Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Πέντε απλά βήματα για να αποφύγουμε τον καρκίνο στον σκύλο.

Γνωρίζατε πως η βασική αιτία θανάτου των σκύλων μετά τα 2 χρόνια, είναι ο καρκίνος? Για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια, το 50% των ενήλικων σκύλων έχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί και να πεθάνει από καρκίνο. Το ποσοστό αυτό είναι συγκλονιστικό! Παρόλα αυτά, μπορούμε με λίγη προσοχή και μερικές απλές αλλά βασικές αλλαγές στην καθημερινότητα του σκύλου μας, να μειώσουμε κατά πολύ αυτή την πιθανότητα.

Οι σκύλοι έχουν ένα γονίδιο που ονομάζεται p53, το οποίο είναι σε θέση να καταπολεμά και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, έχουν δηλαδή μια εκ γενετής προστασία. Όμως το γονίδιο αυτό, αν εκτεθεί έντονα σε τοξικές ουσίες και σε ιούς, καταστρέφεται, αφήνοντας πλέον τον σκύλο απροστάτευτο.
Η θεραπεία για τον καρκίνο του σκύλου, τις περισσότερες φορές δεν είναι αποτελεσματική, άρα η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, να προλάβουμε δηλαδή να μην προσβληθεί ο σκύλος μας από καρκίνο.

Ας δούμε λοιπόν 5 μικρές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να απομακρύνουμε τον κίνδυνο του καρκίνου από τον σκύλο μας:

1. Μειώστε την χρήση αποπαρασιτικών φαρμάκων
Όλες οι αμπούλες και τα προϊόντα για αποπαρασίτωση που χρησιμοποιούμε, περιέχουν τοξικά συστατικά τα οποία εισέρχονται μέσα στον οργανισμό του σκύλου, και μακροχρόνια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. 
Παρά τον ισχυρισμό όλων των εταιρειών πως τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και μη τοξικά, η πραγματικότητα είναι πως περιέχουν και ουσίες οι οποίες με συνεχή χρήση μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα και του ήπατος.
Υπάρχουν πολλά οικολογικά προϊόντα, και συνταγές για σπιτικά αποπαρασιτικά φάρμακα, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε στον σκύλο μας και να αποφύγουμε πλέον τα τοξικά φάρμακα.

2. Φροντίστε τον κήπο σας με μη τοξικά προϊόντα
Όλα τα λιπάσματα και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την φροντίδα του γκαζόν και όλων των φυτών του κήπου μας, είναι εξίσου τοξικά με τα αποπαρασιτικά προϊόντα.
Οι σκύλοι και οι γάτες περνάνε μεγάλο διάστημα στον κήπο και συνηθίζουν να ξαπλώνουν και να κυλιούνται στο χορτάρι. Έτσι έρχονται σε άμεση επαφή με οποιαδήποτε ουσία έχουμε χρησιμοποιήσει για την φροντίδα του κήπου.
Έρευνες έχουν δείξει πως το 70% των σκύλων που εμφάνισαν κακόηθες λέμφωμα ζούσαν σε σπίτι που χρησιμοποιούσαν χημικά λιπάσματα στον κήπο.Όπως με τα αποπαρασιτικά προϊόντα, έτσι και με τα λιπάσματα, υπάρχουν πολλά οικολογικά είδη και πολλές συνταγές για να φτιάξουμε σπιτικά λιπάσματα με φυσικά προϊόντα που μπορούν να σκοτώσουν τα παράσιτα του κήπου και να κρατήσουν εξίσου ζωντανά και ζωηρά τα φυτά μας.


3. Μάθε τι περιέχουν πραγματικά όλα τα καθαριστικά και αποσμητικά του σπιτιού
Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό και τον αρωματισμό του σπιτιού περιέχουν τοξικές ουσίες. Η καθημερινή έκθεση στις ουσίες αυτών των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο όχι μόνο στον σκύλο μας, αλλά και σε εμάς τους ίδιους.
Ας προτιμήσουμε και σε αυτή την περίπτωση την χρήση βιολογικών ειδών, ή την παρασκευή σπιτικών συνταγών για καθαριστικά από φυσικά συστατικά.

4. Στείρωσε το ζώο σου στη σωστή ηλικία
Η στείρωση είναι ευεργετική για τον σκύλο και την γάτα, και σαφώς ενδείκνυται, αλλά θα πρέπει να γίνεται στη σωστή ηλικία. Η καλύτερη ηλικία για να στειρωθεί ένα ζώο είναι μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, και κατά προτίμηση μετά τους 18 μήνες, αφού έχει ενηλικιωθεί και έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του.
Έρευνες έχουν δείξει πως σκυλιά που έχουν στειρωθεί σε μικρή ηλικία έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης οστεοσαρκώματος.
Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος και για τα αρσενικά και για τα θηλυκά σκυλιά.

5. Μειώστε τον εμβολιασμό στο λιγότερο δυνατό
Αφήσαμε το πιο σημαντικό για το τέλος. 
Μετά από πολυετείς έρευνες είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως ο υπερεμβολιασμός στα ζώα προκαλεί καρκίνο.
Ειδικά στις γάτες, η πιθανότητα να εμφανιστεί καρκινικός όγκος στο σημείο που γίνεται η ένεση του εμβολίου είναι πολύ μεγάλος, και γι' αυτό οι κτηνίατροι βρήκαν την λύση.... να εμβολιάζουν τις γάτες στην ουρά, η οποία είναι πολύ εύκολο να αφαιρεθεί χειρουργικά σε περίπτωση που εμφανιστεί όγκος σε αυτό το σημείο!
Τα εμβόλια, εκτός από τους ιούς που περιέχουν, έχουν και κάποια συστατικά τα οποία καταστρέφουν το πολύτιμο γονίδιο p53, που όπως προαναφέραμε είναι η φυσική προστασία του σκύλου κατά του καρκίνου.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως για τις περισσότερες ασθένειες, αν το ζώο εμβολιαστεί μια φορά, είναι ασφαλές για όλη του την ζωή. Απλά επειδή η νομοθεσία παγκοσμίως αναφέρει πως ο εμβολιασμός των ζώων πρέπει να είναι ετήσιος, οι κτηνίατροι την ακολουθούν για να είναι νομικά καλυμμένοι.
Αν αναρωτηθείτε ποτέ για το αν το ζώο σας είναι προστατευμένο από κάποια ασθένεια, μπορείτε να ζητήσετε από τον κτηνίατρο να κάνει ένα τεστ αντισωμάτων στον σκύλο σας. Αν ο σκύλος έχει ήδη τα αντισώματα της ασθένειας στον οργανισμό του, δεν χρειάζεται περαιτέρω εμβολιασμό.

πηγή:  dogsnaturallymagazine.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου