Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Zeuterin: Κυκλοφορεί σήμερα στις ΗΠΑ η ενέσιμη στείρωση για τους αρσενικούς σκύλους.

Κυκλοφορεί σήμερα στο εμπόριο της Αμερικής αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες, το επαναστατικό Zeuterin.
Πρόκειται για την ενέσιμη στείρωση που εφαρμόζεται μόνο στα αρσενικά σκυλιά.
Οι πρώτες κλινικές δοκιμές για ένα αντίστοιχο προϊόν ξεκίνησαν το 1999. Από τότε, και με βάση κάποιες παρενέργειες που εμφανίστηκαν, το προϊόν τροποποιήθηκε, βελτιώθηκε, και τα τελευταία 7 χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί κανονικά στην σημερινή του μορφή σε χιλιάδες σκύλους, έχοντας 98,9% επιτυχία και χωρίς παρενέργειες.
Τα τελευταία 4 χρόνια μάλιστα, κυκλοφορεί ήδη στο Μεξικό και σε κάποιες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ένα αντίστοιχο προϊόν, με την ίδια δραστική ουσία αλλά με διαφορετικό όνομα.
Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή:

Τι ακριβώς είναι το Zeuterin?
Είναι μια ένεση η οποία προκαλεί μόνιμη στείρωση στα αρσενικά σκυλιά.

Τι περιέχει?
Τα βασικά συστατικά της είναι ο γλυκονικός ψευδάργυρος (ένα ιχνοστοιχείο) και η αργινίνη (ένα αμινοξύ). Και τα δύο αποτελούν απαραίτητα συστατικά ακόμα και για τον ανθρώπινο οργανισμό, και βρίσκονται σε εκατοντάδες συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι καθημερινά.
Η ένωση του ιχνοστοιχείου και του αμινοξύ είναι τα μοναδικά συστατικά που βρίσκονται στην ένεση, μαζί με αποσταγμένο νερό, χωρίς να περιέχεται κανένα άλλο συντηρητικό.

Πως ενεργεί?
Γίνεται μια ένεση πάνω σε κάθε όρχι. Η ειδική συγκέντρωση του ψευδάργυρου σε συγκεκριμένο σημείο του όρχι (που λειτουργεί σαν στοχευμένο σπερματοκτόνο) καταστρέφει όλα τα σπερματοζωάρια που βρίσκονται στο στάδιο ωρίμανσης, καθώς και όλα τα σπερματοζωάρια που βρίσκονται στους σπερματικούς σωλήνες. Όλη η περιοχή αδειάζει, και τα νεκρά σπερματοζωάρια αποβάλλονται από τον οργανισμό.
Λίγο αργότερα, το σώμα του σκύλου αυξάνει την ροή του αίματος στην συγκεκριμένη περιοχή και δημιουργεί φλεγμονή ως διαδικασία επούλωσης. Μέσα σε λίγες μέρες, δημιουργείται ένας ουλώδης ιστός στην περιοχή, ο οποίος πλέον μπλοκάρει τους σπερματικούς σωλήνες και τους όρχεις. Έτσι κλείνουν όλοι οι δίοδοι από όπου μπορεί να περάσει το σπέρμα. Ο γλυκονικός ψευδάργυρος και η αργινίνη απορροφώνται από τον οργανισμό και πλέον το αρσενικό σκυλί είναι στειρωμένο για την υπόλοιπη ζωή του με ασφάλεια.

Σε ποια ηλικία εφαρμόζεται?
Η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η ενέσιμη στείρωση, είναι όταν ο σκύλος είναι από 3 έως 10 μηνών.

Πόσο καιρό μετά την ένεση θεωρείται ο σκύλος στειρωμένος?
Η ένεση προκαλεί τον αποτελεσματικό αποκλεισμό των σπερματοζωαρίων μέσα σε 3 μέρες. Παρόλα αυτά, υπολείμματα σπέρματος μπορεί να παραμείνουν μέχρι και 20 μέρες μετά την ένεση. Μετά από αυτή την περίοδο, ο σκύλος είναι πλέον δια βίου στειρωμένος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενέσιμης στείρωσης από την κανονική στείρωση?
Η κανονική στείρωση απαιτεί κανονικό χειρουργείο, αναισθησία, αναλώσιμα, και όλα αυτά αυξάνουν και τον κίνδυνο αλλά και το κόστος.
Έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια πως το 0,17% των σκύλων έχουν αλλεργία στην αναισθησία με θανάσιμα αποτελέσματα. Με την ενέσιμη στείρωση αποφεύγουμε την αναισθησία και την νοσηλεία. Γίνεται πολύ απλά με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, η διαδικασία κρατά μόνο λίγα λεπτά και αμέσως το σκυλί επιστρέφει σπίτι. Η τιμή της ένεσης επίσης θα είναι αρκετά χαμηλή και εκτιμάται πως θα κοστίζει το 1/5 σε σχέση με μια κανονική στείρωση. Αυτό ανοίγει τον δρόμο στο να μπορέσουν να γίνουν μαζικές στειρώσεις σε πολλά ζώα, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα και με πολύ μικρότερο κόστος.
 Επίσης, με την ενέσιμη στείρωση, τα ποσοστά της τεστοστερόνης στον οργανισμό του ζώου μειώνονται μόνο κατά 42-51%, αφήνοντας όλο το ορμονικό σύστημα του ζώου, κατά τ' άλλα, άθικτο. Με την κανονική στείρωση τα ποσοστά τεστοστερόνης σχεδόν εξαφανίζονται, με αποτέλεσμα το ζώο συχνά να έχει κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά.
Τέλος, με την ενέσιμη στείρωση οι όρχεις παραμένουν άθικτοι, αν και μικραίνουν και συρρικνώνονται ελαφρώς μετά από λίγο διάστημα, και αισθητικά το σκυλί δείχνει ανέπαφο.

Είναι η ένεση επίπονη?
Η βελόνα που χρησιμοποιείται είναι πάρα πολύ λεπτή και ελαχιστοποιεί τον πόνο που μπορεί να αισθανθεί ένα σκυλί, που έτσι και αλλιώς δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα τσίμπημα βελόνας. Πιο σύνηθες είναι να προκληθεί ένας σχετικός πόνος αν οι όρχεις σφίξουν ως αντίδραση σε περίπτωση που το φάρμακο εισχωρήσει απότομα στο σημείο. Γι' αυτό και οι κτηνίατροι εκπαιδεύονται ειδικά στο πως να χορηγούν την ένεση, με πολύ αργό ρυθμό. Πάντως, το 97,5 όλων των σκύλων που στειρώθηκαν ενέσιμα, δεν έδειξαν κανένα σημάδι πόνου κατά την διαδικασία.

Υπάρχουν αντενδείξεις?
Μόνο το 1% των σκύλων είχε αντιδράσεις οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν ιατρικά.
Πέρα από αυτό, το 6% περίπου των σκύλων εμφανίζει μικρές αντιδράσεις στο σημείο τις επόμενες μέρες, όπως ελαφρύ πρήξιμο στους όρχεις ή ελαφρύ πόνο, που τους κάνει να μην θέλουν να κάτσουν ή να κάθονται με τα πόδια ανοιχτά. Μπορούν επίσης να εμφανίσουν εμετό, διάρροια, ανορεξία ή λήθαργο.
Όλα αυτά τα συμπτώματα όμως είναι πιθανό να εμφανιστούν μόνο τις πρώτες 7 μέρες μετά την ένεση, και στο 99% των περιπτώσεων είναι εντελώς παροδικά και εξαφανίζονται από μόνα τους χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση.
Το βέβαιο είναι πως δεν προκαλεί καμία αύξηση πιθανοτήτων για καρκίνο του προστάτη. Για το αν συμβάλλει στην μείωση του καρκίνου του προστάτη, δεν υπάρχουν ακόμα ολοκληρωμένες έρευνες.

Τι μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες στο 1% των σκύλων?
Το ίδιο το συστατικό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει κίνδυνο για τον σκύλο, καθώς έχει το ίδιο Ph με το νερό και δεν μπορεί να ερεθίσει ένα κανονικό δέρμα.
Παρόλα αυτά, παρενέργειες μπορεί να προκληθούν αν:
- δεν χορηγηθεί η σωστή δόση (η οποία καθορίζεται από το βάρος του σκύλου και το μέγεθος των όρχεων)
- αν δεν αποστειρωθεί σωστά η βελόνα
- αν το συστατικό χορηγηθεί πιο γρήγορα από ότι πρέπει
- αν δεν έχει καθαριστεί σωστά από το τρίχωμα, η περιοχή όπου θα γίνει η ένεση, και έτσι δεν εισχωρήσει η ένεση στο σωστό σημείο ή υπάρξει διαρροή του φαρμάκου.
- αν υπάρχει κάποια άλλη ασθένεια του ζώου η οποία το εμποδίζει να ανεχτεί την διαδικασία

Πως μπορώ να ελαχιστοποιήσω τις παρενέργειες?
Το πιο βασικό είναι ο ιδιοκτήτης να παρακολουθεί συνεχώς το σκυλί και την περιοχή της ένεσης για τις επόμενες μέρες, ώστε να αντιληφθεί άμεσα αν υπάρξει κάποιο πρήξιμο, οίδημα ή ενόχληση. Καλό είναι να να μην κάνει ο σκύλος έντονη άσκηση τις επόμενες μέρες, αλλά να περιοριστεί σε μια απλή βόλτα με λουρί. Να φροντίζουμε να μην ξαπλώνει και να μην κάθεται πάνω σε σκληρές ή υγρές επιφάνειες και να το αποτρέπουμε από το να γλείφει την περιοχή.

Πως θα ξεχωρίζει ένας σκύλος που έχει υποβληθεί σε ενέσιμη στείρωση?
Μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται ένα μικρό τατουάζ που γίνεται στο δέρμα του ζώου στο εσωτερικό του πίσω ποδιού του. υπάρχει και η σκέψη να δημιουργηθεί τσιπάκι που να μπαίνει στον σκύλο και να αναγνωρίζεται έτσι η ενέσιμη στείρωση, αλλά το τατουάζ μέχρι στιγμής θεωρείται πολύ πιο άμεσο και εμφανές. 

Όλοι οι κτηνίατροι μπορούν να κάνουν την ενέσιμη στείρωση Zeuterin?
Όλοι οι κτηνίατροι που θα παρακολουθήσουν ένα ειδικό σεμινάριο και θα πάρουν το ειδικό πιστοποιητικό, θα μπορούν να κάνουν την ενέσιμη στείρωση.

Η ενέσιμη στείρωση Zeuterin κυκλοφορεί σήμερα επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Βολιβία και σε μερικές ακόμα χώρες της Λατινικής Αμερικής, και μέσα στο επόμενο διάστημα περιμένει να πάρει έγκριση ώστε να κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί ακόμα, και είναι άγνωστο μέχρι στιγμής, αν και πότε θα κυκλοφορήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου