Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ωτίτιδα στους σκύλους.


Η ωτίτιδα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που εμφανίζεται πιο συχνά στους σκύλους παρά στις γάτες. Πρόκειται για την φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, και βρίσκεται σε έξαρση όταν υπάρχει υγρασία και ζέστη.

Υπάρχουν κάποιες ράτσες σκύλων που είναι πιο επιρρεπείς στην ωτίτιδα, όπως:
- όσα έχουν ακανόνιστο σχήμα αυτιού, όπως τα Σαρ Πέι, τα Τσόου Τσόου και τα αγγλικά Μπουλντόγκ
- όσα έχουν τρίχες μέσα στ' αυτιά, όπως τα Τερριέ και τα Πούντλς
- όσα έχουν μακριά αυτιά, όπως τα Κόκερ Σπάνιελ
- όσα ζουν συνεχώς στην ύπαιθρο και είναι εκτεθειμένα στην υγρασία, το νερό, τα ξένα σώματα που μπορεί να μπουν στ' αυτιά, όπως τα κυνηγόσκυλα

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ της ωτίτιδας:
- υπάρχει έντονη δυσοσμία του αυτιού
- το σκυλί ξύνει έντονα το αυτί και το κεφάλι του
- υπάρχει παχύρρευστο έκκριμα μέσα στ' αυτιά
- υπάρχει κοκκίνισμα, ερεθισμός και πρήξιμο στο εσωτερικό του αυτιού
- το σκυλί τινάζει ή γέρνει συνεχώς το κεφάλι του προς μια μεριά
- το σκυλί παρουσιάζει βαρηκοία
- το σκυλί παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά, απομονώνεται, δείχνει πως πονάει, κλαίει ή γίνεται υπερευαίσθητο 

Οι ΑΙΤΙΕΣ που προκαλούν την ωτίτιδα:
Διάφορες αιτίες μπορούν να προκαλέσουν ωτίτιδα.
- Αλλεργία
- Μικροοργανισμοί, παράσιτα και μύκητες
- Ξένα σώματα μέσα στο αυτί, όπως φυλλαράκια, χώμα, άγανα κλπ.
- Κάποιος τραυματισμός
- Κάποια ορμονική διαταραχή όπως ο υποθυρεοδεισμός
- Κληρονομικότητα
- Επίμονος και λανθασμένος τρόπος καθαρισμού του αυτιού

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ της ωτίτιδας:
Η θεραπεία της ωτίτιδας ποικίλει ανάλογα με το τι την προκαλεί. Ο κτηνιάτρος είναι υπεύθυνος να εξετάσει πλήρως τον σκύλο και να αποφασίσει αν θα χρειαστεί καλλιέργεια ωτικού υλικού, ακτινογραφία, αντιβίωση, σταγόνες κλπ.
Γενικά η θεραπεία μπορεί να γίνει με αντιβίωση, χάπια, αλοιφές, σταγόνες ή σιρόπια. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ανάλογα με το πρόβλημα, είναι αντιφλεγμονώδη, αντιμυκιτικά, παρασιτοκτόνα, αντισηπτικά ή αντιβιοτικά.

Ποιά είναι η σωστή ΠΡΟΛΗΨΗ ώστε να διατηρούμε τα αυτιά του σκύλου μας υγιή:
 Πρέπει να ελέγχουμε συχνά τα αυτιά του σκύλου μας, μια φορά την βδομάδα ή στις 10 μέρες, και να τα καθαρίζουμε σωστά. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χρηριμοποιούμε μπατονέτες ή ξυλάκια για τον καθαρισμό των αυτιών.
Είναι προτιμότερο αρχικά να μας δείξει ο κτηνίατρος τον σωστό τρόπο καθαρισμού, ώστε να μπορούμε να το εφαρμόζουμε και εμείς στο σπίτι. 
Συνήθως χρησιμοποιούμε κάποιο ειδικό καθαριστικό υγρό, ή εκχύλισμα από φυσικά βότανα. Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα μέσα στο αυτί του σκύλου μας και κρατώντας τον να μην τιναχτεί, του κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ στον κρόταφο για 20 με 30 δευτερόλεπτα και βοηθάμε να μαλακώσει το έκκριμα που υπάρχει στην βάση του αυτιού. Αμέσως μετά τον αφήνουμε να τιναχτεί και με αυτόν τον τρόπο θα απομακρυνθούν εύκολα τα υπολλείματα εκκρίματος και ρύπων που υπάρχουν στο βάθος του αυτιού. Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κομμάτι βαμβάκι, το ποτίζουμε με το ειδικό καθαριστικό υγρό και καθαρίζουμε σχολαστικά όλες τις πτυχές του αυτιού που έχουν ρύπους και εκκρίματα. 
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στον τρόπο που καθαρίζουμε τα αυτιά, και να χρησιμοποιούμε πάντα σκευάσματα ελεγμένα από τον κτηνίατρό μας. Σε περίπτωση που καθαρίζουμε με λάθος τρόπο, ή με λάθος προιόντα, μπορούμε να προκαλέσουμε χρόνια ωτίτιδα στον σκύλο μας, ή και να κολλήσουμε και εμείς οι ίδιοι κάποιον μικροοργανισμό από το μολυσμένο αυτί.
Επίσης καλό είναι, κατά την διάρκεια του μπάνιου να τοποθετούμε ένα στεγνό χαρτί ή βαμβάκι μέσα στο αυτί του σκύλου, ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό, και τα ζώα που παθαίνουν συχνά ωτίτιδα είναι προτιμότερο να μην κολυμπούν στην θάλασσα.

3 σχόλια:

  1. Υπαρχει περιπτωση να εχει χασει και τριχωμα στο εξωτερικο του αυτιου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι. Σε περίπτωση που δείτε να χάνει το τρίχωμα και να ζαρώνει το δέρμα σε αυτή την περιοχή, τσεκάρετε και το εσωτερικό του αυτιού. Αν δείχνει να έχει βρώμες και να μυρίζει άσχημα, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για ψώρα, και το παράσιτο να προχωρά σιγά σιγά και στο εξωτερικό τρίχωμα. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να πάτε άμεσα στον κτηνίατρο, γιατί αν όντως πρόκειται για ψώρα θα χρειαστεί να κάνετε θεραπεία με ενέσεις και σταγόνες στο αυτί.

      Διαγραφή
  2. Ειναι 4 μηνων μαλτεζ ο πεπακος μου ξυνει εντονα το αυτι του και κλαιει ο κτηνιατρος μας λειπει πως μπορω να τον βοηθησω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή