Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Οδηγίες διατροφής για την εγκυμονούσα σκύλα και τα νεογνά κουτάβια.

Ο σκύλος σε κάθε στάδιο της ζωής του χρειάζεται πλήρη και ισορροπημένη διατροφή κι αυτό αποτελεί τη βάση για την καλή υγεία του. Η διατροφή του κάθε σκύλου, ποικίλλει ανάλογα με το βάρος, το μέγεθος, τις δραστηριότητες, την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του.

Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της αλλά και τα νεογέννητα. Ακατάλληλη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, μπορεί  να κλονίσει σοβαρά την υγεία της μητέρας και των κουταβιών, καθώς και στον αριθμό της τοκετομάδας. Και αυτό, γιατί συμβαίνει να πεθαίνουν κουτάβια από λανθασμένη διατροφή!

Οι διατροφικές ανάγκες της εγκύου Κατά τη διάρκεια της κύησης, πρέπει να δίνουμε στη σκύλα τροφή υψηλή σε ενέργεια και πρωτεΐνες. Τις πρώτες 5 εβδομάδες, η διατροφή παραμένει απαράλλαχτη και από την 6η κι έπειτα, αυξάνεται μισή δόση επιπλέον!
Το κάθε γεύμα πρέπει να είναι ελαφρύ και να δίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τις τελευταίες ημέρες πριν τον τοκετό, όταν πια τα έμβρυα καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στην κοιλιά της, θα πρέπει να ταΐζεται σε μικρές και αρκετές μερίδες, υψηλής θρεπτικής αξίας.
Κατά το θηλασμό χρειάζεται την τριπλασια ποσότητα φαγητού! Δώστε όσο φαγητό θέλει, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και φώσφορο! Μετά τον τοκετό μπαίνουμε στην πιο σημαντική περίοδο του ταΐσματος. Αφορά χρονική περίοδο μεταξύ 3-5 εβδομάδων, κατά την οποία ο θηλασμός φθάνει στο ζενίθ. Μην ξεχνάτε να παρέχετε πάντα διαθέσιμο καθαρό και αρκετό νερό! Σε περίπτωση που η μητέρα δεν μπορεί να ταΐσει τα κουτάβια, λόγω έλλειψης επαρκούς ποσότητας γάλακτος, τότε, πρέπει να αναλάβετε να βοηθήσετε εσείς με μπιμπερό και υποκατάστατο μητρικού γάλακτος.

Πρακτικές συμβουλές
Αρκετές μητέρες είναι επιθετικές όταν νοιώθουν ξένη παρουσία στα μωρά τους. Γι’ αυτό πριν το τάισμα, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και χαϊδέψτε μαλακά τη μητέρα, ώστε να έχετε τη μυρωδιά της. Ταΐζουμε τα νεογνά αρχικά ανά 2ωρο και σταδιακά καθυστερούμε 1 ώρα.

Η ποσότητα φαγητού είναι ανάλογη με την όρεξη των κουταβιών. Βασική προϋπόθεση, είναι όλα τα μωρά να έχουν πιει, έστω και λίγο από το πρωτόγαλα της μάνας, το οποίο τους παρέχει όλα τα αντισώματα για τη σωστή ανάπτυξή τους. Αυτό γίνεται τις πρώτες 24-36 ώρες!

Τρόπος ταΐσματος
Κρατάμε απαλά και ευθεία το κουτάβι, βάζουμε την πιπίλα στο στόμα του προσεχτικά, του επιτρέπουμε ενώ πίνει να κινεί τα πόδια του όπως θα έκανε στο στήθος της μητέρας του.


Απογαλακτισμός
Στην 3η -4η εβδομάδα της ζωής τους αρχίζει σταδιακά ο απογαλακτισμός! Αρχικά δίνουμε τροφή σε μορφή χυλού 3-5 φορές την  ημέρα, με αρκετή περιεκτικότητα σε νερό. Έπειτα αρχίζουμε να δείχνουμε στα κουτάβια πώς πρέπει να τρώνε. Συνήθως μπαίνουν μέσα στο φαγητό και δεν έχουν όλα τα κουτάβια εύκολη πρόσβαση.

Σταδιακά, αυξάνουμε την ποσότητα της τροφής για να καταλήξουμε στα 3 γεύματα ημερησίως. Στην ηλικία  από 3 μηνών, μπορούμε να περιορίσουμε τα γεύματα σε 2 την ημέρα! Να ξέρετε ότι τα κουτάβια από 40 ημερών κι έπειτα, αρχίζουν τον κύκλο των εμβολίων τους. Η αποπαρασίτωση ξεκινά με εξειδικευμένα προϊόντα για τα κουτάβια στις 10 ημέρες, στις 20 και στις 30 ημέρες!
Φροντίζουμε η διατροφή των μωρών να είναι υψηλή σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, πρωτεΐνες κ.λπ. Η μητέρα μετά τον πλήρη απογαλακτισμό των μικρών, πρέπει να ακολουθεί διατροφή και άσκηση, ώστε να επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε πολύ καλή φυσική κατάσταση!

Της Αnna Tomaszewska  εκτροφέα Dogo Canario «BALUARTE DE LOS PERROS»
 
πηγή: skilia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου