Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Χρήσιμα tips για μια αποτελεσματική εκπαίδευση του σκύλου σας.

Έχετε δοκιμάσει να μάθετε κάτι στο σκύλο σας, αλλά αυτός δείχνει να είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως;
Αν δεν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος, αν ο σκύλος είναι μαζί σας ήρεμος και χαλαρός, όμως παρόλα αυτά αδυνατείτε να του μάθετε οτιδήποτε, τότε μάλλον πρέπει να ξαναδοκιμάσετε έχοντας υπόψιν σας τα εξής:

1. Πρέπει να έχετε υπομονή. 
Συνήθως εκεί χάνετε το παιχνίδι της εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να απογοητεύεστε και να εγκαταλείπετε. Ο σκύλος δεν μπορεί να μάθει μέσα σε μία μέρα. Ακόμα κι αν δείχνει ότι κατάλαβε, μόνο με τις επαναλήψεις θα δείτε αν πραγματικά έπιασε το νόημα ή ήταν κάτι που έκανε μηχανικά εκείνη την στιγμή.

2. Κάντε τις συνεδρίες σας ευχάριστες και να μοιάζουν με παιχνίδι. 

Ο σκύλος όπως και ο άνθρωπος εξάλλου, αποδίδει καλύτερα όταν κάνει κάτι για το οποίο ανταμείβεται και του είναι ευχάριστο, παρά όταν λειτουργεί υπό καθεστώς φόβου και πίεσης.

3. Χρησιμοποιείτε πάντα οπτικό σήμα και την ίδια λέξη (όχι ολόκληρη φράση). 

Ο σκύλος αρχικά θα μάθει στο οπτικό σήμα που σταδιακά μπορείτε να το κάνετε πιο ''αδύναμο'' ώστε στο τέλος να αντικατασταθεί από την λέξη. Αν δεν εκτελεί, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε βοηθητικά.

4. Μην επιμένετε για πολύ ώρα. 

Ειδικά τα κουτάβια βαριούνται πολύ γρήγορα, χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά και συχνές επαναλήψεις.

5. Ξεκινήστε μέσα στο σπίτι

όπου δεν υπάρχουν αντιπερισπασμοί και είναι πιο εύκολο να παραμείνει συγκεντρωμένος σε εσάς. Μετά μπορείτε σταδιακά πάντα, να εισάγετε αντιπερισπασμούς.

6. Προσέχετε τον τόνο της φωνής σας. 

Αν είναι πολύ αυταρχικός και δυνατός, είναι πολύ πιθανό το σκυλί να ''σφυράει αδιάφορα''. Όχι δεν πρόκειται για ανυπακοή. Απλά σας κάνει σήματα ηρεμίας γιατί νιώθει ότι το μαλώνετε.

7. Να βάζετε πάντα πραγματοποιήσιμους στόχους. 

Όταν προσπαθείτε να διδάξετε κάτι στο σκυλί σας, πρέπει να έχετε κατά νου, την ηλικία, την ανατομία και τον χαρακτήρα του. Δεν μπορείτε για παράδειγμα να απαιτείτε από ένα τσόου τσόου να εκτελεί εντολές σαν γερμανικός ποιμενικός.

8. Εντάξτε ότι του μαθαίνετε στην καθημερινότητα σας. 

Έτσι θα είναι σε θέση να σας ακούει πάντα κι όχι σε ένα συγκεκριμένο μέρος και μια συγκεκριμένη ώρα.

Έχουμε την κακή συνήθεια να δίνουμε στα σκυλιά μας σημασία μόνο όταν κάνουν κάτι κακό και να τα αγνοούμε όταν συμπεριφέρονται σωστά. Τι πιστεύετε ότι τους διδάσκει αυτό; Να μην ξεχνάτε ποτέ να δείχνετε στον σκύλο σας πόσο ευχαριστημένοι είστε μαζί του, έτσι δεν θα πάψει κι αυτός να θέλει να σας ευχαριστεί.


Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training 
Eπικοινωνία: high5training@yahoo.gr 

 
Πηγή: dogw0rld.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου