Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

3 λόγοι που πεθαίνουν οι σκύλοι σε νεαρή ηλικία.

Με την πάροδο των χρόνων, φαίνεται πως το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου μικραίνει αντί να μεγαλώνει, και εμφανίζονται όλο και περισσότερα προβλήματα που επιδεινώνουν την υγεία τους. Και αυτό είναι αντιφατικό, καθώς τα τελευταία χρόνια ασχολούμαστε όλο και περισσότερο με την ευζωία των κατοικίδιων μας και φροντίζουμε για την υγεία τους πιο σχολαστικά.
Κάποιες από τις πιθανές αιτίες που προκαλούν τον θάνατο στα νεαρά σκυλιά δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε, μπορούμε όμως να πάρουμε κάποια μέτρα ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τις 3 πιο συχνές αιτίες θανάτου ενός νεαρού σκύλου, και θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουμε:

1. Καρκίνος
Ένας στους τέσσερις σκύλους θα διαγνωστεί με καρκίνο. Παρόλο που συνήθως εμφανίζεται σε σκυλιά ηλικιωμένα, μεγαλύτερα των 10 ετών, πλέον το φαινόμενο έχει αρχίσει να παρατηρείται και σε μικρότερης ηλικίας σκυλιά.
Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν πως η πιο πιθανή αιτία για την αύξηση καρκίνου στους σκύλους είναι τα τοξικά και τα χημικά με τα οποία έρχονται σε επαφή τα σκυλιά στην διάρκεια της ζωής τους.

- Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του σκύλου μας, και ευτυχώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων επιλέγουν τροφές χωρίς δημητριακά και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Οι κακής ποιότητας ξηρές τροφές, περιέχουν συστατικά τα οποία πραγματικά μπορούν να βλάψουν την υγεία των σκύλων μας.

- Μια άλλη πιθανή αιτία εμφάνισης καρκίνου, είναι ο "υπερεμβολιασμός". Εδώ και χρόνια συνηθίζεται η ετήσια επανάληψη των εμβολίων στα σκυλιά ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος αποφυγής ασθενειών, όμως οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Όλο και περισσότεροι κτηνίατροι προσπαθούν πλέον να μειώσουν την συχνότητα των εμβολίων και να αντιμετωπίσουν τις νόσους με μια πιο ολιστική προσέγγιση, και προφανώς έχουν δίκιο. Οι έρευνες δείχνουν πως τα εμβόλια περισσότερο εκθέτουν τα ζώα σε καταστροφικά τοξικά, παρά τα προστατεύουν. Ίσως είναι λοιπόν καιρός να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας για την πιθανότητα μείωσης της συχνότητας των εμβολίων, και εύρεσης άλλων τρόπων προστασίας της υγείας του σκύλου σας.

2. Γενετικές  ασθένειες
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων, όταν αναφέρονται σε γενετικές ασθένειες, εννοούν την δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα. Παρόλο που και αυτή είναι μια σημαντική γενετική ασθένεια, υπάρχουν και πολλές άλλες, πολύ πιο σοβαρές τις οποίες οι περισσότεροι αγνοούν. Υπάρχουν γενετικές ασθένειες που επηρεάζουν όλα τα όργανα του σώματος, και για πολλές η αιτία είναι ακόμη άγνωστη.

Μερικές από τις πιο συχνές γενετικές ασθένειες είναι:

Νόσος von Willebrand: μια κληρονομική αιμορραγική διαταραχή που περιορίζει την ικανότητα πήξης του αίματος
- Εκφυλιστική μυελοπάθεια: υποβάθμιση του νωτιαίου μυελού που προκαλεί προοδευτική κατάρρευση της λειτουργίας του σώματος
- Μεγαλοεισοφάγος:
διαστολή του οισοφάγου που εμποδίζει την κατάποση της τροφής και την σωστή πέψη
-
Παγκρεατική ανεπάρκεια: ατροφία ενός τμήματος του παγκρέατος που οδηγεί στην γενικότερη αδυναμία και ατονία του σκύλου
-
Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς: φθορά των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς στο μάτι που προκαλεί τύφλωση
 


Υπάρχουν πολλές ακόμα γενετικές ασθένειες που εμφανίζονται στα σκυλιά, και ο καλύτερος τρόπος για να τις αποφύγουμε, είναι να επιλέξουμε υγιείς γονείς που να έχουν ελεγχθεί ιατρικά πριν τεκνοποιήσουν, ώστε να ελαχιστοποιείται η εμφάνιση κάποιας γενετικής ασθένειας. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν και εξετάσεις dna, που μπορούν να μας δείξουν αν ένας σκύλος είναι φορέας κάποιας ασθένειας ή όχι.

3. Τραυματισμοί
Ατυχήματα συμβαίνουν και δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα για να τα αποφύγουμε. Όμως, κάποια ατυχήματα, όπως το να χτυπηθεί το σκυλί μας από αυτοκίνητο ή να δεχτεί επίθεση από άλλον σκύλο, μπορούν να αποφευχθούν αν κρατάμε τον σκύλο μας με λουρί στην βόλτα, και είμαστε σε θέση να διαβάζουμε την γλώσσα του σώματος των σκύλων.
Άλλα ατυχήματα που σχετίζονται με την ρήξη χιαστών κλπ, συνήθως προκαλούνται από παχυσαρκία και ελλειπή άσκηση του ζώου μας. Η καθημερινή και σωστή άσκηση του ζώου μας, και η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, προλαμβάνουν μια σειρά από ατυχήματα.
Τέλος, είναι καλό να δένουμε τον σκύλο μας με ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, να κρατάμε ασφαλή τον χώρο του και να μην αφήνουμε διεξόδους στην αυλή από όπου μπορεί να το σκάσει, και να προσέχουμε πάντα στα πάρκα ώστε να προλάβουμε έναν σκυλοκαυγά πριν αυτός ξεσπάσει.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να κρατάμε τα κατοικίδια μας ασφαλή και υγιή, και πολλά μικρά πραγματάκια που βοηθούν και βελτιώνουν την καθημερινότητα τους. 
Αν κρατάμε τον σκύλο μας σε φυσιολογικό βάρος, αν επιλέγουμε μια σωστή τροφή, αν του παρέχουμε την απαραίτητη άσκηση, και αν το εκθέτουμε σε όσο λιγότερα τοξικά γίνεται, τότε θα καταφέρουμε να έχουμε μια μακρόχρονη και όμορφη ζωή μαζί του.
Και παρόλο που για τις γενετικές ασθένειες δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά εκτός από την σωστή επιλογή γονέων, δεν θα πρέπει να τρομοκρατούμαστε, καθώς οι περισσότερες από αυτές δεν είναι θανατηφόρες. Από την στιγμή που θα διαγνωστούν, με την σωστή κτηνιατρική υποστήριξη, τα κατοικίδια μας μπορούν να συνεχίσουν να έχουν μια ποιοτική ζωή με μεγάλη διάρκεια.

πηγή: theilovedogssite.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου