Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Εξι συμβουλές για μια σωστή βόλτα με τον σκύλο μας.

Το βασικό στοιχείο για να έχουμε μια ευχάριστη βόλτα με τον σκύλο μας, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα και χωρίς δυσκολίες, είναι να μπορεί να μας ακούει, να μας σέβεται και να γνωρίζει πως εμείς είμαστε "ο αρχηγός της αγέλης".

Ορίστε 6 μικρές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε:

1. Να περπατάμε μπροστά από τον σκύλο μας.
Οταν προπορευόμαστε στην βόλτα, είναι σαφές για τον σκύλο πως είμαστε ο αρχηγός της βόλτας και της αγέλης. Αν εκείνος προπορευτεί, αυτόματα βάζει τον εαυτό του στην θέση του αρχηγού. Εμείς θα πρέπει να είμαστε ο πρώτος που θα βγαίνει από το σπίτι, και ο πρώτος που θα μπαίνει ξανά μέσα. Και στην διάρκεια της βόλτας ο σκύλος θα πρέπει να περπατά δίπλα μας ή λίγο πίσω μας.

2. Χρησιμοποιούμε κοντό λουρί.
Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο. Τοποθετώντας το κολάρο του σκύλου ψηλά στον λαιμό, κοντά στο κεφάλι, μας βοηθά να οδηγούμε και να διορθώνουμε τον σκύλο μας εύκολα και γρήγορα.

3. Ας δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στην βόλτα.
Οι σκύλοι όπως και οι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα τη μέρα, οπότε η πρωινή βόλτα είναι ιδανική. Η διάρκεια της βόλτας θα πρέπει να είναι από μισή έως μια ώρα. Βέβαια η ράτσα και η ιδιαιτερότητα κάθε σκύλου μπορεί να διαφοροποιήσει τον χρόνο της βόλτας. Γι' αυτό εμείς σε συνεργασία και με τον κτηνίατρό μας, θα πρέπει να ελέγχουμε αν η βόλτα είναι ικανοποιητική για τον σκύλο μας, αν χρειάζεται μεγαλύτερη για να εκτονωθεί ή αν καταπονείται και χρειάζεται πιο σύντομη βόλτα.

4. Επιβραβεύουμε τον σκύλο κατά την διάρκεια της βόλτας.
Αφού ξεκινήσουμε την βόλτα μας με αυστηρά κριτήρια, και καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον σκύλο μας δίπλα ή και πίσω μας για κάποιο διάστημα, και αφού σιγουρευτούμε πως το κάνει πλέον άνετα και συνειδητά, στο υπόλοιπο της βόλτας μπορούμε να χαλαρώσουμε τους κανόνες και το λουρί, και να τον αφήσουμε πιο ελεύθερο να περιπλανηθεί και να μυρίσει γύρω του. Πριν ξεκινήσουμε την επιστροφή για το σπίτι, θα πρέπει και πάλι να κοντύνουμε το λουρί και να "ξαναθέσουμε τους κανόνες" για μια σωστή βόλτα δίπλα μας. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως η "χαλαρή" ώρα θα πρέπει να διαρκεί πάντα λιγότερο από την "αυστηρή" ώρα στην βόλτα.

5. Συνεχίζουμε να είμαστε "ο αρχηγός" ακόμα και μετά την βόλτα.
Οταν γυρίσουμε σπίτι δεν πρέπει να σταματάμε να καθοδηγούμε τον σκύλο μας και να τον αφήνουμε απότομα χαλαρό. Θα πρέπει να διατηρούμε μια σοβαρή στάση, να βάζουμε τον σκύλο στο "κάτσε" για να του βγάλουμε το λουρί, να μας περιμένει υπομονετικά να βγάλουμε τα παπούτσια μας ή να αφήσουμε την τσάντα μας, και μετά να τον αφήσουμε να πάει όπου θέλει.

6. Επιβραβεύουμε τον σκύλο μας μετά την βόλτα.
Οταν του δίνουμε το φαγητό του μετά την βόλτα (αφού τον αφήσουμε πρώτα λίγη ώρα να χαλαρώσει και να ξαποστάσει), τον επιβραβεύουμε και του δίνουμε την εντύπωση πως "δούλεψε" για να αποκτήσει αυτό το φαγητό, και δεν του χαρίστηκε.

πηγή: cesarsway.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου