Τρίτη 23 Απριλίου 2013

'Εξι tips για ένα ασφαλές παιχνίδι μεταξύ σκύλων.

Είναι γεγονός πως τις πρώτες φορές που ένας ιδιοκτήτης σκύλου, βλέπει τον σκύλο του να παίζει με έναν άλλο, συνήθως τρομάζει. Το ένα σκυλί δαγκώνει τον λαιμό του άλλου, γρυλίζουν μεταξύ τους, ορμάνε.... μοιάζουν επιθετικά! Τις περισσότερες φορές όμως, όλο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα υγιές παιχνίδι μεταξύ σκύλων.

Καταρχάς  πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι σκύλοι δεν παίζουν ούτε με lego ούτε με barbie. Το τρέξιμο, το κυνηγητό, το δάγκωμα, το γρύλισμα και το πάλεμα, είναι τα αγαπημένα παιχνίδια των σκύλων. Πολλά πράγματα που συμβαίνουν στο παιχνίδι μπορεί να μας μοιάζουν με επιθετικότητα, όμως συνήθως δεν είναι. Είναι αλήθεια όμως πως αν αφήσουμε το παιχνίδι ανεξέλενκτο και χωρίς επιτήρηση, μπορεί σύντομα να κλιμακωθεί και να καταλήξει σε επιθετικότητα και καυγά.

Πότε λοιπόν ο σκύλος μας θέλει παιχνίδια, και πότε είναι έτοιμος για μπελάδες? Ας μάθουμε 6 έξυπνα tips,  ώστε να αναγνωρίζουμε εύκολα τις καταστάσεις και να βοηθάμε τα σκυλιά μας να απολαμβάνουν ένα υγιές παιχνίδι με τους φίλους τους.

1.
Αμοιβαιότητα και αντιστροφή ρόλων 

"Εγώ θα ξήσω την πλάτη σου και εσύ την δικιά μου".  Τα χαρούμενα και χαλαρά σκυλιά, όταν παίζουν μεταξύ τους, έχουν συνεχή εναλλαγή ρόλων. Ο ένας κυνηγάει τον άλλο και εναλλάξ. Ο ένας θα δαγκώσει τον λαιμό του άλλο και εναλλάξ. Αν παρατηρήσουμε πως ο ένας σκύλος επίμονα και συνεχώς, πειράζει τον άλλο, και ο άλλος δεν έχει την ευκαιρία ποτέ να ανταποδώσει, τότε πρόκειται περισσότερο για παρενόχληση και λιγότερο για παιχνίδι, οπότε τότε είναι καλό ο ιδιοκτήτης να επέμβει.
Υπάρχουν επίσης κάποια σκυλιά που είναι "κυνηγοί", τους αρέσει δηλαδή μόνο να κυνηγούν, αλλά δεν θέλουν ποτέ να τους κυνηγά ο συμπαίκτης τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γιατί κάποια στιγμή και ο συμπαίκτης θα σκεφτεί "εεε.... στάσου! Θέλω και εγώ να σε κυνηγήσω!". Σε μια τέτοια περίπτωση, πάλι θα πρέπει  να επέμβει ο ιδιοκτήτης, να αποσπάσει την προσοχή των σκύλων, και να ξεκινήσει το παιχνίδι από την αρχή. 


2. Συχνές "αναπνοές".
Οταν τα σκυλιά παίζουν χαλαρά μεταξύ τους, συχνά υποβάλλονται από μόνα τους σε διαλείμματα, μικρές παύσεις δηλαδή, όπου ο κάθε σκύλος σταματά το παιχνίδι, συγκεντρώνεται, παίρνει μια ανάσα, και μετά ξανασυνεχίζει. Αυτή την μικρή παύση την ονομάζουμε "αναπνοή". Οι "αναπνοές" δεν χρειάζεται να διαρκούν πολύ. Λίγα μόνο δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να αποβάλλουν το συσσωρευμένο στρες, και μετά συνεχίζουν χαλαρά το παιχνίδι. Αν παρατηρούμε πως τα σκυλιά δεν υποβάλλονται από μόνα τους σε τέτοιες συχνές "αναπνοές", τότε θα πρέπει εμείς να τους το επιβάλλουμε. Φωνάζουμε τον σκύλο μας προς το μέρος μας, του λέμε κάτι ή του δίνουμε μια εντολή, και μετά το αφήνουμε να ξαναπαίξει με τους φίλους του.
Αν αυτή την τακτική την εφαρμόζουμε στον σκύλο μας από τότε που είναι μικρός, τότε σίγουρα μετά από λίγο θα μάθει να υποβάλλει και ο ίδιος τον εαυτό του σε αυτές τις μικρές παύσεις. 

3. Τα ήρεμα σκυλιά έχουν "ζελεδένια" κόκκαλα.
Τα "ζελεδένια κόκκαλα" είναι όρος της γλώσσας του σώματος του σκύλου, και υποδηλώνουν την ευτηχισμένη και χαλαρή στάση του σκύλου.
Όταν ένας σκύλος μπει σε ένα πάρκο ή σε έναν χώρο με άλλα σκυλιά, με τεντωμένη ουρά και σφιγμένο σώμα, είναι περισσότερο έτοιμος για καυγά παρά για παιχνίδι. Αντίθετα, υπάρχει μια χαλαρότητα στο σώμα των ήρεμων και χαρούμενων σκύλων. Οι ουρές κουνιούνται χαλαρές, οι γλώσσες κρέμονται, τα μάτια είναι λαμπερά και φωτεινά, και τα σώματα δείχνουν να βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση.
Η γλώσσα του σώματος του σκύλου είναι χαρακτηριστική και μπορεί να μας δείξει ανά πάσα στιγμή την διάθεση που έχει ο σκύλος μας, αρκεί να την μελετήσουμε.  

4. Βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας ασκείται αρκετά. 
Ο σκύλος μας, για να μπορεί να παίξει χαλαρά με άλλα σκυλιά και να κοινωνικοποιηθεί σωστά, θα πρέπει να βγαίνει αρκετές βόλτες και να εκτονώνει την ενέργειά του. Δεν είναι καλό να αφήνουμε τον σκύλο μας να παίξει με κάποιο άλλο σκυλί, στην αρχή της βόλτας μας, όταν δεν του έχουμε δώσει πρώτα την ευκαιρία να εκτονωθεί και να ασκηθεί. 
Οταν βλέπουμε έναν σκύλο να μπαίνει στον χώρο, λαχανιασμένο, να τραβά το λουρί του αφεντικού, με γουρλωμένα μάτια και με την φόρα μιας αμαξοστοιχίας, καλό είναι να μαζευτούμε. Γιατί είναι προφανές πως το συγκεκριμένο σκυλί δεν έχει ασκηθεί επαρκώς, και το παιχνίδι του με τα υπόλοιπα σκυλιά μπορεί να είναι άγαρμπο και μη ασφαλές. 

5. "Πήγαινε με τη ροή"! 
Τα σκυλιά που παίζουν καλά, ουσιαστικά ακολουθούν τη "ροή" της αγέλης. Όταν τα παρατηρούμε, βλέπουμε πως ακολουθούν όλα μια σταθερή, σχεδόν ρευστή κίνηση, τρέχοντας προς τη μια κατεύθυνση ή την άλλη. Αν κάποια στιγμή παρατηρήσουμε αλλαγή  ή σταμάτημα της συνεχούς κίνησης, ίσως τότε το παιχνίδι κλιμακώνεται σε πιο επιθετικό επίπεδο.
Την ίδια διαφορά θα πρέπει να εντοπίσουμε και στις "αναπνοές". Είναι διαφορετικό όταν τα σκυλιά σταματούν το παιχνίδια για να πάρουν μια αναπνοή (τότε τα μάτια τους τους είναι ήρεμα, τα πρόσωπά τους χαμογελαστά και η γλώσσα τους κρέμεται), και διαφορετικό όταν σταματούν το παιχνίδι και κοιτιούνται κατευθείαν στα μάτια και κάποιο από τα σκυλιά αλλάζει στάση σώματος και γίνεται σφιχτό και τεντωμένο. Τότε είναι η στιγμή να παρέμβετε, και να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε και πάλι έναν ουδέτερο χώρο ανάμεσα στους σκύλους.  
Επίσης, αν παρατηρήσουμε πως ενώ στην αρχή ο σκύλος μας παίζει και κυνηγιέται χαλαρά, κάποια στιγμή η στάση του αλλάζει και η ουρά μπαίνει κάτω από τα πόδια, πρέπει να καταλάβουμε πως κάτι δεν πάει καλά, και πρέπει να βοηθήσουμε την κατάσταση. 

6. Οι έξυπνοι ιδιοκτήτες έχουν και ευτηχισμένα σκυλιά!
Αν επιλέγουμε προσεκτικά τους συμπαίκτες του σκύλου μας, αν εκπαιδευτούμε στην γλώσσα του σώματος των σκύλων και του παιχνιδιού τους, και αν γνωρίσουμε καλύτερα τον σκύλο μας, τότε σίγουρα έχουμε θέσει τις βάσεις για ένα σωστό και ασφαλές παιχνίδι. Μερικά σκυλιά, όταν κουράζονται γίνονται ασταθή και χάνουν την υπομονή τους πιο εύκολα στο παιχνίδι. Άλλα πάλι, κάνουν σταδιακά όλο και μεγαλύτερα διαλλείματα μέχρι που τους παίρνει ο ύπνος. 
Γνωρίστε το σκυλί σας, γνωρίστε τα σκυλιά με τα οποία συναναστρέφεται ο σκύλος σας, και έχετε έτοιμο ένα σχέδιο απόσπασης προσοχής και παρέμβασης.
Ποιά είναι τα πιθανά ερεθίσματα που μπορεί να δεχτεί ο σκύλος σας και να γίνει επιθετικός? Ποιά είναι η κατάλληλη στιγμή να παρέμβετε, και με ποιόν τρόπο?


Ασχοληθείτε, εκπαιδευτείτε, και απολαύστε ένα ωραίο παιχνίδι στο πάρκο με τον σκύλο σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου