Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Τα καθαρόαιμα σκυλιά έχουν περισσότερα γενετικά προβλήματα υγείας από τα ημίαιμα.

Και υπάρχει απόλυτα λογική εξήγηση γι'αυτό αν κάτσουμε και το καλοσκεφτούμε!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Από τότε που ο σκύλος διαχωρίστηκε από τον λύκο, δημιουργήθηκαν σε όλες τις περιοχές της γης κάποιες διαφορετικές φυλές σκύλων, με τα δικά τους χαρακτηριστικά η κάθε μια. 

Αυτές συνέχισαν να υπάρχουν και να εξελίσσονται μέχρι την σύγχρονη εποχή, και πριν από 2 αιώνες περίπου ο άνθρωπος άρχισε συστηματικά να δημιουργεί από μόνος του καινούργιες φυλές σκύλων, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που εκείνος επιθυμούσε, ζευγαρώνοντας επίτηδες συγκεκριμένες διαφορετικές ράτσες, ώστε τελικά να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αρχικά ο άνθρωπος το έκανε αυτό από ανάγκη, ώστε να δημιουργήσει σκύλους που να τον βοηθούν πιο αποτελεσματικά σε διάφορες εργασίες που τους είχε ανάγκη. Στην συνέχεια αυτό έγινε μόδα, και όταν τα πλακομούτσουνα ή ζαρωμένα σκυλιά θεωρήθηκαν πολύ χαριτωμένα και είχαν μεγάλη ζήτηση, οι επιστήμονες και οι εκτροφείς άρχισαν να κάνουν διάφορους συνδυασμούς, ώστε να δημιουργήσουν δημοφιλή στην εμφάνιση σκυλιά.

Οταν όμως δημιουργηθεί μια καινούργια φυλή, που δεν υπάρχει κανονικά στην φύση, αλλά είναι κατασκεύασμα του ανθρώπου μέσα σε ένα εργαστήριο, πως θα αναπαραχθεί και θα δημιουργηθούν πολλά πανομοιότυπα κουτάβια, και θα χαρακτηριστούν ως μια καινούργια καθαρόαιμη φυλή με τα δικά της συγκεκριμένα χαρακτηριστικά? Μα φυσικά ζευγαρώνοντας συνεχώς τα πρώτα ζώα της καινούργιας φυλής, με τα παιδιά τους. Αυτη η συνεχής αιμομιξία μέχρι να εδραιωθούν τα χαρακτηριστικά της φυλής, δημιουργεί δυστυχώς και αρκετά γενετικά προβλήματα.

Ετσι η κάθε μοντέρνα καθαρόαιμη φυλή πλέον έχει και τα δικά της γενετικά προβλήματα, και την δική της προδιάθεση για διαφορετικές παθήσεις.
Για παράδειγμα, κάποιες φυλές έχουν προδιάθεση για δυσπλασία του ισχίου, άλλες για οφθαλμολογικά, καρδιολογικά ή ορμονολογικά προβλήματα, άλλες για καρκίνο, και άλλες για δερματικά προβλήματα και αλλεργίες.
Σε αντίθεση, τα ημίαιμα σκυλιά (αυτά δηλαδή που δεν είναι καθαρόαιμα αλλά προέρχονται από τη πρόσμιξη δύο ή και περισσότερων φυλών), είναι κατά κανόνα πολύ πιο υγιή και χωρίς ιδιαίτερα γενετικά προβλήματα, καθώς τα γονίδιά τους είναι συνδυασμός γονιδίων πολλών φυλών ταυτόχρονα, και τα όποια γενετικά προβλήματα μπορεί να έχει κάποια φυλή, χάνονται με την πρόσμιξη.

Καλό θα είναι λοιπόν, όσοι έχετε μια εμμονή με τα καθαρόαιμα "ρατσάτα" σκυλιά, να μην παρασύρεστε μόνο από μια χαριτωμένη φωτογραφία ή μια όμορφη εμφάνιση.
Θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων, πως άπαξ και αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα καθαρόαιμο σκύλο, θα πρέπει πρώτα να εξετάσετε καλά ορισμένες παραμέτρους:
- θα πρέπει να μελετήσετε καλά όλα τα χαρακτηριστικά, τον χαρακτήρα, και το ταμπεραμέντο της συγκεκριμένης ράτσας, ώστε να είστε σίγουροι πως ταιριάζει με τον τρόπο ζωής και την δική σας ιδιοσυγκρασία. 
- θα πρέπει να μάθετε σε ποιές ασθένειες έχει γενετική προδιάθεση η συγκεκριμένη φυλή, και να είστε αποφασισμένοι πως αν ενδεχόμενα παρουσιαστεί κάποια τέτοια νόσος, θα πρέπει να ξοδέψετε αρκετά χρήματα στον κτηνίατρο για στην θεραπεία του σκύλου σας.
- τέλος, θα πρέπει να απευθυνθείτε για την απόκτηση ενός καθαρόαιμου κουταβιού, όχι σε κάποιο pet shop ή φίλο ή γείτονα που μπορεί τυχαία να ζευγάρωσε το "καθαρόαιμο" σκυλί του και να μοιράζει κουτάβια, 
αλλά μόνο σε κάποιον καταξιωμένο και νόμιμο εκτροφέα, ο οποίος οφείλει να κάνει προληπτικές προγενετικές εξετάσεις σε κάθε σκύλο που θέλει να ζευγαρώσει, και μόνο όταν σιγουρευτεί πως και οι δύο γεννήτορες είναι απόλυτα υγιείς και δεν κουβαλούν γενετικά προβλήματα, τότε επιτρέπει το ζευγάρωμα και την αναπαραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου