Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ο διαβήτης του σκύλου.

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία επηρεάζει τον τρόπο ζωής τόσο των ανθρώπων όσο και των σκύλων.

Τι ακριβώς είναι ο διαβήτης?
Κάθε κύτταρο στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και στον οργανισμό των ζώων, χρειάζεται μια ενέργεια, την γλυκόζη, την οποία την βρίσκει μέσα στην τροφή που καταναλώνουμε. Πιο συγκεκριμένα, το πάγκρεας εκκρίνει μια ουσία, την ινσουλίνη, η οποία βρίσκει την γλυκόζη που κυκλοφορεί μέσα στο αίμα, και την μεταφέρει από το αίμα στα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος, ώστε να τους δώσει την απαραίτητη ενέργεια.
Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη, ή παράγει σε πολύ μικρές ποσότητες, και έτσι η ινσουλίνη δεν είναι ικανή να κάνει την δουλειά της σωστά. Τότε συσσωρεύεται η γλυκόζη στο αίμα, και τα υπόλοιπα κύτταρα λιμοκτονούν από την έλλειψη ενέργειας.

Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη:
Ο Τύπος 1: όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, και οι ενέσεις είναι απαραίτητες για την χορήγηση σωστής δόσης ινσουλίνης στον οργανισμό
Ο Τύπος 2: όταν το πάγκρεας παράγει μικρή δόση ινσουλίνης ή η ινσουλίνη δεν κάνει σωστά την δουλειά της

Ενώ στους ανθρώπους μπορούν να εμφανιστούν και οι δύο τύποι διαβήτη, στους σκύλους εμφανίζεται μόνος ο διαβήτης τύπου 1. 
Ο διαβήτης εμφανίζεται στα ενήλικα και στα ηλικιωμένα σκυλιά, και στατιστικά προσβάλει 1 στους 500 σκύλους. 
Τα πιο επιρρεπή σκυλιά στον διαβήτη, είναι τα ηλικιωμένα, τα θηλυκά και τα παχύσαρκα.
Επίσης ορισμένες φυλές σκύλων έχουν προδιάθεση για την εμφάνιση διαβήτη, όπως τα Samoyed, τα Pugs, τα Keeshonden και τα Golden Retriever.

Αιτίες που προκαλούν τον διαβήτη
Η βασικότερη αιτία για την εμφάνιση διαβήτη στα ζώα, είναι η κληρονομικότητα. Είναι πολύ πιθανό, αν ο γονιός έχει διαβήτη, να εμφανίσουν και τα παιδιά.

Συμπτώματα του διαβήτη
- Αυξημένη όρεξη (τρώνε περισσότερο από το κανονικό και δείχνουν να μην χορταίνουν με τίποτα)
- Πολυδιψία (πίνουν υπερβολική ποσότητα νερού)
- Πολυουρία (ουρούν πολύ μεγάλη ποσότητα ούρων)
- Απώλεια βάρους (παρόλο που τρώνε περισσότερο από το κανονικό, αρχίζουν να χάνουν βάρος)
- Προβλήματα όρασης (αρχίζουν να έχουν ενοχλήσεις στα μάτια και να μην βλέπουν καλά)
- Συχνή εξάντληση χωρίς ιδιαίτερη σωματική άσκηση
- Δυσκολία επούλωσης πληγών

Επιπτώσεις - επιπλοκές του διαβήτη
Αν το ζώο μας πάσχει από διαβήτη και δεν του παρέχουμε την απαραίτητη θεραπεία, τότε όλα τα συμπτώματα θα γίνονται πιο έντονα.
Θα δημιουργηθεί καταρράκτης στα μάτια του ζώου, με αποτέλεσμα την μερική ή ολική τύφλωση. Ο καταρράκτης είναι το άσπρισμα του φακού του ματιού του σκύλου, το οποίο εμποδίζει το φως να μπει σωστά μέσα στο μάτι, και δεν θεραπεύεται εκτός και αν διαγνωστεί σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Θα δημιουργηθεί νεφρική ανεπάρκεια, ουρογεννητικά και καρδιακά προβλήματα, και νευροπάθεια.
Τέλος, όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξηθούν υπερβολικά, θα υπάρξει αφυδάτωση, αδυναμία και διαταραχή συνείδησης και θα επέλθει ο θάνατος.

Θεραπεία του διαβήτη
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία της νόσου. Υπάρχει όμως αγωγή η οποία όταν τηρείται σωστά, τότε ο σκύλος έχει μια πολύ καλή ποιότητα ζωής και δεν μειώνεται καθόλου το προσδόκιμο ζωής του.
Η πιο σωστή κίνηση, αμέσως μόλις παρατηρήσουμε κάποια συμπτώματα στον σκύλο μας, είναι να πάμε στον κτηνίατρο. Αυτός με μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων θα διαπιστώσει αν ο σκύλος μας έχει διαβήτη.
Η αρχική αγωγή για τον διαβήτη αφορά διατροφικά μέτρα. Μια κλινική δίαιτα, ειδικά σχεδιασμένη για διαβητικούς σκύλους, είναι απαραίτητη. Η σωστή άσκηση είναι επίσης απαραίτητη. Στα θηλυκά σκυλιά, προτείνεται η στείρωση, καθώς οι ορμόνες κατά την διάρκεια του οίστρου διαταράσσει τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό.
Όταν όλα αυτά τα μέτρα δεν είναι πλέον επαρκή, τότε η χορήγηση ενέσιμης ινσουλίνης δύο φορές τη μέρα θα είναι απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου