Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

"Αστο": εκπαίδευση μιας πολύ χρήσιμης εντολής.

Μια από τις πιο χρήσιμες εντολές που θα πρέπει να μάθει ο σκύλος μας, είναι το "άστο".
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις όπου ο σκύλος μας είναι έτοιμος να έρθει σε επαφή με κάποιο αντικείμενο, ζώο, φαγητό ή φυτό με το οποίο  δεν θέλουμε να έρθει σε επαφή.

Πρόκειται επίσης για την σημαντικότερη εντολή που αφορά στην ασφάλεια του ζώου μας.

Είτε αν μας πέσει στο πάτωμα ένα χαπάκι μας, και ο σκύλος το θεωρήσει "νόστιμο μεζέ" και πάει να το φάει, είτε στην βόλτα μας, όταν πλησιάσει κάτι που μοιάζει με φαγητό αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για φόλα, η εντολή "άστο" μπορεί να του σώσει την ζωή. 
Επίσης είναι πολύ χρήσιμη εντολή σε περιπτώσεις που ο σκύλος μας κυνηγάει μια γάτα ή έναν άλλο σκύλο, είτε ακόμα και αν μας πέσουν χρήματα στο πάτωμα και τον προλάβουμε μια στιγμή πριν τα μασουλήσει!

Επομένως, πως θα διδάξουμε την εντολή "άστο" στον σκύλο μας?

Ο ευκολότερος τρόπος για να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας σε κάτι, είναι σίγουρα μέσα από το παιχνίδι και την απόλαυση.

Μπορούμε να κρατήσουμε μια λιχουδιά ανάμεσα στα δάχτυλά μας, και να αφήσουμε τον σκύλο μας να την μυρίσει, ακόμα και να την γλύψει. Στην συνέχεια θα πούμε "άστο" και θα μετακινήσουμε το χέρι μας μακριά από το πρόσωπο του σκύλου. Αν ο σκύλος προσπαθήσει να ακολουθήσει το χέρι μας, κλείνουμε σφιχτά την λιχουδιά μέσα στο χέρι και δεν του επιτρέπουμε να την πάρει. Από την στιγμή που ο σκύλος θα ηρεμήσει και θα ξανακαθήσει μπροστά μας, επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την λιχουδιά στο χέρι. Αν προσπαθήσει και πάλι να ακολουθήσει το χέρι μας, μπορούμε να του φορέσουμε το λουρί, και με αυτό να τον κρατήσουμε μακριά από το χέρι μας, ώστε να του δείξουμε καλύτερα πως θέλουμε να απομακρυνθεί.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια εντολή αρκετές φορές, και όταν θα δούμε τον σκύλο μας να απομακρύνεται ένα βηματάκι πίσω από το αντικείμενο όταν ακούσει την εντολή "'άστο", τότε τον επιβραβεύουμε αμέσως με το να του δώσουμε την λιχουδιά, διότι έχει καταλάβει τι ακριβώς πρέπει να κάνει με το άκουσμα της εντολής. Αντί για λιχουδιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα παιχνίδι του, αν έχει κάποιο αγαπημένο που του αρέσει να κουβαλάει μαζί. 
Κάποιοι εκπαιδευτές μάλιστα, χρησιμοποιούν δύο ειδών λιχουδιές. Την μια την κρατούν στο χέρι από το οποίο θέλουν να απομακρυνθεί ο σκύλος, και την άλλη (μια πολύ καλύτερη λιχουδιά), στο άλλο χέρι, την οποία την δίνουν αμέσως στον σκύλο ως επιβράβευση, με το που θα αντιδράσει σωστά στην εντολή. Ετσι δίνουμε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο στον σκύλο να εκτελέσει σωστά την εντολή, γιατί η επιβράβευσή του θα είναι ακόμα καλύτερη!

Οποιον τρόπο και αν διαλέξουμε για την εκπαίδευση της εντολής, θα πρέπει να θυμόμαστε πως τελικός στόχος, είναι να καταφέρουμε ο σκύλος μας να εκτελεί σωστά την εντολή χωρίς την χρήση καμμιάς λιχουδιάς, και να το κάνει αυτόματα όποτε ακούει την λέξη "άστο" μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το αφεντικό του. 

Το επόμενο βήμα, είναι να βάλουμε λουρί στον σκύλο μας, να αφήσουμε μια λιχουδιά στο πάτωμα, και να τον αφήσουμε να την πλησιάσει. Κρατάμε το λουρί σε τέτοια απόσταση, ώστε ο σκύλος να μπορεί να πλησιάσει και να μυρίσει την λιχουδιά, αλλά να μην φτάνει να την αρπάξει. Στην συνέχεια λέμε την εντολή "άστο" και απομακρύνουμε τον σκύλο μας από αυτό το σημείο, ακόμα και αν χρειαστεί να τον τραβήξουμε ελαφρά με το λουρί για να τον απομακρύνουμε. Καθόμαστε μαζί με τον σκύλο λίγο πιο πέρα από την λιχουδιά. Στην συνέχεια βάζουμε τον σκύλο να κάτσει και πηγαίνουμε εμείς, παίρνουμε την λιχουδιά με το χέρι μας και του την προσφέρουμε.
Ο σκύλος μας, πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή σε εμάς, και να καταλάβει πως επιτρέπεται να πάρει μόνο αυτό που του δίνουμε εμείς με το χέρι μας, και τίποτε άλλο.

Σε περίπτωση που ο σκύλος μας κουβαλάει στο στόμα του ένα παιχνίδι του ή αγαπημένο αντικείμενο, και στην διάρκεια της βόλτας του πέσει κάτω, πείτε την εντολή "''άστο" και απομακρυνθείτε από το παιχνίδι. Οταν ο σκύλος, σας ακολουθήσει αρκετά για μερικά βήματα και δεν προσπαθήσει να πάρει το παιχνίδι του, τότε γυρίστε, πηγαίνετε μπροστά στο παιχνίδι, βάλτε τον σκύλο σας να κάτσει, και στην συνέχεια αφού ο σκύλος προσέχει μόνο εσάς, πείτε του την εντολή "πιάστο" και αφήστε τον να πάει να το πάρει.
Αυτή είναι μια άσκηση που μπορούμε να επαναλαμβάνουμε συχνά στην βόλτα, και κάθε φορά να μεγαλώνουμε ελαφρά την απόσταση που διανύουμε από το παιχνίδι, μέχρι να πάμε να το ξαναπάρουμε. Στο τέλος θα μπορούμε να κάνουμε την ίδια άσκηση ακόμα και χωρίς λουρί.

Μερικά σκυλιά δυστυχώς, παρόλο που μπορεί να γνωρίζουν καλά την εντολή "άστο", όταν είναι χωρίς λουρί, το ένστικτο του κυνηγού ή για παιχνίδι είναι τόσο μεγάλο, που δεν τους αφήνει να λειτουργήσουν σωστά, και δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον εαυτό τους ώστε να μην πλησιάσουν το αντικείμενο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γυρίζουμε και πάλι στην εκπαίδευση με το λουρί, ώστε να μην έχει την δυνατότητα να παρασυρθεί.
Επίσης την στιγμή που βλέπουμε πως ο σκύλος μας πάει να παρασυρθεί και να πλησιάσει το απαγορευμένο αντικείμενο, μπορούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή από το αντικείμενο, με μια απότομη κίνηση, με το να ρίξουμε κάτι κάτω, να κάνουμε έναν απότομο θόρυβο κλπ.

Οταν πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο όπου μπορούμε να έχουμε τον σκύλο μας χωρίς λουρί στον δρόμο, και να ακούει άψογα την εντολή "άστο", να μην πλησιάζει κανένα αντικείμενο που μπορεί να ρίξουμε, και να φεύγει πάντα μακριά από ένα παιχνίδι του ή τις κάλτσες μας απλά ακούγοντας την λέξη "άστο", τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως έχουμε πετύχει απόλυτα τον στόχο μας, και πως το σκυλί μας έχει μάθει πολύ καλά την εντολή. 


Θα πρέπει φυσικά να θυμόμαστε, πως ακόμα και αν ο σκύλος μας έχει μάθει άψογα την εντολή, δεν πρέπει ποτέ να παρατήσει την εξάσκηση, γιατί εύκολα μπορεί να ξεχάσει ό,τι έμαθε. Και η συγκεκριμένη εξάσκηση μπορεί να αποτελέσει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με τον σκύλο μας, και μπορεί να του τονώσει και να του κρατήσει σε εγρήγορση το μυαλό και το σώμα!

πηγή: cesarsway.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου