Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή: απαραίτητη και σημαντική για την υγεία του σκύλου μας.

Μπορεί οι σκύλοι να μην είναι ιδιαίτερα εκλεκτικοί με την τροφή τους, όμως προσοχή, δεν είναι… σκουπιδοφάγοι. Το πιάτο του δεν μπορεί να περιέχει τα υπολείμματα από το οικογενειακό μας τραπέζι! Στους σκύλους πρέπει να δίνεται μία ισορροπημένη μερίδα τροφής, ανάλογη με τις ανάγκες τους και όχι υπολείμματα φαγητών των ιδιοκτητών τους. Οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου διαφέρουν ανάλογα με τη σωματική του διάπλαση, την ηλικία, τη φυσιολογική του κατάσταση-συντήρηση, την ανάπτυξή του, την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την εργασία και την κατάσταση της υγείας του.
 
Σαρκοφάγος ο σκύλος, είναι εκ φύσεως ένας κυνηγός και ως εκ τούτου, ένας ευκαιριακός καταναλωτής, εξαρτώμενος από τη λεία που θα αρπάξει. Το μεγάλο μέγεθος του στομάχου του τού επιτρέπει μια παρατεταμένη διακράτηση της στερεάς τροφής. Έτσι, τα καθημερινά γεύματα μπορούν να περιοριστούν μόνο σε ένα βραδινό γεύμα, αρκετό για έναν ενήλικο σκύλο, για να μην αισθάνεται πεινασμένος. Οι σκύλοι σε ηλικία ανάπτυξης, τα θηλυκά προς το τέλος της κυοφορίας, τα άρρωστα ή αυτά που καταλαμβάνουν μεγάλη μυϊκή προσπάθεια, πρέπει αντίθετα να καταναλώνουν πολλά ημερήσια γεύματα.

Εκτιμήστε την ποιότητα της τροφής
Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός σε θέματα διατροφής για να κρίνετε πώς πρέπει να είναι η ποιότητα της μερίδας τροφής (εάν είναι μαγειρευτή). Οι παρακάτω παρατηρήσεις θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη σωστή εκτίμηση της όρεξής του. Η όρεξη του σκύλου είναι πάντοτε καλή όταν το ζώο είναι υγιέστατο.

Καλή για την υγεία του είναι και η παρατήρηση των κοπράνων του (ούτε διάρροια, ούτε δυσκοιλιότητα). Πρέπει να παρατηρούμε τη σταθερότητα του βάρους (να ελέγχεται στη ζυγαριά). Το δέρμα και η στιλπνότητα του τριχώματος είναι καθρέπτης της υγείας του.

Βιομηχανικές ή οικιακές τροφές
Οι βιομηχανικές τροφές συντίθενται από επιστήμονες διαιτολόγους. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της επιστήμης, εγγυώνται μια τέλεια διατροφική ισορροπία. Ο σκύλος, εντούτοις, δεν είναι μόνον ένα σαρκοφάγο. Χωνεύει καλά τις φυτικές πρωτεΐνες και πρέπει να περιλαμβάνονται λαχανικά και δημητριακά στην τροφή του. Αντίθετα με τον άνθρωπο, μπορεί να αφομοιώσει μεγάλες ποσότητες λίπους, που θα του δώσουν ενέργεια.


Όχι στις αλλαγές Ένας σκύλος δεν έχει ανάγκη ποικιλίας στη διατροφή του. Αντιθέτως, όταν προσδιορίσετε με τον κτηνίατρό σας τη διατροφή που του αρμόζει, το ιδεώδες είναι να μην την αλλάξετε, εκτός αν οι ανάγκες του τροποποιηθούν. Περιορίζετε κατ” αυτόν τον τρόπο τα περισσότερα προβλήματα χώνευσης (εμετός, διάρροια). Η σπιτική τροφή συνιστάται όταν είναι καλής ποιότητας, ισορροπημένη και προσαρμοσμένη στο σκύλο.
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι βιομηχανικές τροφές είναι πιο οικονομικές και πιο πρακτικές, αφού οι διαιτολόγοι χρησιμοποιούν τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και εγγυώνται μία ισορροπημένη διατροφή που δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν εμείς προετοιμάζουμε το γεύμα του. Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις γύρω από το θέμα της ποσοτικής κατανάλωσης πρωτεϊνών. Οι περισσότερες συγκλίνουν στο γεγονός ότι από την ηλικία των 6-7 χρόνων και μετά, τα σαρκοφάγα θα πρέπει να τρώνε χαμηλοπρωτεϊνικές τροφές, για να μην έχουμε νεφρική επιβάρυνση.

Τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία
Η διατροφή του σκύλου πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά πενήντα διατροφικά στοιχεία, απαραίτητα για τη συντήρηση της υγείας του. 

 Αναφέρουμε τα κυριότερα: Νερό, πρωτεΐνες –συνδυασμένες με διάφορα αμινοξέα–, αμυλώδη ή ζαχαρώδη για την ενέργεια, ίνες για την ισορροπία των εντέρων, λιπαρά ή λίπη, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Σας παραθέτουμε τις πηγές τροφών από τις οποίες προέρχονται:

Πρωτεΐνες: κρέας, ψάρια, αβγά, τυρί, γάλα (πολλά απογαλακτισμένα σκυλιά δεν το αντέχουν πια). Λιπαρά: φυτικά έλαια (σόγια, καλαμπόκι), ζωικά λίπη. Άμυλο: ζυμαρικά, δημητριακά (ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι), πολύ βρασμένα. Αποφύγετε το ψωμί και τις πατάτες. Ίνες: πράσινα λαχανικά, φασολάκια, καρότα, βρασμένη σαλάτα, πίτουρα (σε μικρή ποσότητα). Μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες: διατροφικά συμπληρώματα, μαγιά της μπύρας, προϊόντα γάλακτος.

Νηστεία: μία μέθοδος προς αποφυγή
Πολλαπλά γεύματα ημερησίως είναι απαραίτητα για τα κουτάβια. Μία ημέρα νηστείας –που προτείνεται από ορισμένους– την εβδομάδα, δεν δικαιολογείται καθόλου: ο σκύλος πρέπει να τρώει κάθε μέρα. Η λανθασμένη αλλά επίμονη ιδέα κατά την οποία ένας σκύλος θα δούλευε καλύτερα νηστικός, διαψεύδεται από τις έρευνες των διαιτολόγων. Αντιθέτως, συνιστάται να δοθεί ένα ελαφρύ γεύμα στο σκύλο, τουλάχιστον δύο ώρες πριν την προσπάθεια.


Δέκα εντολές για την καλή διατροφή
Οι διαιτολόγοι δημιούργησαν δέκα κανόνες που θα επιτρέψουν στον κύριο του σκύλου να αποφύγει μεγάλα λάθη στη διατροφή.
• Το νερό που πίνει πρέπει να είναι αρκετό.
• Πρέπει πάντα να τηρείται μία προοδευτική μεταβατική περίοδος μεταξύ δύο τροφών.
• Ο ρυθμός των γευμάτων να είναι κανονικός.
• Οι ποσότητες των τροφών που καταναλώνονται πρέπει να ελέγχονται.
• Ο σκύλος πρέπει να λαμβάνει ένα γεύμα ισορροπημένο (μετά την περίοδο ανάπτυξης).
• Πρέπει να διαλέγουμε με φροντίδα την τροφή του σκύλου μας.
• Η τροφή πρέπει να διανέμεται ορθολογικά, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή ή τις συμβουλές του κτηνιάτρου.
• Η τροφική υγιεινή πρέπει να γίνεται σεβαστή: καθαρίζετε το μπολ του κάθε μέρα, πετάτε τα αποφάγια και το υπόλοιπο το φυλάτε στο ψυγείο.
• Όσον αφορά στις κροκέτες, να κλείνετε τη συσκευασία και να την τοποθετείτε σε στεγνό μέρος.
• Η υγεία, η όψη και οι αποδόσεις του σκύλου πρέπει να ελέγχονται. Μη διστάζετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.


Μπουρνούς Πέτρος
Κτηνίατρος

πηγή: skilia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου