται πληθώρα αγγελιών "χάθηκε" μπορεί να σας το επιβεβαιώσει!

-Ακόμα κι αν ο δικός σας σκύλος είναι κοινωνικός μπορεί να βρεθούν πάντα στο δρόμο του ακοινώνητοι σκύλοι που πλησιάζοντάς τους μπορεί πανεύκολα και ξαφνικά να ξεκινήσει καυγάς με ολέθριες συνέπειες για ζώα και ιδιοκτήτες! Υπάρχουν ακόμα και παιδάκια που μπορεί να τρομάξουν και το σκυλάκι σας να ταραχτεί και να αντιδράσει. Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο δυστυχώς και όσο οι κηδεμόνες δεν κρατούν τα ζώα τους δεμένα θα συμβαίνει πάντα κατά καιρούς, ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Τα μικρόσωμα σκυλάκια κινδυνεύουν περισσότερο, ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!! Μπορούν να πλησιάσουν κάποιο ακόμα και δεμένο και αν τους επιτεθεί δεν θα μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους!!

-Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να περάσει κάποιο αυτοκίνητο με ταχύτητα που δεν υπολογίζουμε και ο σκύλος να μην υπακούσει ή να πανικοβληθεί και τελικά μην το αποφύγει. Πολλά ζώα έχουν χάσει έτσι τη ζωή τους, και ακριβώς επειδή δεν μπορούν ποτέ να είναι απολύτως ελεγχόμενα, αν τα αγαπάμε πραγματικά το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα προστατεύουμε.
Είναι σαν να περνάμε ένα παιδί απέναντι σε μια λεωφόρο δίχως να το κρατάμε από το χέρι!!

-Όλα τα σκυλιά έχουν την τάση να υπακούουν στα ένστικτά τους. Ακόμα και αν ο σκύλος μας είναι φιλικός με τις γάτες (πράγμα που μάλιστα δεν είναι ο κανόνας) μπορεί να δει ένα γατάκι να τρέχει ή ακόμα και ένα περιστέρι να πάει να πετάξει και να νιώσει την παρόρμηση να το κυνηγήσει. Δεν θέλει πολύ για να ξεφύγει από το ασφαλές σημείο όπου βρισκόμαστε και να γίνει το κακό! Μπορεί ακόμα να τρομάξει από κάποιο θόρυβο ή κάποιο διερχόμενο όχημα και να τρέξει μακριά μας.

-Είναι εντελώς ανώφελο να μάθει ο σκύλος σας να βαδίζει ελεύθερος δίπλα ή κοντά σας, αφού ακόμα και με ένα μακρύ λουρί, όταν μάθει να περπατάει υπάκουα δεν θα καταλαβαίνει τη διαφορά!
Επίσης αυτό δεν καθιστά εσάς πιο ικανό ιδιοκτήτη με ιδιότητες εκπαιδευτή, αφού είναι μια τακτική που τον θέτει σε κίνδυνο. Είναι επομένως πολύ προτιμότερο να προσπαθήσετε να διοχετεύσετε την ενέργειά σας στο να τον εκπαιδεύσετε σε άλλα πράγματα όπως να τον κοινωνικοποιήσετε ή να του μάθετε να ακούει βασικές εντολές και να καταλαβαίνει λέξεις!


-Ο νόμος περί προστασίας ζώων, μας υποχρεώνει πλέον να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου μας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται πρόστιμα.
Καλό είναι να αναλογιστούμε τη σημασία της θέσπισης αυτού και να αντιληφθούμε πως ο σεβασμός του συνεπάγεται το σεβασμό προς τη ζωή του κατοικιδίου μας.


-Αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε το σκύλο σας ελεύθερο να τρέξει σε κάποιο απόλυτα περιορισμένο και περιφραγμένο χώρο, όπου κατά προτίμηση δεν θα υπάρχουν άλλα σκυλάκια για να είστε βέβαιοι πως ούτε εκείνα θα του επιτεθούν ούτε θα νιώσει ανασφάλεια σε κάποια επαφή μαζί τους!

πηγή:  Pitbull-Rescue.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου