Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Τα απαραίτητα εμβόλια του σκύλου.


Από την στιγμή που αποκτούμε ένα κουτάβι, πρέπει να φροντίσουμε άμεσα για τον εμβολιασμό του ώστε να εξασφαλίσουμε την υγεία του, και να προλάβουμε σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες.

Εμβόλια υπάρχουν πολλά και για διάφορες ασθένειες, όμως δεν είναι απαραίτητο όλα τα ζώα να κάνουν όλα τα εμβόλια που υπάρχουν. Σε πολλές περιπτώσεις εξαρτάται από το μέρος που ζει το ζώο, ή τον τρόπο ζωής του, για το αν θα πρέπει να κάνει κάποια συγκεκριμένα εμβόλια ή όχι. 
Ο κτηνίατρος είναι ο μόνος υπεύθυνος που θα κρίνει ποια είναι τα απαραίτητα εμβόλια για το ζωάκι σας.

Εκτός όμως από τα διάφορα εμβόλια που υπάρχουν για συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπάρχει μια σειρά εμβολίων, που είναι απαραίτητη και υποχρεωτική για όλα τα σκυλιά. Για να είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινήσει από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του ζώου, και να επαναλαμβάνεται ετησίως.

Τα απαραίτητα εμβόλια που πρέπει να κάνουν όλοι οι σκύλοι είναι τα εξής:


Στις 6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Παρβοίωση (τύφος): πρόκειται για τον "φονιά των κουταβιών". Μια πολύ επικίνδυνη και μολυσματική νόσος που προσβάλει το γαστρεντερικό σύστημα και προκαλεί αιματηρές διάρροιες με σκούρο χρώμα και κάποιες φορές εμετό με απαίσια μυρωδιά. Το ζώο αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και δεν του χορηγηθεί άμεσα ορός και αντιβιωτικά, μπορεί να πεθάνει μέσα σε 48 ώρες.

Στις 8 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Νόσος Carre (Μόρβα): Μολυσματική νόσος που εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη και προσβάλει περισσότερο τα κουτάβια. Το κουτάβι έχει συμπτώματα κρυολογήματος, αδυναμίας, και εμφανίζει πυώδη εξανθήματα στο δέρμα της κοιλιάς. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η ασθένεια προσβάλει τον εγκέφαλο και μπορεί να αποβεί μοιραία.
Λοιμώδης ηπατίτιδα: Ιός που μεταδίδεται με τα κόπρανα και το σάλιο και έχει τα ίδια σχεδόν συμπτώματα με την μόρβα. Ο σκύλος ανεβάζει πυρετό, αρνείται να φάει, αποκτά ευαισθησία στο φως και μπορεί να πέσει σε λήθαργο. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ μεγάλο. 
Λεπτοσπείρωση: Εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται και στους ανθρώπους. Το βακτήριο βρίσκεται στα ούρα του ζώου, και μεταδίδεται αν ο σκύλος μυρίσει στην βόλτα δέντρα όπου έχουν ουρήσει πριν μολυσμένα ζώα. Τα συμπτώματα της νόσου είναι η απώλεια όρεξης, ο πυρετός και η διάρροια. Καταπολεμάται πολύ δύσκολα με αντιβιοτικά.

Στις 12 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Επαναληπτικός εμβολιασμός για τις προηγούμενες νόσους.

Στις 16 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Λύσσα: Μια εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Προσβάλει το νευρικό σύστημα. Μεταδίδεται από το σάλιο των άγριων ζώων. Αν ο σκύλος δεν είναι εμβολιασμένος και μολυνθεί, μετά  από μερικές εβδομάδες εμφανίζει επιθετικότητα, βγάζει σάλια και χαζολογάει. Ακολουθούν σπασμοί και παράληση και καταλήγει στον θάνατο.


ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
Ο εμβολιασμός για όλες τις παραπάνω ασθένειες πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο για να είναι αποτελεσματικός. 
Ειδικά για την Λύσσα, ο ετήσιος εμβολιασμός είναι και υποχρεωτικός από τον νόμο.

Ολα τα εμβόλια έχουν κάποιες μικρές παρενέργειες, με πιο συνηθισμένη την ατονία και την αδιαθεσία του ζώου για τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα. 

Επειδή όλες οι παραπάνω ασθένειες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και επικίνδυνες, είναι προτιμότερο να μην βγάζουμε το κουτάβι μας έξω στο δρόμο, και να μην το αφήνουμε να περπατάει στα χώματα ή σε μέρη όπου έχουν περάσει πριν άλλα ζώα, μέχρι να κάνει το πρώτο του εμβόλιο στην ηλικία των 8 εβδομάδων.

Ο εμβολιασμός του σκύλου είναι απαραίτητος σε όλη την διάρκεια της ζωής του, για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα προσβληθεί από κάποια σοβαρή και θανατηφόρα ασθένεια που μπορεί να μεταδόσει ακόμα και σε εμάς.
Γι' αυτό φροντίστε να έχετε πάντα ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας του ζώου σας, που θα σας το προμηθεύσει ο κτηνίατρος από την πρώτη επίσκεψη.

1 σχόλιο:

  1. Γιατι ενα ενήλικο σκυλί να υποβάλετΑι στον εμβολιασμό για μορβα και τύφο ασθένειες που προσβάλλουν κατα κύριο λόγο τα κουταβια; Επίσης γιατι ειναι απαραίτητος ο ετήσιος εμβολιασμός αφού και στον άνθρωπο τα εμβολια σταματούν στην ηλικία των 12 ετών Γιατι ενα σκυλί μετά τα τρία ή πέντε του χρόνια πρέπει να εμβολιάζεται ετησίως και μάλιστα με περιττά εμβολια όπως αυτό της μορβας κ τύφου;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή