Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πως βλέπουν οι σκύλοι?

Οι περισσότεροι έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση πως οι σκύλοι έχουν αχρωματοψία και πως δεν βλέπουν καθόλου χρώματα, παρά μόνο διάφορους τόνους του γκρι. Αυτό είναι λάθος. Οι σκύλοι βλέπουν χρώματα, όχι όμως τόσα πολλά και τόσο έντονα όπως τα βλέπει ο άνθρωπος.

Το ανθρώπινο μάτι έχει τρεις διαφορετικούς φωτοϋποδοχείς, που μας επιτρέπουν να βλέπουμε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, από το σκούρο βιολετί μέχρι το κόκκινο. Το μάτι των σκύλων όμως, έχει μόνο δύο φωτοϋποδοχείς, με αποτέλεσμα να βλέπει ένα μικρότερο φάσμα χρωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι σκύλοι δεν βλέπουν το ουράνιο τόξο όπως εμείς, δηλαδή ως βιολετί, μπλέ, γαλάζιο, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο, αλλά με την αντίστοιχη σειρά: σκούρο μπλέ, ανοιχτό μπλέ, γκρι, ανοιχτό κίτρινο, σκούρο κίτρινο, καφετί και σκούρο γκρι.

Οτιδήποτε είναι πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί, το βλέπουν σαν μια απόχρωση του κίτρινου, και οτιδήποτε είναι φούξια, βιολετί ή σκούρο μπλέ, σαν μια απόχρωση του μπλέ. Τα γαλάζια και τα κόκκινα τα βλέπουν ως γκρι.

Το πιο αστείο είναι πως τα περισσότερα παιχνίδια σκύλων που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι φτιαγμένα σε κόκκινο ή έντονο πορτοκαλί χρώμα, δύο χρώματα τα οποία οι σκύλοι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν καθόλου, και τα βλέπουν σαν σκούρο γκρι ή ανοιχτό κίτρινο!
Μην σας φανεί λοιπόν παράξενο αν βρίσκεστε στο πάρκο και πετάξετε ένα κόκκινο ή πορτοκαλί μπαλάκι στον σκύλο σας, και αυτός δεν αντιδράσει και δεν πάει να το φέρει. Δεν είναι ούτε χαζός ούτε ξεροκέφαλος. Απλά δυσκολεύεται να ξεχωρίσει το μπαλάκι μέσα στο χορτάρι, καθώς γι' αυτόν έχουν σχεδόν την ίδια απόχρωση!

Κάποια άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της όρασης των σκύλων, είναι τα εξής:
  • Τα σκυλιά βλέπουν πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους στο ημίφως, και αναγνωρίζουν την κίνηση πολύ καλύτερα από εμάς.
  • Αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα τις εναλλασσόμενες εικόνες, με αποτέλεσμα αυτό που βλέπουμε εμείς στην τηλεόραση σαν συνεχή κίνηση της εικόνας, εκείνα να το αντιλαμβάνονται σαν καρέ-καρέ.
  • Εχουν διαφορετικό εστιακό πεδίο από το δικό μας. Αυτό σημαίνει πως όταν το ανθρώπινο μάτι εστιάζει ένα αντικείμενο στα 2 μέτρα, το ίδιο αντικείμενο ο σκύλος θα το εστιάσει στους 60 πόντους.
  • Το εύρος της όρασής τους είναι περίπου 80 μοίρες, που σημαίνει πως έχουν μιας πολύ καλής ποιότητας πανοραμική όραση. Οι μοίρες φυσικά διαφέρουν ελαφρώς από φυλή σε φυλή. Για παράδειγμα ένα collie έχει μικρότερο εύρος όρασης από ένα golden retriever, κάτι που σχετίζεται με την θέση των ματιών στο κεφάλι, και το μήκος της μουσούδας.
  • Τέλος, καλό θα είναι να έχουμε πάντα υπόψη μας το επίπεδο από το οποίο βλέπουν τον κόσμο οι σκύλοι. Το μέγεθος, η απόσταση, τα πάντα είναι διαφορετικά όταν τα βλέπεις από ένα ύψος 20-30 ή 50 πόντους πάνω από το έδαφος, και τελείως διαφορετικά όταν τα βλέπεις από ένα ύψος 1 μέτρο και 70 πόντους πάνω από το έδαφος.

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε στον σκύλο μας.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο.

Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει ποτέ να τα αγνοούμε γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να σώσει την ζωή του ζώου μας. 



Τα συμπτώματα αυτά είναι τα εξής:


1. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΒΑΔΙΣΗ
Μπορεί να υποδηλώνει πόνο προερχόμενο από το κινητικό του σύστημα αλλά μπορεί να υποδηλώνει και προβλήματα από το πεπτικό σύστημα.

2. ΑΝΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΜΕΤΟ

Τις περισσότερες φορές υπάρχει υποψία ξένου σώματος στην γαστροοισοφαγική περιοχή και προσπάθεια του ζώου για απομάκρυνση του.
Αν όμως συνυπάρχει και ετερόπλευρη διάταση της κοιλιακής χώρας υπάρχει υποψία για συστροφή στομάχου.

3. ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Ή ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ

Η ξαφνική απώλεια δύναμης και κατάρρευση του ζώου συνήθως υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα.

4. ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΡΕΞΗΣ 

Είναι συχνά η πρώτη ένδειξη μιας νόσου που παρατηρούμε στον σκύλο μας. Αν το ζώο μας αρνείται να φάει για περισσότερες από 24 ώρες πρέπει να υποβληθεί σε λεπτομερή έλεγχο.

5. ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Η απώλεια βάρους θεωρείται σημαντική όταν υπερβαίνει το 10% του βάρους του ζώου. Επειδή μπορεί να συμβεί σε πληθώρα παθολογικών καταστάσεων η έγκαιρη εξέταση του ζώου θεωρείται αναγκαία.

6. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Δύσπνοια με προέλευση από το αναπνευστικό η κυκλοφορικό σύστημα, βήχας, αγωνιώδης αναπνοή, εύκολο λαχάνιασμα. Συνήθως υποδηλώνουν σοβαρή νόσο.

7. “ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΤΙ “

Είτε υπάρχει πρόβλημα στα διάφορα μέρη του ματιού, είτε έχουμε φλεγμονή των δομών στο εσωτερικό του ματιού.

8. ΙΚΤΕΡΟΣ

Η κιτρίνη χροιά των βλεννογόνων που οφείλεται στο αυξημένο επίπεδο της χολερυθρίνης απαιτεί διερεύνηση και γρήγορη αντιμετώπιση.

9. ΔΥΣΟΥΡΙΑ

Η επώδυνη προσπάθεια για ούρηση μπορεί να συνδέεται με την παρουσία ουρόλιθων αλλά και με φλεγμονή σε κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος.

10. ΠΟΛΥΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΙΨΙΑ

Ένα υγιές σκυλί πίνει περίπου 20-40 ml νερό ανά κιλό βάρους την ημέρα.
Η υπερβολική κατανάλωση νερού και η πολυουρία συνήθως παρατηρείται στην νεφρική ανεπάρκεια, στον σακχαρώδη διαβήτη, σε προβλήματα του θυρεοειδή και σε πυομήτρα στα θηλυκά.

11. ΠΥΡΕΤΟΣ
Η φυσιολογική τιμή της θερμοκρασίας στον σκύλο είναι 38,5-39 βαθμούς C.
Υψηλότερες τιμές δηλώνουν κάποια μόλυνση.

12. ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ
Μπορεί να δηλώνουν από μια σοβαρή βλάβη του εγκέφαλου μέχρι και ιδιοπαθείς καταστάσεις. Πάντοτε όμως είναι ένα σύμπτωμα της νόσου και όχι ασθένεια.

13. ΜΩΛΩΠΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ
Υποδηλώνουν διαταραχές της πήξης αίματος και έχει ιδιαίτερη σημασία η παρουσία τους σε εσωτερικές κοιλότητες του σώματος (αιμοθώρακας).

14. ΒΗΧΑΣ
Είναι συνήθως ένα προστατευτικό αντανακλαστικό για τον καθαρισμό της αναπνευστικής οδού. Σε επίμονες καταστάσεις υπάρχει νόσος είτε του αναπνευστικού είτε του κυκλοφορικού συστήματος.

15. ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ
Αν δεν οφείλεται σε παχυσαρκία ή εγκυμοσύνη συνήθως υποδηλώνει συγκέντρωση υγρού (ασκίτης) ή φλεγμονή της μήτρας στα θηλυκά ζώα. Συνήθως συνοδεύεται από αναπνευστική δυσχέρεια.

16. ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Αν το χρώμα της διάρροιας είναι μαύρο (μέλαινα) τότε η αιμορραγία είναι από τα ανώτερα τμήματα του πεπτικού (στόμαχος). Ζωηρό κόκκινο αίμα σημαίνει αιμορραγική διάρροια από το παχύ έντερο.

17. ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΟΥΡΑ
Μπορεί να σημαίνει διάφορες παθήσεις του ουροποιητικού, ουρόλιθους, νεοπλασίες ή παθήσεις του προστάτη στα αρσενικά.

18. ΠΛΗΓΕΣ

Αποτέλεσμα τραυματισμού ή διαμάχης με άλλα ζώα. Ανάλογα της περιοχής μπορεί να είναι σοβαρές.

19. ΑΙΜΑ ΣΤΟΝ ΕΜΕΤΟ

Όπως και στην διάρροια μπορεί να είναι ζωηρό κόκκινο η σκούρο καφέ ανάλογα αν έχει υποστεί πέψη ή όχι.
Απαιτείται διερεύνηση για παθήσεις του στομάχου αλλά και παρουσίας ξένου σώματος.

20. ΛΗΘΑΡΓΟΣ
Είναι μια κατάσταση υπνηλίας με καθυστερημένες αντιδράσεις σε εξωτερικά ερεθίσματα.
Δεν είναι κάποιο ειδικό σύμπτωμα που συνοδεύει μια παθολογική κατάσταση αλλά αν έχει παρατεταμένη παρουσία σε ένα ζώο απαιτείται διερεύνηση.

21. ΑΝΑΙΜΙΚΟΙ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΙ 

Πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να είναι αποτέλεσμα απώλειας αίματος ή κατάστασης “shock”.

Τα συμπτώματα αυτά θεωρούνται πολύ σοβαρά και επικίνδυνα για τηνζωή του ζώου μας.  Οτιδήποτε όμως υποπέσει στην αντίληψη μας καλό είναι να διερευνείται.

Πάντοτε όμως να θυμόμαστε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

πηγή: panagosvet.gr

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Το τρίχωμα του σκύλου μας, μπορεί να μας πει πολλά για την υγεία του.

Ο ευτυχισμένος σκύλος είναι ο υγιής σκύλος, και ο υγιής σκύλος έχει δυνατό, πλούσιο και λαμπερό τρίχωμα. Το τρίχωμα του σκύλου μας είναι ο καλύτερος δείκτης για την σωματική και την ψυχική υγεία του. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά είναι τα ιδανικά χαρακτηριστικά της γούνας της συγκεκριμένης ράτσας του σκύλου μας, και να βρίσκουμε τακτικά χρόνο να φρεσκάρουμε το τρίχωμα με βούρτσισμα ή μπάνιο.

Η σωστή διατροφή
Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτείνες και αμινοξέα, βοηθάει στην ενδυνάμωση και την ανανέωση της γούνας, καθώς επανακτά η τρίχα την φυσική της δομή και δεν καταστρέφεται. Η γούνα των σκύλων είναι φτιαγμένη κατά βάση από πρωτείνη, και γι' αυτό αν το τρίχωμα του σκύλου μας φαίνεται θαμπό ή έθραυστο, είναι ένα σημάδι πως η διατροφή του δεν είναι  πλήρης και δεν παίρνει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του. Πρέπει να αναζητήσουμε μια σωστή τροφή και να δώσουμε στον σκύλο την ποσότητα που πρέπει. Αν παρόλα αυτά η διατροφή χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση, καλό είναι να μιλήσουμε με τον κτηνίατρο μας, ώστε να μας δώσει κάποια συμπληρώματα διατροφής και έξτρα βιταμίνες.

Ανεπιθύμητοι επισκέπτες
Η γούνα του σκύλου μας είναι ένα ιδανικό καταφύγιο για τσιμπούρια, ψύλλους και διάφορα άλλα έντομα και παράσιτα που μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία του. Τα παράσιτα μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις και δυσφορία στον σκύλο μας. Με συχνό βούρτσισμα και καθάρισμα της γούνας, μπορούμε να έχουμε άμεση επαφή με την κατάστασή του, να απομακρύνουμε άμεσα τα όποια παράσιτα αντιληφθούμε, και να το διατηρούμε πάντα καθαρό.

Η τριχόπτωση είναι κακό σημάδι
Αν παρατηρήσουμε έντονη τριχόπτωση, ή ολόκληρα κομμάτια πάνω στο δέρμα του σκύλου μας να χάνουν έντονα το τρίχωμα και να μένουν καραφλά, είναι ένδειξη για μια σειρά σοβαρών δερματικών προβλημάτων. Μπορεί να υπάρχουν ορμονικά προβλήματα, όγκοι ή και ψώρα.
Τα συναισθηματικά προβλήματα, το στρες, ή η έντονη παρορμητικότητα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε έντονη τριχόπτωση.
Η κάθε ράτσα έχει την δική της συχνότητα φυσιολογικής τριχόπτωσης η οποία αλλάζει συνήθως με τις εποχές, αλλά η έντονη και μαζική τριχόπτωση είναι σίγουρα ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας βάλει στην διαδικασία να τσεκάρουμε διεξοδικά την υγεία του σκύλου μας.

Η καλή μυρωδιά
Η όψη και η αίσθηση του τριχώματος δεν είναι οι μοναδικοί δείκτες για την υγεία του σκύλου μας. Η οσμή είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Η γούνα του σκύλου μας πρέπει να μυρίζει πάντα όμορφα και φρέσκα, ανάμεσα στα μπάνια. Μια έντονη δυνατή μυρωδιά ή μια δυσοσμία του τριχώματος και ένα ξηρό δέρμα, μπορεί να σημαίνουν πως υπάρχει βακτηριδιακή μόλυνση, μύκητες ή ψύλλοι. Αν το τρίχωμα παραμένει "βρωμερό" ακόμα και μετά από ένα καλό βούρτσισμα, τότε είναι ίσως καλύτερο να επισκευτούμε τον κτηνίατρο.

Το να διατηρούμε την γούνα του σκύλου μας καθαρή και λαμπερή, μας βοηθάει στο να ελέγχουμε και την υγεία του γενικότερα. Είναι ένας καλός τρόπος να  τσεκάρουμε την τροφή, την καταπολέμηση των παράσιτων και την συναισθηματική καάσταση του σκύλου μας. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσουμε ακόμα πιο στενή σχέση με τον σκύλο μας.
Το τακτικό βούρτσισμα, το μπάνιο και η φροντίδα του σκύλου μας, μας βάζουν στην διαδικασία να του δίξουμε ακόμα περισσότερη προσοχή και αγάπη, και να αναπτύξουμε την σχέση μας ακόμα περισσότερο.

πηγή: cesarsway.com

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

'Εξι tips για ένα ασφαλές παιχνίδι μεταξύ σκύλων.

Είναι γεγονός πως τις πρώτες φορές που ένας ιδιοκτήτης σκύλου, βλέπει τον σκύλο του να παίζει με έναν άλλο, συνήθως τρομάζει. Το ένα σκυλί δαγκώνει τον λαιμό του άλλου, γρυλίζουν μεταξύ τους, ορμάνε.... μοιάζουν επιθετικά! Τις περισσότερες φορές όμως, όλο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα υγιές παιχνίδι μεταξύ σκύλων.

Καταρχάς  πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι σκύλοι δεν παίζουν ούτε με lego ούτε με barbie. Το τρέξιμο, το κυνηγητό, το δάγκωμα, το γρύλισμα και το πάλεμα, είναι τα αγαπημένα παιχνίδια των σκύλων. Πολλά πράγματα που συμβαίνουν στο παιχνίδι μπορεί να μας μοιάζουν με επιθετικότητα, όμως συνήθως δεν είναι. Είναι αλήθεια όμως πως αν αφήσουμε το παιχνίδι ανεξέλενκτο και χωρίς επιτήρηση, μπορεί σύντομα να κλιμακωθεί και να καταλήξει σε επιθετικότητα και καυγά.

Πότε λοιπόν ο σκύλος μας θέλει παιχνίδια, και πότε είναι έτοιμος για μπελάδες? Ας μάθουμε 6 έξυπνα tips,  ώστε να αναγνωρίζουμε εύκολα τις καταστάσεις και να βοηθάμε τα σκυλιά μας να απολαμβάνουν ένα υγιές παιχνίδι με τους φίλους τους.

1.
Αμοιβαιότητα και αντιστροφή ρόλων 

"Εγώ θα ξήσω την πλάτη σου και εσύ την δικιά μου".  Τα χαρούμενα και χαλαρά σκυλιά, όταν παίζουν μεταξύ τους, έχουν συνεχή εναλλαγή ρόλων. Ο ένας κυνηγάει τον άλλο και εναλλάξ. Ο ένας θα δαγκώσει τον λαιμό του άλλο και εναλλάξ. Αν παρατηρήσουμε πως ο ένας σκύλος επίμονα και συνεχώς, πειράζει τον άλλο, και ο άλλος δεν έχει την ευκαιρία ποτέ να ανταποδώσει, τότε πρόκειται περισσότερο για παρενόχληση και λιγότερο για παιχνίδι, οπότε τότε είναι καλό ο ιδιοκτήτης να επέμβει.
Υπάρχουν επίσης κάποια σκυλιά που είναι "κυνηγοί", τους αρέσει δηλαδή μόνο να κυνηγούν, αλλά δεν θέλουν ποτέ να τους κυνηγά ο συμπαίκτης τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γιατί κάποια στιγμή και ο συμπαίκτης θα σκεφτεί "εεε.... στάσου! Θέλω και εγώ να σε κυνηγήσω!". Σε μια τέτοια περίπτωση, πάλι θα πρέπει  να επέμβει ο ιδιοκτήτης, να αποσπάσει την προσοχή των σκύλων, και να ξεκινήσει το παιχνίδι από την αρχή. 


2. Συχνές "αναπνοές".
Οταν τα σκυλιά παίζουν χαλαρά μεταξύ τους, συχνά υποβάλλονται από μόνα τους σε διαλείμματα, μικρές παύσεις δηλαδή, όπου ο κάθε σκύλος σταματά το παιχνίδι, συγκεντρώνεται, παίρνει μια ανάσα, και μετά ξανασυνεχίζει. Αυτή την μικρή παύση την ονομάζουμε "αναπνοή". Οι "αναπνοές" δεν χρειάζεται να διαρκούν πολύ. Λίγα μόνο δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να αποβάλλουν το συσσωρευμένο στρες, και μετά συνεχίζουν χαλαρά το παιχνίδι. Αν παρατηρούμε πως τα σκυλιά δεν υποβάλλονται από μόνα τους σε τέτοιες συχνές "αναπνοές", τότε θα πρέπει εμείς να τους το επιβάλλουμε. Φωνάζουμε τον σκύλο μας προς το μέρος μας, του λέμε κάτι ή του δίνουμε μια εντολή, και μετά το αφήνουμε να ξαναπαίξει με τους φίλους του.
Αν αυτή την τακτική την εφαρμόζουμε στον σκύλο μας από τότε που είναι μικρός, τότε σίγουρα μετά από λίγο θα μάθει να υποβάλλει και ο ίδιος τον εαυτό του σε αυτές τις μικρές παύσεις. 

3. Τα ήρεμα σκυλιά έχουν "ζελεδένια" κόκκαλα.
Τα "ζελεδένια κόκκαλα" είναι όρος της γλώσσας του σώματος του σκύλου, και υποδηλώνουν την ευτηχισμένη και χαλαρή στάση του σκύλου.
Όταν ένας σκύλος μπει σε ένα πάρκο ή σε έναν χώρο με άλλα σκυλιά, με τεντωμένη ουρά και σφιγμένο σώμα, είναι περισσότερο έτοιμος για καυγά παρά για παιχνίδι. Αντίθετα, υπάρχει μια χαλαρότητα στο σώμα των ήρεμων και χαρούμενων σκύλων. Οι ουρές κουνιούνται χαλαρές, οι γλώσσες κρέμονται, τα μάτια είναι λαμπερά και φωτεινά, και τα σώματα δείχνουν να βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση.
Η γλώσσα του σώματος του σκύλου είναι χαρακτηριστική και μπορεί να μας δείξει ανά πάσα στιγμή την διάθεση που έχει ο σκύλος μας, αρκεί να την μελετήσουμε.  

4. Βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας ασκείται αρκετά. 
Ο σκύλος μας, για να μπορεί να παίξει χαλαρά με άλλα σκυλιά και να κοινωνικοποιηθεί σωστά, θα πρέπει να βγαίνει αρκετές βόλτες και να εκτονώνει την ενέργειά του. Δεν είναι καλό να αφήνουμε τον σκύλο μας να παίξει με κάποιο άλλο σκυλί, στην αρχή της βόλτας μας, όταν δεν του έχουμε δώσει πρώτα την ευκαιρία να εκτονωθεί και να ασκηθεί. 
Οταν βλέπουμε έναν σκύλο να μπαίνει στον χώρο, λαχανιασμένο, να τραβά το λουρί του αφεντικού, με γουρλωμένα μάτια και με την φόρα μιας αμαξοστοιχίας, καλό είναι να μαζευτούμε. Γιατί είναι προφανές πως το συγκεκριμένο σκυλί δεν έχει ασκηθεί επαρκώς, και το παιχνίδι του με τα υπόλοιπα σκυλιά μπορεί να είναι άγαρμπο και μη ασφαλές. 

5. "Πήγαινε με τη ροή"! 
Τα σκυλιά που παίζουν καλά, ουσιαστικά ακολουθούν τη "ροή" της αγέλης. Όταν τα παρατηρούμε, βλέπουμε πως ακολουθούν όλα μια σταθερή, σχεδόν ρευστή κίνηση, τρέχοντας προς τη μια κατεύθυνση ή την άλλη. Αν κάποια στιγμή παρατηρήσουμε αλλαγή  ή σταμάτημα της συνεχούς κίνησης, ίσως τότε το παιχνίδι κλιμακώνεται σε πιο επιθετικό επίπεδο.
Την ίδια διαφορά θα πρέπει να εντοπίσουμε και στις "αναπνοές". Είναι διαφορετικό όταν τα σκυλιά σταματούν το παιχνίδια για να πάρουν μια αναπνοή (τότε τα μάτια τους τους είναι ήρεμα, τα πρόσωπά τους χαμογελαστά και η γλώσσα τους κρέμεται), και διαφορετικό όταν σταματούν το παιχνίδι και κοιτιούνται κατευθείαν στα μάτια και κάποιο από τα σκυλιά αλλάζει στάση σώματος και γίνεται σφιχτό και τεντωμένο. Τότε είναι η στιγμή να παρέμβετε, και να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε και πάλι έναν ουδέτερο χώρο ανάμεσα στους σκύλους.  
Επίσης, αν παρατηρήσουμε πως ενώ στην αρχή ο σκύλος μας παίζει και κυνηγιέται χαλαρά, κάποια στιγμή η στάση του αλλάζει και η ουρά μπαίνει κάτω από τα πόδια, πρέπει να καταλάβουμε πως κάτι δεν πάει καλά, και πρέπει να βοηθήσουμε την κατάσταση. 

6. Οι έξυπνοι ιδιοκτήτες έχουν και ευτηχισμένα σκυλιά!
Αν επιλέγουμε προσεκτικά τους συμπαίκτες του σκύλου μας, αν εκπαιδευτούμε στην γλώσσα του σώματος των σκύλων και του παιχνιδιού τους, και αν γνωρίσουμε καλύτερα τον σκύλο μας, τότε σίγουρα έχουμε θέσει τις βάσεις για ένα σωστό και ασφαλές παιχνίδι. Μερικά σκυλιά, όταν κουράζονται γίνονται ασταθή και χάνουν την υπομονή τους πιο εύκολα στο παιχνίδι. Άλλα πάλι, κάνουν σταδιακά όλο και μεγαλύτερα διαλλείματα μέχρι που τους παίρνει ο ύπνος. 
Γνωρίστε το σκυλί σας, γνωρίστε τα σκυλιά με τα οποία συναναστρέφεται ο σκύλος σας, και έχετε έτοιμο ένα σχέδιο απόσπασης προσοχής και παρέμβασης.
Ποιά είναι τα πιθανά ερεθίσματα που μπορεί να δεχτεί ο σκύλος σας και να γίνει επιθετικός? Ποιά είναι η κατάλληλη στιγμή να παρέμβετε, και με ποιόν τρόπο?


Ασχοληθείτε, εκπαιδευτείτε, και απολαύστε ένα ωραίο παιχνίδι στο πάρκο με τον σκύλο σας!

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το σωστό μπάνιο του σκύλου μας.

Ας ξεκινήσουμε διαχωρίζοντας τις γάτες από τους σκύλους.

Οι γάτες έχουν τον δικό τους τρόπο να αυτοκαθαρίζονται με το γλύψιμο, οπότε εφόσον έχουμε μια υγιή και ακμαία γάτα που είναι σε θέση να καθαρίζεται μόνη της χωρίς να έχει ανάγκη από μπάνιο, εμείς απλά πρέπει να την διατηρούμε καθαρή, απαλή και γυαλιστερή, με ένα σωστό και τακτικό βούρτσισμα. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις όμως, όπως για παράδειγμα όταν η γάτα είναι αρκετά ηλικιωμένη ή παχουλή και δεν είναι σε θέση να καθαριστεί σωστά μόνη της, ή όταν πάσχει από κάποιο δερματικό πρόβλημα και χρειάζεται πλύσεις με ειδικό φάρμακο, ή σε κάποια έκτακτη περίπτωση που η γάτα κυλιστεί σε κάποια βρωμιά, τότε πρέπει και αυτή να πάρει το μπανάκι της.

Αντίθετα οι σκύλοι, για να διατηρούνται καθαροί και μοσχομυριστοί, χρειάζονται ένα τακτικό μπάνιο. Ας μάθουμε λοιπόν όλα τα μυστικά ώστε να προσφέρουμε ένα σωστό και αποτελεσματικό μπάνιο στον σκύλο μας:

Πόσο συχνά:
Ο σκύλος έχει στο δέρμα του φυσικά έλαια τα οποία τον προστατεύουν από φαγούρες, ερεθισμούς, ακόμα και κακοσμία. Το συχνό μπάνιο χωρίς λόγο, του αφαιρεί τα προστατευτικά έλαια και μπορεί να του προκαλέσει διάφορα δερματικά προβλήματα.
Γι' αυτό ένα μπάνιο μια φορά τον μήνα, ίσως και λιγότερο, είναι αρκετό για τον μέσο σκύλο. Αυτό βέβαια μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο ανάλογα με την ράτσα του σκύλου, την καθημερινή δραστηριότητά του και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Αν φροντίζουμε να βουρτσίζουμε τακτικά τον σκύλο μας ανάμεσα στα μπάνια, θα τον έχουμε πάντα κάθαρο και λαμπερό!

Πότε και που:
Τα μωρά κουτάβια που δεν έχουν γίνει ακόμα 2-3 μηνών και δεν έχουν ολοκληρώσει τα εμβόλιά τους, απαγορεύεται να κάνουν μπάνιο. Με βούρτσισμα τα κρατάμε καθαρά μέχρι να φτάσει ο καιρός να κάνουν το πρώτο τους μπανάκι.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, το μπάνιο μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστα έξω, στην βεράντα ή την αυλή, και αμέσως μετά ο σκύλος θα έχει την δυνατότητα να στενγώσει μόνος του πολύ γρήγορα λόγω ζέστης. Τον χειμώνα όμως καλό είναι το μπάνιο να γίνεται σε εσωτερικό χώρο και με χλιαρό νερό. Ανάλογα και με το μέγεθος του σκύλου, μπορεί να απολαύσει το μπανάκι του μέσα σε μια λεκάνη, στον νιπτήρα ή ακόμα και στην μπανιέρα μας. Οσοι είναι ιδιοκτήτες σκύλων, γνωρίζουν πολύ καλά πως αν απολυμάνουμε το μπάνιο μας αμέσως μετά το μπάνιο του σκύλου, δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο από μικρόβια ή μολύνσεις.

Απαραίτητα αξεσουάρ:
Το πιο βασικό είναι να έχουμε προμηθευτεί ένα ειδικό σαμπουάν για σκύλους. Το ανθρώπινο σαμπουάν δεν κάνει καθόλου καλό στο δέρμα του σκύλου, διότι ο σκύλος έχει τελείως διαφορετικό Ph από τον άνθρωπο.
Ενα σφουγγάρι ίσως διευκολύνει κάποιους, αν και οι περισσότεροι προτιμούν να ρίχνουν το σαμπουάν πάνω στο δέρμα του σκύλου και να του κάνουν ένα ελαφρύ μασάζ με τα χέρια τους.
Λίγο βαμβάκι για να κλείσουμε τα αυτιά του σκύλου, ώστε να μην μπουν νερά μέσα κατά την διάρκεια του μπάνιου, είναι απαραίτητο.
Θα διαλέξουμε 1-2 παλιές μας πετσέτες και θα τις χρησιμοποιούμε από εδώ και πέρα αποκλειστικά για το μπάνιο του σκύλου μας.
Τέλος, ένα σεσουάρ, ειδικά τον χειμώνα που έχει κρύο, είναι καλό, ώστε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να στεγνώσει γρήγορα μετά το μπάνιο του και να μην κρυώσει.

Χρήσιμα tips:
- Ειδικά τα μακρυμάλλικα και σγουρομάλλικα σκυλιά, είναι καλό να τα έχουμε χτενίσει πριν το μπάνιο, ώστε να λύσουμε όλους τους κόμπους και τις τζίβες πριν βραχεί το τρίχωμα.
- Χρησιμοποιούμε πάντα ένα μεγάλο κομμάτι βαμβάκι για να κλείσουμε τα αυτιά του σκύλου μας ώστε να μην μπει νερό μέσα. Αλλιώς κινδυνεύουμε να του προκαλέσουμε ωτίτιδα. 
- Γενικά είμαστε προσεχτικοί με το νερό, δεν τον πιτσιλάμε άτσαλα, και δεν του βρέχουμε το κεφάλι. Φροντίζουμε το νερό να είναι χλιαρό, και να πέφτει απαλά στον σκύλο μας, ώστε να μην τρομάξει και να μην ξαφνιαστεί.
- Απλώνουμε σαμπουάν σε όλο το σώμα του, και του κάνουμε ελαφρύ μασάζ, επιμένοντας στα σημεία κάτω από τις μασχάλες, στην κοιλιά, και στα πόδια, όπου συγκεντρώνεται και η περισσότερη βρώμα.
- Πρέπει να τον ξεβγάζουμε πολύ καλά, γιατί αν μείνουν υπολλείματα σαπουνιού στο δέρμα του σκύλου, μπορεί να του προκληθεί φαγούρα ή ερεθισμός.
- Καλό είναι μετά το τέλος του μπάνιου, να αφήνουμε τον σκύλο μόνο του μέσα στην μπανιέρα για λίγα λεπτά, ώστε να κάνει το πρώτο τίναγμα μέσα στην μπανιέρα, και να μην γεμίζει με νερά όλο τον έξω χώρο.
- Αμέσως μετά τον ταμπονάρουμε καλά με τις πετσέτες, και πλέον τον αφήνουμε να βγει και να στεγνώσει μόνος του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για αρκετές ώρες μετά το μπάνιο, καλό είναι ο σκύλος να βρίσκεται μέσα στο σπίτι και να μην βγει έξω, γιατί κινδυνεύει να κρυώσει, ειδικά τον χειμώνα που έχει κρύο. 
Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο ήλιος είναι δυνατός, πρέπει να φροντίζουμε ο σκύλος μας μετά το μπάνιο να πηγαίνει και να ξεκουράζεται σε κάποιο σκιερό μέρος μέχρι να στεγνώσει, και να μην τον αφήνουμε να ξαπλώνει στον ήλιο, διότι κινδυνεύει σοβαρά από θερμοπληξία.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Οι λάθος δικαιολογίες όσων αρνούνται να στειρώσουν τα ζώα τους.

Η στείρωση δεν αφορά μόνο στα αδέσποτα, για να μην αναπαράγονται και να μην πεθαίνουν τα μικρά τους στο δρόμο, αλλά και στα κατοικίδια, τα δικά μας ζώα!
Ως ιδιοκτήτες ζώων πρέπει να πάρετε διάφορες αποφάσεις για τα ζώα σας. Από τις πιο απλές, όπως τι όνομα να του δώσετε μέχρι τις πιο σοβαρές, για την υγεία τους.

Μία τέτοια απόφαση είναι και η στείρωση. Οι περισσότεροι ζωόφιλοι, μετά από συννενόηση με τους κτηνιάτρους και σωστή ενημέρωση ξέρουν ποιά είναι η υπεύθυνη στάση απέναντι στο ζώο τους και τα οφέλη που του προσφέρει η στείρωση, τόσο στο ζώο όσο και στον ιδιοκτήτη αλλά και εμμέσως στον αριθμό των αδέσποτων.


Παρόλαυτα, υπάρχουν ιδιοκτήτες ζώων που είναι απρόθυμοι να στειρώσουν το ζώο τους με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις.

Οι πιο συχνές είναι:


1) ΘΕΛΩ ΤΟ ΖΩΟ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ.
Αν με την λέξη φύση εννοείτε την τάση να ουρεί για να σημαδεύσει την περιοχή του, το να είναι επιθετικό απέναντι σε ζώα ίδιου φύλου και να το σκάει όταν μυρίσει θηλυκό σε οίστρο, ναι αυτή είναι η φύσική του συμπεριφορά. Δυστυχώς όμως αυτή η συμπεριφορά ταλαιπωρεί και το ίδιο, με κίνδυνο να χαθεί ή να τραυματιστεί αλλά και εσάς, που έχετε να αντιμετωπίσετε θέματα εκπαίδευσης συν όλα αυτά.

 Θυμηθείτε ότι το σκυλάκι ή η γατούλα σας είναι ένα κατοικίδιο ζώο και όχι ένα άγριο ζώο που ζει στη φύση! Εχουμε εξημερώσει τα ζώα και έχουμε επέμβει ούτως ή άλλως στη φύση τους! Ειναι λοιπόν τουλάχιστον κουτό να πιστεύουμε ότι η μοναδική παρέμβασή μας στη φύση τους είναι... η στείρωση! Η ζωή του ζώου μέσα στο σπίτι είναι λιγότερο αγχώδης, αφού δεν αγωνιά για την επιβίωση του και τα ζώα είναι ακόμα πιο ήρεμα αν στειρωθούν. Και με τη λέξη ήρεμα δεν εννοούμε μελαγχολικά ή νωχελικά. Το ζώο παρεμένει ζωηρό, χαρούμενο, παιχνιδιάρικο (ό,τι χαρακτήρα είχε και πριν) αλλά με ηρεμία σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις με άλλα ζώα, που πριν καθορίζοταν καθαρά από ένστικτα και ορμόνες-τάσεις για κυριαρχία.


2) ΦΟΒΑΜΑΙ!
Φυσικά ένα χειρουργείο είναι πάντα ένα σοβαρό θέμα και ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου που αγαπά το ζώο του αγχώνεται με την διαδικασία της νάρκωσης και κάνει διάφορες σκέψεις. Η στείρωση όμως είναι ένα σχετικά ακίνδυνο χειρουργείο, εφόσον εμπιστεύεστε και γνωρίζετε τον κτηνίατρο σας. Χιλιάδες αδέσποτα στειρώνονται χωρίς καμία επιπλοκή, όπως και πολλά δεσποζόμενα έχουν στειρωθεί και ζουν για πολλά χρόνια.

Συζητήστε με τον κτηνίατρο σας, ρωτήστε για τη διαδικασία, τι ακριβώς γίνεται και πώς θα χειριστεί το ζώο σας. Ξεκαθαρίστε όλους τους φόβους που έχετε στο μυαλό σας. Τα ζώα δεν πονάνε, αφού τους γίνεται αναισθησία με τη νάρκωση ενώ μόλις τελειώσει η επέμβαση και συνέλθουν μπορείτε να τα πάρετε άμεσα σπίτι, με μία ελάχιστη τυπική αντιβίωση. Η στείρωση αρσενικών σκύλων ή γατών είναι πάντα πολύ πιο απλή και καθόλου περιπλοκη ενώ η στείρωση θηλυκών είναι μία επέμβαση με πολύ χαμηλό ρίσκο. Χρειάζεται ελάχιστη προσοχή, για τα ράμματα που πλέον γίνονται εσωτερικά από έμπειρους κτηνιάτρους και δεν φαίνονται και σε 1 24ωρο το ζώο έχει συνέλθει πλήρως. Είναι μία υπόθεση ούτε μίας ημέρας, που σώζει το ζώο σας μελλοντικά αφού μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξει διάφορους τύπους καρκίνου.

Πραγματοποιήστε εξετάσεις αίματος στο ζώο σας πριν το χειρουργείο ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του και προχωρήστε στην στείρωση, πάντα σε κτηνίατρο που εμπιστεύεστε, που ξέρει το ζώο και το παρακολουθεί από μωρό και όχι στον πρώτο τυχόντα ή σε αυτόν που θα κάνει ''μία καλή τιμή''.


3) ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΗ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ!
Δυστυχώς, η ''δικαιολογία'' αυτή είναι αρκετά βάσιμη στη χώρα μας, αφού πολλοί ιδιώτες κτηνίατροι ζητούν υπέρογκα ποσά, κυρίως στα νησιά και στις επαρχίες αλλά και στις κεντρικές πόλεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την σημασία του να στειρωθεί το ζώο εκτός απ το να λάβουν την αμοιβή τους. Απ' την άλλη ως ιδιοκτήτης του ζώου, έχετε αναλάβει όλα τα κόστη της φροντίδας του και μπορείτε να συγκεντρώσετε σταδιακά το ποσό που απαιτείται και πληρώνετε άλλωστε μόνο μία φορά στη ζωή του.

Η τιμή που σας δίνει ο κτηνίατρος θα πρέπει:
α)να είναι σε λογικά πλαίσια, λαμβανόμενης υπόψη της κατώτατης τιμής που ορίζει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος για τη στείρωση:
γάτα: 60 ευρώ, μικρόσωμη σκυλίτσα: 90 ευρώ, μεγαλόσωμη σκυλίτσα:120 ευρώ
γάτος: 40 ευρώ, αρσενικός σκύλος: 70 ευρώ
(τιμές 2011)
β)να συμπεριλαμβάνει εξετάσεις αίματος προεγχειρητικά
γ)να συμπεριλαμβάνει νάρκωση/φάρμακα και την ελάχιστη νοσηλεία του ζώου μόλις συνέλθει και μέχρι να το παραλάβετε

Ακόμα, μπορείτε να ρωτήσετε σε φιλοζωϊκές οργανώσεις ή στους Δήμους αν υπάρχουν προγράμματα οικονομικών στειρώσεων για δεσποζόμενα ζώα. Είναι ελάχιστα στην Ελλάδα και συνήθως σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όμως είναι μία επιλογή, εφόσον βεβαιωθείτε ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες υγιεινής και προστασίας του ζώου.


4) ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ, ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Το θαύμα της φύσης σημειώνεται καθημερινά στους δρόμους: χιλιάδες σκυλιά και γάτες γεννούν. Τα μικρά πεθαίνουν από το κρύο,από τύφο, από ασιτία ή αν καταφέρουν και μεγαλώσουν λίγο τελικά από φόλα ή τροχαίο!

Οσο κι αν νομίζετε ότι δεν σας αφορά άμεσα το "αδέσποτο", αφού εσείς ''αγαπάτε το ζώο σας'' και ''θα βρείτε να τα χαρίσετε'',ολοι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΜΕΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. Αν ζευγαρώνουμε τα ζώα μας, δεν δίνουμε την ευκαιρία στα υπάρχοντα να υιοθετηθούν, είτε είναι σε καταφύγια, είτε είναι στο δρόμο, είτε είναι σκυλιά, είτε είναι γάτες, είτε είναι ημίαιμα είτε
καθαρόαιμα, είτε μικρόσωμα, είτε μεγαλόσωμα. Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΝΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΤΟΥ, δεν δημιουργεί νέα ζώα και αν έχει χώρο για δεύτερο ζώο ή φίλους που θέλουν ένα ζώακι, ΥΙΟΘΕΤΕΙ ή προτείνει να υιοθετήσουν από καταφύγιο αδέσποτων.



Ο υπερπληθυσμός των ζώων είναι μία πραγματικότητα στην χώρα μας και σε όλο το κόσμο.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΛΕΙΦΤΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ Ή Η ΓΑΤΑ με τη στείρωση.
Η αλήθεια είναι ότι η στείρωση είναι η καλύτερη λύση για το ζώο πρώτα απ όλα, για εσάς και τέλος για την κοινωνία μας.

πηγή: Adespoto.gr

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Διροφιλαρίωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το σκουλήκι της καρδιάς.


Η διροφιλαρίωση είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια, που καταλήγει στον θάνατο αν δεν θεραπευθεί έγκαιρα, και προέρχεται από το παράσιτο Dirofilaria Immitis, το οποίο μεταφέρεται από ζώο σε ζώο με το τσίμπημα του κουνουπιού. Το παράσιτο προσβάλλει συνήθως τους σκύλους και τις γάτες, αλλά και τις αλεπούδες, τα κουνάβια και άλλα παρόμοια θηλαστικά. Τα ζώα που προσβάλλονται πιο συχνά, είναι ενήλικα, και ζουν το περισσότερο διάστημα στην ύπαιθρο, όπως τα κυνηγόσκυλα που βρίσκονται συχνά σε περιοχές με έλη και στάσιμα νερά όπου υπάρχουν πολλά κουνούπια. 
Στην χώρα μας, η νόσος είναι πολύ πιο διαδεδομένη στην Βόρεια Ελλάδα, και πολύ πιο σπάνια στις νότιες περιοχές.

Πως μεταδίδεται:
Το κουνούπι ρουφάει αίμα από ένα μολυσμένο ζώο και μέσα στο αίμα υπάρχουν οι προνύμφες του παράσιτου. Μέσα σε διάστημα 10-15 ημερών, οι προνύμφες ωριμάζουν μέσα στο κουνούπι, και από εκεί και μετά, το κουνούπι μεταφέρει τις νύμφες σε όποιο ζώο τσιμπήσει.
Από την στιγμή που οι νύμφες εισέλθουν στο σώμα του ζώου, ταξιδεύουν μέχρι την καρδιά, και εγκαθίστανται στην πνευμονική αρτηρία και την οπίσθια κοίλη φλέβα. Μέσα σε διάστημα 6-9 μηνών οι νύμφες ενηλικιώνονται και γίνονται νηματώδη σκουλήκια που έχουν το μέγεθος του σπαγγέτι. Εκεί τα θηλυκά παράσιτα γεννούν νέες προνύμφες, οι οποίες κυκλοφορούν στις αρτηρίες του ζώου. 
Τα ενήλικα σκουλήκια ζουν μέχρι και 7 χρόνια μέσα στο σώμα του ζώου. Ένα ζώο μπορεί να αναπτύξει μέχρι και 250 σκουλήκια μέσα στο σώμα του.

Συμπτώματα:

Από την στιγμή που τα σκουλήκια ενηλικιώνονται, είναι πλέον ανιχνεύσιμα και το ζώο αρχίζει να νοσεί. Για αρκετό διάστημα το ζώο δεν παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα, και το παράσιτο μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με αιματολογικές εξετάσεις.
Όταν πλέον αρχίζουν να φαίνονται συμπτώματα, η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι ο επίμονος βήχας, η δύσπνοια, η κόπωση του ζώου και η απροθυμία να περπατήσει και να κάνει δραστηριότητες. Στην συνέχεια υπάρχει απώλεια βάρους, μια άσχημη φυσική κατάσταση του ζώου, το τρίχωμα χάνει την ποιότητά του, και κάποια σκυλιά παρουσιάζουν λιποθυμικές κρίσεις. Στο τελευταίο στάδιο, υπάρχει μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, παρουσιάζεται καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά θάνατος.

Διάγνωση:

Την παρουσία της νόσου την καταλαβαίνουμε με αιματολογική εξέταση. Φυσικά αν η εξέταση γίνει στο πρώτο εξάμηνο που έχει μολυνθεί το ζώο, συνήθως βγαίνει αρνητική καθώς οι προνύμφες δεν έχουν προλάβει να ωριμάσουν.
Σε περίπτωση που η εξέταση βγει θετική, καλό είναι να ακολουθήσει και ένας υπέρηχος ή μια ακτινογραφία καρδιάς και πνευμόνων, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση και η πληθώρα των σκουληκιών που βρίσκονται μέσα στην καρδιά και τις αρτηρίες του ζώου, και έτσι να επιλεχθεί η καταλληλότερη μέθοδος θεραπείας.

Θεραπεία:
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία περιλαμβάνει δύο ενδοφλέβιες ενέσεις με ενηλικιοκτόνο φάρμακο που σκοτώνει τα ενήλικα σκουλήκια. Αμέσως μετά, και για ένα μήνα περίπου, το ζώο θα πρέπει να περιοριστεί σε έναν πολύ μικρό χώρο, και να προσπαθούμε να κάνει τις ελάχιστες δυνατές κινήσεις, και να είναι σχεδόν ακινητοποιημένο.
Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί σε αυτή τη φάση της θεραπείας, μπορούν να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές. Αν τα ενήλικα παράσιτα που πεθαίνουν, είναι πάρα πολλά ή πολύ μεγάλα, μπορούν να μπλοκάρουν τις αρτηρίες του ζώου και να προκαλέσουν θρομβοεμβολή και θάνατο.
Αφού ξεπεραστεί αυτό το στάδιο επιτυχώς, συνεχίζεται η θεραπεία με χάπια από το στόμα, για να καταπολεμηθούν και οι προνύμφες που κυκλοφορούν ακόμα στο αίμα. 
Ένα μήνα μετά το τέλος της θεραπείας, πρέπει το ζώο να επανεξεταστεί, και αν ανιχνευθούν εκ νέου προνύμφες, η θεραπεία πρέπει να επαναληφθεί.

Πρόληψη:

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, καθώς αντιλαμβανόμαστε πως η θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου είναι πολύ σοβαρή και επικίνδυνη, με πιθανές σοβαρές επιπλοκές, που τελικά μπορεί να προκαλέσει το ίδιο κακό όσο και η ίδια η νόσος.
Χορηγώντας στον σκύλο μας σε τακτά χρονικά διαστήματα, αντιπαρασιτικά χαπάκια από το στόμα, που καταπολεμούν όλα τα εσωτερικά παράσιτα, και το σκουλήκι της καρδιάς, επιτυγχάνουμε μια σωστή και αποτελεσματική πρόληψη της νόσου.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Εξι συμβουλές για μια σωστή βόλτα με τον σκύλο μας.

Το βασικό στοιχείο για να έχουμε μια ευχάριστη βόλτα με τον σκύλο μας, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα και χωρίς δυσκολίες, είναι να μπορεί να μας ακούει, να μας σέβεται και να γνωρίζει πως εμείς είμαστε "ο αρχηγός της αγέλης".

Ορίστε 6 μικρές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε:

1. Να περπατάμε μπροστά από τον σκύλο μας.
Οταν προπορευόμαστε στην βόλτα, είναι σαφές για τον σκύλο πως είμαστε ο αρχηγός της βόλτας και της αγέλης. Αν εκείνος προπορευτεί, αυτόματα βάζει τον εαυτό του στην θέση του αρχηγού. Εμείς θα πρέπει να είμαστε ο πρώτος που θα βγαίνει από το σπίτι, και ο πρώτος που θα μπαίνει ξανά μέσα. Και στην διάρκεια της βόλτας ο σκύλος θα πρέπει να περπατά δίπλα μας ή λίγο πίσω μας.

2. Χρησιμοποιούμε κοντό λουρί.
Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο. Τοποθετώντας το κολάρο του σκύλου ψηλά στον λαιμό, κοντά στο κεφάλι, μας βοηθά να οδηγούμε και να διορθώνουμε τον σκύλο μας εύκολα και γρήγορα.

3. Ας δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στην βόλτα.
Οι σκύλοι όπως και οι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα τη μέρα, οπότε η πρωινή βόλτα είναι ιδανική. Η διάρκεια της βόλτας θα πρέπει να είναι από μισή έως μια ώρα. Βέβαια η ράτσα και η ιδιαιτερότητα κάθε σκύλου μπορεί να διαφοροποιήσει τον χρόνο της βόλτας. Γι' αυτό εμείς σε συνεργασία και με τον κτηνίατρό μας, θα πρέπει να ελέγχουμε αν η βόλτα είναι ικανοποιητική για τον σκύλο μας, αν χρειάζεται μεγαλύτερη για να εκτονωθεί ή αν καταπονείται και χρειάζεται πιο σύντομη βόλτα.

4. Επιβραβεύουμε τον σκύλο κατά την διάρκεια της βόλτας.
Αφού ξεκινήσουμε την βόλτα μας με αυστηρά κριτήρια, και καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον σκύλο μας δίπλα ή και πίσω μας για κάποιο διάστημα, και αφού σιγουρευτούμε πως το κάνει πλέον άνετα και συνειδητά, στο υπόλοιπο της βόλτας μπορούμε να χαλαρώσουμε τους κανόνες και το λουρί, και να τον αφήσουμε πιο ελεύθερο να περιπλανηθεί και να μυρίσει γύρω του. Πριν ξεκινήσουμε την επιστροφή για το σπίτι, θα πρέπει και πάλι να κοντύνουμε το λουρί και να "ξαναθέσουμε τους κανόνες" για μια σωστή βόλτα δίπλα μας. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως η "χαλαρή" ώρα θα πρέπει να διαρκεί πάντα λιγότερο από την "αυστηρή" ώρα στην βόλτα.

5. Συνεχίζουμε να είμαστε "ο αρχηγός" ακόμα και μετά την βόλτα.
Οταν γυρίσουμε σπίτι δεν πρέπει να σταματάμε να καθοδηγούμε τον σκύλο μας και να τον αφήνουμε απότομα χαλαρό. Θα πρέπει να διατηρούμε μια σοβαρή στάση, να βάζουμε τον σκύλο στο "κάτσε" για να του βγάλουμε το λουρί, να μας περιμένει υπομονετικά να βγάλουμε τα παπούτσια μας ή να αφήσουμε την τσάντα μας, και μετά να τον αφήσουμε να πάει όπου θέλει.

6. Επιβραβεύουμε τον σκύλο μας μετά την βόλτα.
Οταν του δίνουμε το φαγητό του μετά την βόλτα (αφού τον αφήσουμε πρώτα λίγη ώρα να χαλαρώσει και να ξαποστάσει), τον επιβραβεύουμε και του δίνουμε την εντύπωση πως "δούλεψε" για να αποκτήσει αυτό το φαγητό, και δεν του χαρίστηκε.

πηγή: cesarsway.com

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Προσοχή στα κέρματα: τοξικά και επικίνδυνα για τους σκύλους αλλά και τους ανθρώπους!

Σχεδόν όλα τα σκυλιά έχουν μια εμμονή και τους αρέσει να μασουλάνε και να καταπίνουν διάφορα αντικείμενα, είτε πλαστικά, είτε υφασμάτινα, είτε ακόμα και μεταλλικά. Τα κέρματα όταν βρίσκονται εκτεθημένα, είναι ένας εύκολος στόχος για παιχνίδι, μασούλημα και τελικά κατάποση από τον σκύλο μας.

Τα περισσότερα "μικρά" κέρματα που φτιάχνονται τις τελευταίες δεκαετίες, είναι πιθανό να περιέχουν μέχρι και 95% ψευδάργυρο. Για παράδειγμα, τα νομίσματα του 1,2 και 5 λεπτών του ευρώ περιέχουν 20% ψευδάργυρο, ενώ τα αντίστοιχα του αμερικανικού δολλάριου, σχεδόν 95%!
Οταν κάποιος τα καταπιεί, μέσα στο στομάχι διαλύεται το εξωτερικό περίβλημα του χαλκού και εμφανίζεται ο εσωτερικός πυρήνας του κέρματος που περιέχει ψευδάργυρο. Αν ένας σκύλος φάει μερικά τέτοια νομίσματα μπορεί εύκολα να πάθει δηλητηρίαση από τον ψευδάργυρο καθώς είναι τελείως τοξικός για τον οργανισμό.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο σκύλος αν έχει πάθει δηλητηρίαση από ψευδάργυρο είναι:
Ανορεξία, λήθαργος, ναυτία, εμμετός και διάρροια, άχρωμα ούλα και γλώσσα, πορτοκαλόχρωμα περιττώματα και σκούρα καφεκόκκινα ούρα.

Η τοξική δηλητηρίαση από ψευδάργυρο προκαλεί αναιμία και στο τελικό στάδιο, πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια και θάνατο. 
Αμέσως μόλις διαπιστωθεί, το ζώο πρέπει να μεταφερθεί στον κτηνίατρο, να νοσηλευτεί και να του γίνει μετάγγιση αίματος.
Τον ίδιο σοβαρό κίνδυνο από τα κέρματα, διατρέχουν και τα παιδιά!

Παρακολουθείστε το βίντεο της σκυλίτσας Penny, που έφαγε νομίσματα και πήγε στο νοσοκομείο με τοξική δηλητηρίαση, ενημερωθείτε, και φροντίστε να κρατάτε φυλαγμένα όλα τα επικίνδυνα αντικείμενα από τους τετράποδους φίλους μας!



Many dogs have an affinity to metal or eating foreign objects, but pennies are especially dangerous. My dog (who's name is really Penny) ate 6 pennies and almost died because of the zinc it released into her body. She developed severe anemia, then required a 48 hour hospital stay and a blood transfusion. Small children are also at risk; coins are the most commonly ingested foreign object by children in the United States. Most people do not know about the signs and symptoms of zinc toxicity, which is incredibly dangerous since it is very possible to not know that your pet or child has consumed an object unless they develop symptoms. If left untreated, zinc toxicity can cause multiple organ failure.
I made this PSA to spread the word about the dangers of ingested pennies and zinc toxicity. It's only 2 minutes long. Please watch and share with the dog owners and parents in your lives. You could save a life.
- See more at: http://www.dogheirs.com/pennywednesday/posts/2983-the-dangers-of-ingested-pennies#sthash.ESHrkkxx.dpuf
Many dogs have an affinity to metal or eating foreign objects, but pennies are especially dangerous. My dog (who's name is really Penny) ate 6 pennies and almost died because of the zinc it released into her body. She developed severe anemia, then required a 48 hour hospital stay and a blood transfusion. Small children are also at risk; coins are the most commonly ingested foreign object by children in the United States. Most people do not know about the signs and symptoms of zinc toxicity, which is incredibly dangerous since it is very possible to not know that your pet or child has consumed an object unless they develop symptoms. If left untreated, zinc toxicity can cause multiple organ failure.
I made this PSA to spread the word about the dangers of ingested pennies and zinc toxicity. It's only 2 minutes long. Please watch and share with the dog owners and parents in your lives. You could save a life.
- See more at: http://www.dogheirs.com/pennywednesday/posts/2983-the-dangers-of-ingested-pennies#sthash.ESHrkkxx.dpuf
Many dogs have an affinity to metal or eating foreign objects, but pennies are especially dangerous. My dog (who's name is really Penny) ate 6 pennies and almost died because of the zinc it released into her body. She developed severe anemia, then required a 48 hour hospital stay and a blood transfusion. Small children are also at risk; coins are the most commonly ingested foreign object by children in the United States. Most people do not know about the signs and symptoms of zinc toxicity, which is incredibly dangerous since it is very possible to not know that your pet or child has consumed an object unless they develop symptoms. If left untreated, zinc toxicity can cause multiple organ failure.
I made this PSA to spread the word about the dangers of ingested pennies and zinc toxicity. It's only 2 minutes long. Please watch and share with the dog owners and parents in your lives. You could save a life.
- See more at: http://www.dogheirs.com/pennywednesday/posts/2983-the-dangers-of-ingested-pennies#sthash.ESHrkkxx.dpuf
Many dogs have an affinity to metal or eating foreign objects, but pennies are especially dangerous. My dog (who's name is really Penny) ate 6 pennies and almost died because of the zinc it released into her body. She developed severe anemia, then required a 48 hour hospital stay and a blood transfusion. Small children are also at risk; coins are the most commonly ingested foreign object by children in the United States. Most people do not know about the signs and symptoms of zinc toxicity, which is incredibly dangerous since it is very possible to not know that your pet or child has consumed an object unless they develop symptoms. If left untreated, zinc toxicity can cause multiple organ failure.
I made this PSA to spread the word about the dangers of ingested pennies and zinc toxicity. It's only 2 minutes long. Please watch and share with the dog owners and parents in your lives. You could save a life.
- See more at: http://www.dogheirs.com/pennywednesday/posts/2983-the-dangers-of-ingested-pennies#sthash.ESHrkkxx.dpuf