Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το σωστό μπάνιο του σκύλου μας.

Ας ξεκινήσουμε διαχωρίζοντας τις γάτες από τους σκύλους.

Οι γάτες έχουν τον δικό τους τρόπο να αυτοκαθαρίζονται με το γλύψιμο, οπότε εφόσον έχουμε μια υγιή και ακμαία γάτα που είναι σε θέση να καθαρίζεται μόνη της χωρίς να έχει ανάγκη από μπάνιο, εμείς απλά πρέπει να την διατηρούμε καθαρή, απαλή και γυαλιστερή, με ένα σωστό και τακτικό βούρτσισμα. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις όμως, όπως για παράδειγμα όταν η γάτα είναι αρκετά ηλικιωμένη ή παχουλή και δεν είναι σε θέση να καθαριστεί σωστά μόνη της, ή όταν πάσχει από κάποιο δερματικό πρόβλημα και χρειάζεται πλύσεις με ειδικό φάρμακο, ή σε κάποια έκτακτη περίπτωση που η γάτα κυλιστεί σε κάποια βρωμιά, τότε πρέπει και αυτή να πάρει το μπανάκι της.

Αντίθετα οι σκύλοι, για να διατηρούνται καθαροί και μοσχομυριστοί, χρειάζονται ένα τακτικό μπάνιο. Ας μάθουμε λοιπόν όλα τα μυστικά ώστε να προσφέρουμε ένα σωστό και αποτελεσματικό μπάνιο στον σκύλο μας:

Πόσο συχνά:
Ο σκύλος έχει στο δέρμα του φυσικά έλαια τα οποία τον προστατεύουν από φαγούρες, ερεθισμούς, ακόμα και κακοσμία. Το συχνό μπάνιο χωρίς λόγο, του αφαιρεί τα προστατευτικά έλαια και μπορεί να του προκαλέσει διάφορα δερματικά προβλήματα.
Γι' αυτό ένα μπάνιο μια φορά τον μήνα, ίσως και λιγότερο, είναι αρκετό για τον μέσο σκύλο. Αυτό βέβαια μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο ανάλογα με την ράτσα του σκύλου, την καθημερινή δραστηριότητά του και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Αν φροντίζουμε να βουρτσίζουμε τακτικά τον σκύλο μας ανάμεσα στα μπάνια, θα τον έχουμε πάντα κάθαρο και λαμπερό!

Πότε και που:
Τα μωρά κουτάβια που δεν έχουν γίνει ακόμα 2-3 μηνών και δεν έχουν ολοκληρώσει τα εμβόλιά τους, απαγορεύεται να κάνουν μπάνιο. Με βούρτσισμα τα κρατάμε καθαρά μέχρι να φτάσει ο καιρός να κάνουν το πρώτο τους μπανάκι.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, το μπάνιο μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστα έξω, στην βεράντα ή την αυλή, και αμέσως μετά ο σκύλος θα έχει την δυνατότητα να στενγώσει μόνος του πολύ γρήγορα λόγω ζέστης. Τον χειμώνα όμως καλό είναι το μπάνιο να γίνεται σε εσωτερικό χώρο και με χλιαρό νερό. Ανάλογα και με το μέγεθος του σκύλου, μπορεί να απολαύσει το μπανάκι του μέσα σε μια λεκάνη, στον νιπτήρα ή ακόμα και στην μπανιέρα μας. Οσοι είναι ιδιοκτήτες σκύλων, γνωρίζουν πολύ καλά πως αν απολυμάνουμε το μπάνιο μας αμέσως μετά το μπάνιο του σκύλου, δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο από μικρόβια ή μολύνσεις.

Απαραίτητα αξεσουάρ:
Το πιο βασικό είναι να έχουμε προμηθευτεί ένα ειδικό σαμπουάν για σκύλους. Το ανθρώπινο σαμπουάν δεν κάνει καθόλου καλό στο δέρμα του σκύλου, διότι ο σκύλος έχει τελείως διαφορετικό Ph από τον άνθρωπο.
Ενα σφουγγάρι ίσως διευκολύνει κάποιους, αν και οι περισσότεροι προτιμούν να ρίχνουν το σαμπουάν πάνω στο δέρμα του σκύλου και να του κάνουν ένα ελαφρύ μασάζ με τα χέρια τους.
Λίγο βαμβάκι για να κλείσουμε τα αυτιά του σκύλου, ώστε να μην μπουν νερά μέσα κατά την διάρκεια του μπάνιου, είναι απαραίτητο.
Θα διαλέξουμε 1-2 παλιές μας πετσέτες και θα τις χρησιμοποιούμε από εδώ και πέρα αποκλειστικά για το μπάνιο του σκύλου μας.
Τέλος, ένα σεσουάρ, ειδικά τον χειμώνα που έχει κρύο, είναι καλό, ώστε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να στεγνώσει γρήγορα μετά το μπάνιο του και να μην κρυώσει.

Χρήσιμα tips:
- Ειδικά τα μακρυμάλλικα και σγουρομάλλικα σκυλιά, είναι καλό να τα έχουμε χτενίσει πριν το μπάνιο, ώστε να λύσουμε όλους τους κόμπους και τις τζίβες πριν βραχεί το τρίχωμα.
- Χρησιμοποιούμε πάντα ένα μεγάλο κομμάτι βαμβάκι για να κλείσουμε τα αυτιά του σκύλου μας ώστε να μην μπει νερό μέσα. Αλλιώς κινδυνεύουμε να του προκαλέσουμε ωτίτιδα. 
- Γενικά είμαστε προσεχτικοί με το νερό, δεν τον πιτσιλάμε άτσαλα, και δεν του βρέχουμε το κεφάλι. Φροντίζουμε το νερό να είναι χλιαρό, και να πέφτει απαλά στον σκύλο μας, ώστε να μην τρομάξει και να μην ξαφνιαστεί.
- Απλώνουμε σαμπουάν σε όλο το σώμα του, και του κάνουμε ελαφρύ μασάζ, επιμένοντας στα σημεία κάτω από τις μασχάλες, στην κοιλιά, και στα πόδια, όπου συγκεντρώνεται και η περισσότερη βρώμα.
- Πρέπει να τον ξεβγάζουμε πολύ καλά, γιατί αν μείνουν υπολλείματα σαπουνιού στο δέρμα του σκύλου, μπορεί να του προκληθεί φαγούρα ή ερεθισμός.
- Καλό είναι μετά το τέλος του μπάνιου, να αφήνουμε τον σκύλο μόνο του μέσα στην μπανιέρα για λίγα λεπτά, ώστε να κάνει το πρώτο τίναγμα μέσα στην μπανιέρα, και να μην γεμίζει με νερά όλο τον έξω χώρο.
- Αμέσως μετά τον ταμπονάρουμε καλά με τις πετσέτες, και πλέον τον αφήνουμε να βγει και να στεγνώσει μόνος του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για αρκετές ώρες μετά το μπάνιο, καλό είναι ο σκύλος να βρίσκεται μέσα στο σπίτι και να μην βγει έξω, γιατί κινδυνεύει να κρυώσει, ειδικά τον χειμώνα που έχει κρύο. 
Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο ήλιος είναι δυνατός, πρέπει να φροντίζουμε ο σκύλος μας μετά το μπάνιο να πηγαίνει και να ξεκουράζεται σε κάποιο σκιερό μέρος μέχρι να στεγνώσει, και να μην τον αφήνουμε να ξαπλώνει στον ήλιο, διότι κινδυνεύει σοβαρά από θερμοπληξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου