Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Πόσο απαραίτητα είναι τα παιχνίδια για τον σκύλο μας.

Ολα τα σκυλιά, ανεξάρτητα από την φυλή ή την ηλικία, χρειάζονται παιχνίδια. Οπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι βαριούνται εύκολα.
Παρόλο που μπορεί να θεωρούμε πως τα παιχνίδια δεν είναι και τόσο σημαντικά, για τον σκύλο μας αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του. Με την χρήση των παιχνιδιών μπορούμε να ενθαρρύνουμε το θετικό παιχνίδι και να έρθουμε πιο κοντά με τον σκύλο μας. Αποτελούν επίσης μια καλή λύση για να μην βαριούνται τα σκυλιά μέσα στο σπίτι και να μην κάνουν ζημιές.

Οπως και με τα παιδιά, έτσι και με τους σκύλους, είναι καλό να έχουμε διαφορετικά παιχνίδια με τα οποία μπορούμε να τους απασχολούμε, έτσι ώστε να μην τα βαριούνται. Ενας σκύλος που βαριέται μπορεί να γίνει και καταστροφικός, καθώς σίγουρα θα βρει κάτι άλλο να μασουλήσει, τα έπιπλα, τα παπούτσια, τα βιβλία κλπ. Αν ενθαρρύνουμε τον σκύλο μας να παίζει με τα παιχνίδια του, τότε όλο και λιγότερο θα αντιλαμβάνεται την απουσία μας από το σπίτι και όλο και λιγότερο θα αγχώνεται.


Επιλογή των σωστών παιχνιδιών
Υπάρχουν πολλά παιχνίδια τα οποία μπορούμε να τα γεμίσουμε με λιχουδιές και ο σκύλος μας να πρέπει να προσπαθήσει αρκετά για να τις βγάλει και να τις φάει. Τέτοια παιχνίδια είναι ιδανικά για τα σκυλιά που βαριούνται εύκολα.
Τα ειδικά παιχνίδια για μασούλημα, από ανθεκτικό πλαστικό ή καουτσούκ που δεν καταστρέφεται εύκολα, είναι ό,τι πρέπει για τα κουτάβια αλλά και για κάποια πιο μεγάλα σκυλιά που θέλουν όλη την ώρα να μασουλάνε κάτι. 

Τα παιχνιδάκια που τα ζουλάς και κάνουν θορύβους ή κουδουνίζουν μπορούν να διασκεδάσουν τον σκύλο μας, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτά. Πρώτον θα πρέπει να σιγουρευτούμε πως είναι καλής ποιότητας και δεν κινδυνεύει να βγει κανένα κουδουνάκι και να το καταπιεί ο σκύλος μας κατά λάθος. Δεύτερον πρέπει να δοκιμάσουμε και να δούμε αν ο σκύλος μας αντιδρά ευχάριστα στον ήχο του παιχνιδιού ή είναι κάτι που τον φοβίζει και τον απομακρύνει. Και τρίτον, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν αντέχουμε και εμείς να ακούμε συνεχώς τον θόρυβο του συγκεκριμένου παιχνιδιού.
 
Τα αρκουδάκια και τα διάφορα λούτρινα κουκλάκια κάποιες φορές λειτουργούν ως καλά παιχνίδια, καθώς υπάρχουν σκυλιά που τους αρέσει να τα αγκαλιάζουν και να τα χρησιμοποιούν ως μαξιλαράκια. Κάποια άλλα όμως αρέσκονται στο να τα μασούν και να τα καταστρέφουν. Αν ο σκύλος μας ανήκει σε αυτή την κατηγορία καλό είναι να μην του δώσουμε ένα αρκουδάκι, γιατί κινδυνεύει να το σκίσει και να φάει όλη την γέμιση.
Παιχνίδια όπως το φρίσμπι και η μπάλα είναι ιδανικά για έναν σκύλο που βρίσκεται σε κήπο ή σε ανοιχτό χώρο, γιατί συνδυάζουν το παιχνίδι και την άσκηση.

Τέλος, η επιλογή του σωστού παιχνιδιού για τον σκύλο μας, πολλές φορές εξαρτάται από το μέγεθος και την ράτσα του. Για παράδειγμα, το να αγοράσουμε μια μεγάλη μπάλα σε ένα μικρόσωμο σκυλάκι που δεν θα μπορεί να την δαγκώνει και να την πιάνει, είναι ανώφελο.
Θα πρέπει επίσης να προσέχουμε τα παιχνίδια που δίνουμε στον σκύλο μας να είναι ειδικά κατασκευασμένα για σκύλους. Να αντέχουν στο μασούλημα, να μην διαλύονται σε κομμάτια και να μην έχουν τοξικές ουσίες.

Το να προμηθεύουμε τον σκύλο μας με παιχνίδια που του κρατούν το ενδιαφέρον, είναι μια κίνηση αγάπης και φροντίδας, την οποία σίγουρα ο σκύλος μας αντιλαμβάνεται. Τα σκυλιά μαθαίνουν εύκολα με την επιβράβευση, έτσι όταν προσφέρουμε ένα παιχνίδι ως επιβράβευση σε μια σωστή του κίνηση, το μαθαίνουμε να αγαπά το παιχνίδι και να ασχολείται μαζί του για όσο διάστημα εμείς λείπουμε από το σπίτι.

πηγή: dogsbestlife.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου