Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Κρούσματα νέας θανατηφόρας νόσου για τους σκύλους στην Βρετανία.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου, έχουν εμφανιστεί στην Μεγάλη Βρετανία, κρούσματα μιας καινούργιας θανατηφόρας ασθένειας των σκύλων, η οποία μοιάζει πολύ στα συμπτώματα και στην εξέλιξη με την "Alabama rot" ή αλλιώς "ασθένεια Greenetrack", μια σπάνια ασθένεια που εμφανίστηκε σε μερικά κυνηγόσκυλα, την δεκαετία του '80 στην Αμερική.
Στον κτηνιατρικό κόσμο η νόσος αυτή, είναι γνωστή ως «ιδιοπαθής δερματική και νεφρική σπειραματική αγγειοπάθεια» και σε απλή γλώσσα σημαίνει: "υπάρχει κάτι που βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος και των νεφρών, αλλά δεν ξέρουμε τι".

Η συγκεκριμένη νόσος μέχρι στιγμής είναι πολύ σπάνια, αφού μέσα σε έναν χρόνο, μόνο 40 περιστατικά στην Βρετανία καταγράφηκαν, είναι όπως πολύ θανατηφόρα, καθώς το 80 με 90% των περιστατικών, κατέληξαν σε θάνατο.


Τα συμπτώματα που εμφανίζει αρχικά ο σκύλος, είναι απώλεια του τριχώματος, ειδικά χαμηλά στα πόδια, και μικρές πληγές και κοκκινίλες σε αυτά τα σημεία. 
Στη συνέχεια εμφανίζονται συμπτώματα που υπάρχουν και στην νεφρική ανεπάρκεια, δηλαδή κούραση, ατονία, ανορεξία, εμετοί και μια κακοδιαθεσία όπου το σκυλί εμφανίζεται "να μην είναι στα καλά του". Αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται, μια εβδομάδα περίπου μετά την πρώτη εμφάνιση των δερματικών προβλημάτων στα πόδια του σκύλου.

Δεν έχει βρεθεί ακόμα ο ακριβής ιός που προκαλεί την νόσο, αλλά οι επιστήμονες συνεχίζουν τις εργαστηριακές έρευνες και ευελπιστούν πως κάποια στιγμή θα βρουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Το μόνο κοινό στοιχείο που είχαν όλα τα κρούσματα, είναι πως λίγες μέρες πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, τα σκυλιά έκαναν βόλτα μέσα σε δασική περιοχή. Υπάρχει υπόνοια πως η νόσος προκαλείται από κάποιο μικρόβιο που βρίσκεται στα λιμνάζοντα νερά του δάσους, στις λακουβίτσες ή στα σάπια χορτάρια ή καρπούς.

Οι ιδιοκτήτες των σκύλων που βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα μέσα σε δάση (ειδικά στην Μεγάλη Βρετανία) θα πρέπει να προσέχουν πολύ τι τρώει και τι γλύφει ο σκύλος τους, και αν εμφανίσει τα πρώτα δερματικά συμπτώματα στα πόδια, την απώλεια τριχώματος και τις μικρές πληγές, θα πρέπει να τον μεταφέρουν άμεσα στον κτηνίατρο, ώστε να του χορηγηθούν οι πρώτες βοήθειες.

Καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα το μικρόβιο που προκαλεί την νόσο, δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή, και γι' αυτό υπάρχει τόσο μεγάλη θνησιμότητα ανάμεσα στα κρούσματα. Το μόνο που μπορούν να κάνουν μέχρι στιγμής οι κτηνίατροι, είναι να κρατούν το σκυλί ενυδατωμένο, να κάνουν περαιτέρω αιματολογικές εξετάσεις, και να του χορηγούν αντιβίωση όταν το κρίνουν απαραίτητο.

Τα πρώτα κρούσματα είχαν εμφανιστεί αποκλειστικά στο New Forest, στην Νότια Αγγλία, πρόσφατα όμως υπήρξαν και νέα κρούσματα σε άλλες πιο βόρειες περιοχές. Οι επιστήμονες φοβούνται, πως μέχρι να βρουν το μικρόβιο και την αντιμετώπιση τους, δεν έχουν απόλυτη γνώση με τι έχουν να κάνουν, και δεν γνωρίζουν πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί η νόσος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου