Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Είναι οι σκύλοι πιο έξυπνοι από τις γάτες?

Ποιος είναι πιο έξυπνος; Το σκυλί σας ή η γάτα σας;

Αυτό είναι πραγματικά σαν να συγκρίνουμε τα μήλα με τα πορτοκάλια. Τα σκυλιά και οι γάτες είναι εντελώς διαφορετικά είδη με διαφορετικές δεξιότητες επιβίωσης και ένστικτα.


Θα ήταν πολύ πιο δίκαιο να συγκρίνουμε τα σκυλιά με τους λύκους και τις αλεπούδες με τις γάτες. Τα σκυλιά και οι λύκοι είναι καθαρά αρπακτικά, ενώ οι γάτες και οι αλεπούδες μπορούν να είναι ταυτόχρονα αρπακτικά και θηράματα.

Και από τη στιγμή που εμείς δεν ζούμε μαζί με τους λύκους και τις αλεπούδες, θα παραμείνουμε στις γάτες και τους σκύλους.

Τα σκυλιά, είναι περισσότερο σαν άνθρωποι (οι άνθρωποι είναι κατά κύριο λόγο αρπακτικά) και συνήθως πιστεύεται ότι είναι πιο έξυπνοι. Καθώς είμαστε λοιπόν, άνθρωποι και σκύλοι, αρπακτικά όντα, σκεφτόμαστε με παρόμοιο τρόπο και συμπεριφερόμαστε παρόμοια σε ορισμένες περιπτώσεις.


Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, είναι ζώα θηράματα, καθώς και αρπακτικά ταυτόχρονα, και σκέφτονται και συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά. Οι άνθρωποι, ως αλαζόνες που είμαστε, θεωρούμε πως μόνο τα ζώα που μοιάζουν με εμάς είναι πιο έξυπνα, ενώ στην πραγματικότητα, τα υπόλοιπα σκέφτονται διαφορετικά από εμάς εξ' ανάγκης.


Αν μετρήσουμε την εξυπνάδα καθαρά με τις ικανότητες επιβίωσης, τότε οι γάτες, οι οποίες μόνες τους στην φύση μπορούν να δημιουργούν αποικίες και κοινότητες και να βρίσκουν τρόπους να επιβιώσουν, θα πρέπει να είναι πολύ πιο έξυπνες από τους σκύλους, οι οποίοι αν αφεθούν μόνοι τους στην φύση, το πιο πιθανό είναι να πεθάνουν από την πείνα και την εξαθλίωση.

Όμως τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται έννοιες, ενώ οι γάτες δεν τα πάνε και τόσο καλά σε αυτόν τον τομέα.

Τα σκυλιά είναι σε θέση να κατανοούν έννοιες, προφανώς επειδή ζουν και εργάζονται σε αγέλες. Οι γάτες είναι συνήθως μοναχικοί κυνηγοί, οπότε δεν χρειάζεται να αναπτύξουν αυτή την αντίληψη. Το γεγονός αυτό, κάνει τις γάτες να φαίνονται πιο χαζές, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η αντίληψη δεν είναι απαραίτητη για την εξέλιξη της γάτας ως είδος, δεδομένου ό,τι κυνηγούν μόνες.

Και τι εννοούμε ότι τα σκυλιά αντιλαμβάνονται έννοιες ενώ οι γάτες όχι?
Ας πάρουμε το παράδειγμα της βροχής, ή την έννοια "βρέχει".
Όταν το σκυλί σας θέλει να βγει έξω, σας φέρνει το λουρί του, εσείς του ανοίγετε την πόρτα, και όταν δει πως έξω βρέχει, θα επιστρέψει θλιμμένα πίσω και θα κουλουριαστεί στο χαλί. Γιατί αντιλαμβάνεται την έννοια της βροχής.

Η γάτα από την άλλη, όταν θέλει να βγει έξω, θα πάει στην μπροστινή πόρτα, θα νιαουρίσει και θα περιμένει να της ανοίξετε. Όταν της ανοίξετε και δει πως βρέχει, θα τρέξει αμέσως στην πίσω πόρτα και θα θελήσει να βγει από εκεί. Όταν της ανοίξετε και την πίσω πόρτα και δει πως και εκεί βρέχει, θα τρέξει προς κάποιο παράθυρο. Δεν αντιλαμβάνεται γενικά την έννοια της βροχής, και προσπαθεί να βγει από οποιαδήποτε έξοδο του σπιτιού, και απογοητεύεται το ίδιο κάθε φορά που βλέπει πως βρέχει και σε διαφορετικό σημείο.

Έτσι λοιπόν, ποιος είναι πραγματικά πιο έξυπνος?
Η απάντηση είναι πως οι γάτες είναι πιο έξυπνες από τους σκύλους, όταν πρόκειται να είσαι γάτα, και οι σκύλοι είναι πιο έξυπνοι από τις γάτες, όταν πρόκειται να είσαι σκύλος!

Και σίγουρα και οι δύο είναι πιο έξυπνοι από τον άνθρωπο, καθώς δεν χρειάζεται να δουλεύουν ολόκληρα 8ωρα, για να μπορούν να πληρώνουν την σκυλοτροφή και την γατοτροφή!

πηγή: dogsbestlife.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου