Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Το τρίχωμα του σκύλου μας, μπορεί να μας πει πολλά για την υγεία του.

Ο ευτυχισμένος σκύλος είναι ο υγιής σκύλος, και ο υγιής σκύλος έχει δυνατό, πλούσιο και λαμπερό τρίχωμα. Το τρίχωμα του σκύλου μας είναι ο καλύτερος δείκτης για την σωματική και την ψυχική υγεία του. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά είναι τα ιδανικά χαρακτηριστικά της γούνας της συγκεκριμένης ράτσας του σκύλου μας, και να βρίσκουμε τακτικά χρόνο να φρεσκάρουμε το τρίχωμα με βούρτσισμα ή μπάνιο.

Η σωστή διατροφή
Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτείνες και αμινοξέα, βοηθάει στην ενδυνάμωση και την ανανέωση της γούνας, καθώς επανακτά η τρίχα την φυσική της δομή και δεν καταστρέφεται. Η γούνα των σκύλων είναι φτιαγμένη κατά βάση από πρωτείνη, και γι' αυτό αν το τρίχωμα του σκύλου μας φαίνεται θαμπό ή έθραυστο, είναι ένα σημάδι πως η διατροφή του δεν είναι  πλήρης και δεν παίρνει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του. Πρέπει να αναζητήσουμε μια σωστή τροφή και να δώσουμε στον σκύλο την ποσότητα που πρέπει. Αν παρόλα αυτά η διατροφή χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση, καλό είναι να μιλήσουμε με τον κτηνίατρο μας, ώστε να μας δώσει κάποια συμπληρώματα διατροφής και έξτρα βιταμίνες.

Ανεπιθύμητοι επισκέπτες
Η γούνα του σκύλου μας είναι ένα ιδανικό καταφύγιο για τσιμπούρια, ψύλλους και διάφορα άλλα έντομα και παράσιτα που μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία του. Τα παράσιτα μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις και δυσφορία στον σκύλο μας. Με συχνό βούρτσισμα και καθάρισμα της γούνας, μπορούμε να έχουμε άμεση επαφή με την κατάστασή του, να απομακρύνουμε άμεσα τα όποια παράσιτα αντιληφθούμε, και να το διατηρούμε πάντα καθαρό.

Η τριχόπτωση είναι κακό σημάδι
Αν παρατηρήσουμε έντονη τριχόπτωση, ή ολόκληρα κομμάτια πάνω στο δέρμα του σκύλου μας να χάνουν έντονα το τρίχωμα και να μένουν καραφλά, είναι ένδειξη για μια σειρά σοβαρών δερματικών προβλημάτων. Μπορεί να υπάρχουν ορμονικά προβλήματα, όγκοι ή και ψώρα.
Τα συναισθηματικά προβλήματα, το στρες, ή η έντονη παρορμητικότητα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε έντονη τριχόπτωση.
Η κάθε ράτσα έχει την δική της συχνότητα φυσιολογικής τριχόπτωσης η οποία αλλάζει συνήθως με τις εποχές, αλλά η έντονη και μαζική τριχόπτωση είναι σίγουρα ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας βάλει στην διαδικασία να τσεκάρουμε διεξοδικά την υγεία του σκύλου μας.

Η καλή μυρωδιά
Η όψη και η αίσθηση του τριχώματος δεν είναι οι μοναδικοί δείκτες για την υγεία του σκύλου μας. Η οσμή είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Η γούνα του σκύλου μας πρέπει να μυρίζει πάντα όμορφα και φρέσκα, ανάμεσα στα μπάνια. Μια έντονη δυνατή μυρωδιά ή μια δυσοσμία του τριχώματος και ένα ξηρό δέρμα, μπορεί να σημαίνουν πως υπάρχει βακτηριδιακή μόλυνση, μύκητες ή ψύλλοι. Αν το τρίχωμα παραμένει "βρωμερό" ακόμα και μετά από ένα καλό βούρτσισμα, τότε είναι ίσως καλύτερο να επισκευτούμε τον κτηνίατρο.

Το να διατηρούμε την γούνα του σκύλου μας καθαρή και λαμπερή, μας βοηθάει στο να ελέγχουμε και την υγεία του γενικότερα. Είναι ένας καλός τρόπος να  τσεκάρουμε την τροφή, την καταπολέμηση των παράσιτων και την συναισθηματική καάσταση του σκύλου μας. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσουμε ακόμα πιο στενή σχέση με τον σκύλο μας.
Το τακτικό βούρτσισμα, το μπάνιο και η φροντίδα του σκύλου μας, μας βάζουν στην διαδικασία να του δίξουμε ακόμα περισσότερη προσοχή και αγάπη, και να αναπτύξουμε την σχέση μας ακόμα περισσότερο.

πηγή: cesarsway.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου