Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Βασική υπακοή: σημαντική εκπαίδευση για μια αρμονική συμβίωση με τον σκύλο μας.

Όλοι οι σκύλοι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να μάθουν να ανταποκρίνονται σε τουλάχιστον 15 λέξεις. Επιπλέον με ειδική εκπαίδευση, έχουν την δυνατότητα να μάθουν ακόμα πιο πολλά πράγματα και να εξειδικευτούν ώστε να είναι χρήσιμοι σε διάφορες εργασίες όπως: σωματοφυλακή, φύλαξη κοπαδιών, κυνήγι, show (τηλεόραση- κινηματογράφος), agility, ναυαγοσωστική,  οδηγοί τυφλών, βοηθοί ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανιχνευτές ναρκωτικών ή εκρηκτικών και άλλες πολλές ιδιαίτερες εργασίες ανάλογα με τις καταστάσεις και τις ανάγκες κάθε εποχής, όπως σκύλοι αγγελιοφόροι, ελκηθρόσκυλα κλπ.

Εκτός όμως από τις πιο εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις, υπάρχει η βασική υπακοή, κατά την οποία ο σκύλος μαθαίνει να υπακούει σε λίγες πολύ βασικές εντολές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την αρμονική συμβίωση με το αφεντικό του.
Οι βασικές εντολές που μαθαίνονται στην βασική υπακοή είναι:
- Εδώ: Μαθαίνει πηγαίνει προς τον ιδιοκτήτη του με το άκουσμα της εντολής αυτής.
- Στο πόδι ή Κοντά: Μαθαίνει να περπατά κοντά στο αριστερό πόδι του ιδιοκτήτη του χωρίς να τραβάει το λουρί.
- Κάτσε: Με την εντολή αυτή ο σκύλος κάθεται στα πίσω του πόδια είτε όταν ο ιδιοκτήτης του το ζητήσει είτε όταν περπατάνε μαζί και ο ιδιοκτήτης σταματήσει. Η εντολή αυτή μπορεί να δοθεί και εν' κινήσει καθώς και από μακριά.
- Κάτω: Ξαπλώνει. Η εντολή αυτή μπορεί να δοθεί και εν' κινήσει καθώς και από μακριά.
- Μείνε: Παραμένει στο σημείο που του δόθηκε η εντολή σε στάση "Κάτσε" ή "Κάτω" μέχρι να του δοθεί κάποια άλλη εντολή.
- ΟΚ: Με το άκουσμα αυτής της εντολής ο σκύλος καταλαβαίνει πως είναι ελεύθερος να τρέξει/παίξει.

Οι εκπαιδευτές μπορεί να χρησιμοποιήσουν και παραλλαγές αυτών των λέξεων στην εκπαίδευση, με τον οποιοδήποτε τρόπο πάντως, ο σκύλος μαθαίνει να ανταποκρίνεται και να εκτελεί τα παραπάνω.

Η καλύτερη ηλικία για να εκπαιδευτεί ο σκύλος στην βασική υπακοή, είναι από 7 έως 12 μηνών. Φυσικά από πολύ νωρίτερα, ενώ το κουτάβι βρίσκεται στο σπίτι, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αρχίσει να του μαθαίνει μόνος του κάποια πράγματα και κάποιες εντολές, όπως το που θα κάνει την ανάγκη του, το πως θα περιμένει για το φαγητό του, το πως θα διαχειρίζεται την ανυπομονησία του κλπ με πολύ υπομονή και επιμονή. Και όταν ο σκύλος μεγαλώσει λίγο, μπορεί να πάει και στον έμπειρο εκπαιδευτή για την βασική υπακοή.
Σε περίπτωση όμως που έχουμε αμελήσει να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας μικρό, ή αποκτήσουμε ένα ενήλικο ή μεγαλύτερο σε ηλικία ζώο, δεν πρέπει να απογοητευτούμε και να θεωρήσουμε πως η εκπαίδευση είναι ένα μακρινό όνειρο πλέον. Όλοι οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και όταν είναι αρκετά μεγάλα, με την βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή. Απλά όταν είναι πιο μικρά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά, είναι σε θέση να μάθουν πράγματα πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Τέλος, αν ένας σκύλος προορίζεται για συγκεκριμένη εργασία, όπως φύλαξη, βοηθός ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανιχνευτής ναρκωτικών κλπ, τότε η εκπαίδευσή του μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, από τον 4ο κιόλας μήνα.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η εκπαίδευση είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν μαζί με τον σκύλο, εκπαιδεύεται και ο ιδιοκτήτης του! Μπορεί να είναι πιο βολικό για εμάς να αφήσουμε τον σκύλο, είτε έγκλειστο για κάποιο διάστημα στο εκπαιδευτήριο, είτε μόνο για λίγες ώρες με τον εκπαιδευτή του, το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ καλύτερο, όταν κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης βρισκόμαστε και εμείς παρόντες. Έτσι, αφού αρχικά μάθει ο σκύλος να αντιδρά σωστά στις εντολές από τον εκπαιδευτή, στην συνέχεια μαθαίνουμε και εμείς πως να λέμε τις εντολές σωστά και πως ο σκύλος μας θα μας δώσει την απαραίτητη προσοχή και θα υπακούσει.

Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι πάντα θετική, χωρίς καμία άσκηση βίας προς τον σκύλο. Θα πρέπει να γίνεται με συνεχείς επαναλήψεις και υποδείξεις, και με επιβράβευση του σκύλου με κεράσματα και χαδάκια, όταν αυτός εκτελεί σωστά αυτό που του λέμε.

Αν κάποιος βρίσκει ασύμφορο οικονομικά το να απευθυνθεί σε ειδικό εκπαιδευτή για τον σκύλο του, θα πρέπει να γνωρίζει πως μπορεί ενδεχομένως και ο ίδιος να εκπαιδεύσει τον σκύλο του, με την βοήθεια ειδικών βιβλίων, βοηθητικών βίντεο και πληροφοριών που μπορεί να βρει στο διαδίκτυο, όμως αυτό προϋποθέτει, αρκετή μελέτη και έρευνα από τον ιδιοκτήτη καθώς και πολύ υπομονή, επιμονή, διάρκεια και συνέπεια στην εκπαίδευση με τον σκύλο του, για να μπορέσει να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, είτε με την βοήθεια ειδικού εκπαιδευτή (που είναι και το καλύτερο και το πιο αποτελεσματικό) είτε μόνοι μας, η εκπαίδευση του σκύλου μας στις πιο βασικές εντολές είναι απαραίτητη και πολύ χρήσιμη για την συμβίωση μας, για να μπορεί ο σκύλος να αποφεύγει κινδύνους για να έχει μια καλή συμπεριφορά που θα μας βοηθά να τον συμπεριλάβουμε σε περισσότερες δραστηριότητες της ζωής μας, αλλά και για να δημιουργήσουμε μια πιο στενή σχέση και επικοινωνία με τον τετράποδο φίλο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου