Πως καταλαβαίνουμε πως ο σκύλος μας είναι παχύσαρκος?
Ένας σκύλος είναι παχύσαρκος όταν το βάρος του ξεπερνά κατά 20% το φυσιολογικό βάρος που προβλέπεται για τη φυλή του. Όμως, η ζυγαριά δεν είναι καν απαραίτητη για τη διάγνωση της παχυσαρκίας.
Αρκεί να προσέξουμε τα πλευρά του σκύλου: αν δε φαίνονται με το μάτι ή δεν μπορούμε να τα ψηλαφίσουμε, τότε μπορούμε να πούμε ότι το ζώο είναι παχύσαρκο.
Αρχικά μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στις παρακάτω εικόνες, και σύμφωνα με την όψη του σκύλου μας, να τον κατατάξουμε στην αντίστοιχη κατηγορία:
Πιο συγκεκριμένα, όταν πλέον έχει χαθεί το "δαχτυλίδι" της μέσης, και από πάνω το σώμα του σκύλου μας φαίνεται ενιαίο χωρίς να στενεύει στην μέση και τους γοφούς, τότε είναι ήδη υπέρβαρος.
Τι φταίει για την παχυσαρκία του σκύλου μας?
Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες. Η έλλειψη συχνής άσκησης, η μεγαλύτερη μερίδα, και η συνεχής προσφορά σνακς και λιχουδιών, είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες.
Η ποιότητα της τροφής παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς αν δίνουμε δικό μας μαγειρευτό φαγητό, και όχι ξηρά τροφή ή διαμορφωμένο μαγειρευτό μενού ειδικό για τις ανάγκες του σκύλου, είναι πολύ πιθανό να χορηγούμε πολλές παραπανίσιες θερμίδες με ακατάλληλες για τον σκύλο τροφές όπως άμυλο, ζυμαρικά, σάκχαρα και λίπη.
Μπορεί επίσης να διαταραχθεί ο μεταβολισμός του σκύλου είτε από την στείρωση, είτε από διάφορες παθήσεις όπως ο θυροειδής.
Τέλος παίζουν ρόλο και τα γονίδια, καθώς κάποιες φυλές έχουν μεγαλύτερη τάση προς την παχυσαρκία από άλλες, και τα θηλυκά ζώα γενικότερα γίνονται πιο εύκολα υπέρβαρα από τα αρσενικά.
Τι προβλήματα δημιουργεί η παχυσαρκία?
Η παχυσαρκία είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία του ζώου.
Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει τα οστά και τις αρθρώσεις. Ετσι συχνά τα υπέρβαρα ζώα πάσχουν από αρθρίτιδα. Είναι πιο επιρρεπή στην δυσπλασία του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης, καθώς και σε ρήξεις συνδέσμων.
Τα υπέρβαρα σκυλιά είναι νωχελικά, αδιάφορα προς το περιβάλλον, δεν μετακινούνται εύκολα, ασκούνται λιγότερο και αποφεύγουν το παιχνίδι. Έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της αναισθησίας και των χειρουργικών επεμβάσεων.
Η υπερβολική συγκέντρωση λίπους γύρω από τον θώρακα και την καρδιά, μπορεί να επιρρεάσει και να μειώσει την λειτουργικότητα της καρδιάς και των πνευμόνων.
Όπως ακριβώς με τους ανθρώπους, ο διαβήτης σε παχύσαρκα ζώα είναι πολύ πιο συχνός. Επίσης είναι επιρρεπείς σε ασθένειες του ήπατος.
Δερματικά προβλήματα, διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος και φλεγμονή του παγκρέατος είναι καταστάσεις που συχνά παρουσιάζονται στα παχύσαρκα σκυλιά, και είναι πολύ επικίνδυνες και απειλητικές για τη ζωή τους.
Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η παχυσαρκία από μόνη της, μειώνει τι προσδόκιμο ζωής του ζώου μας από 30 έως 50%!
Πως μπορούμε να επαναφέρουμε τον σκύλο στο κανονικό βάρος?
Τα ζώα μπορούν να επανέθλουν στο κανονικό τους βάρος με έναν συνδυασμό ενεργειών.
Καταρχάς η αύξηση της καθημερινής δραστηριότητας και άσκησης είναι πολύ βασική.
Η αλλαγή της διατροφής, και σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα είναι επίσης απαραίτητη, και θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από τον κτηνίατρο. Εκείνος θα σας υποδείξει τι είδους διατροφή θα πρέπει να ακολουθήσει ο σκύλος και σε τι ποσότητα. Ετσι θα διαμορφώσετε μια διατροφή που θα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα και χαμηλών λιπαρών και λίγων θερμίδων.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με την επιλογή μια συγκεκριμένης ξηράς τροφής ειδική για παχύσαρκα σκυλιά, είτε και με μαγειρευτό ή ωμό φαγητό, μόνο όταν το μενού είναι προσεκτικά σχεδιασμένο με συγκεκριμένες τροφές και ποσότητες.
Ο χρόνος που χρειάζεται ο σκύλος για να επανέλθει στο φυσιολογικό του βάρος, εξαρτάται από το πόσα κιλά παραπάνω έχει. Ξεκινά από τις 8 εβδομάδες, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και τις 14 εβδομάδες.
Οπως καταλαβαίνουμε όλοι, η διατήρηση του ιδανικού βάρους είναι πολύ σημαντική για τον τετράποδο φίλο μας, καθώς του χαρίζει καλύτερη ποιότητα ζωής, υγεία και μακροζωία. Θα πρέπει λοιπόν τακτικά να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο και να φροντίζουμε για την σωστή διατροφή του σκύλου μας, ώστε να μην δημιουργήσουμε μια χρόνια κατάσταση που θα πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και θα είναι πολύ δύσκολη να θεραπευτεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου