Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Γιατί γρυλίζουν τα σκυλιά.

Το γρύλισμα στην γλώσσα των σκύλων είναι μία συνηθισμένη μορφή επικοινωνίας. Στο μυαλό μας είναι βαθιά ριζωμένη η άποψη πως το γρύλισμα έχει να κάνει με την "επιθετικότητα", κάτι που υπεραπλοποιεί τα πράγματα.

Τα σκυλιά γρυλίζουν προς σκύλους και ανθρώπους θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα όπως: 

"Αυτό που κάνεις δεν μου αρέσει. Σταμάτα." ή 
"Μη πλησιάζεις άλλο, φοβάμαι"

Συνήθως το πρώτο γρύλισμα είναι χαμηλότερης έντασης και όταν ο σκύλος συνειδητοποιεί πως το μήνυμα δεν έχει γίνει κατανοητό ακολουθεί γρύλισμα μεγαλύτερης έντασης.

Το γρύλισμα προηγείται οποιασδήποτε μορφής "επιθετικότητας" ως προειδοποίηση.

Τα σκυλιά μαθαίνουν το γρύλισμα -είναι μέρος της γλώσσας των σκύλων- από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της ζωής τους. Οι μητέρες πολλές φορές γρυλίζουν στα κουτάβια για να τα μαλώσουν. Αυτός είναι ο λόγος που σκυλιά που έχουν απομακρυνθεί από την μάνα και τα αδέρφια τους πολύ μικρά δεν γνωρίζουν να επικοινωνούν με άλλα σκυλιά. Γεγονός που οδηγεί συχνά σε σκυλοκαβγάδες.

Δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που όταν τους γρυλίζει ο σκύλος τους τον τιμωρούν. Το σκυλί με αυτό τον τρόπο μαθαίνει από πολύ μικρό πως γρύλισμα = τιμωρία με αποτέλεσμα να "χάνει" από πολύ μικρό μία πάρα πολύ σημαντική "λέξη" από το λεξιλόγιο του. Έχετε ακούσει συχνά να λένε "Με δάγκωσε χωρίς προειδοποίηση!";

ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΓΡΥΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ:

• Όταν φοβούνται.
• Όταν πας να τους πάρεις το φαγητό ή το παιχνίδι.
• Όταν προστατεύουν την περιοχή τους.
• Όταν πονούν.
• Υπάρχει και το γρύλισμα που τα σκυλιά κάνουν όταν είναι ενθουσιασμένα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

ΕΑΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΓΡΥΛΙΣΕΙ:

• Σταματήστε αμέσως την πράξη που τον οδήγησε σε αυτήν την συμπεριφορά.
• Απομακρυνθείτε (δώστε του χώρο) και αφήστε τον να ηρεμήσει. Είναι πολύ σημαντικό να απομακρύνετε όλους τους στρεσογόνους παράγοντες.
• Προσπαθήστε να καταλάβετε τους λόγους που οδήγησαν το σκύλο σας σε αυτήν την συμπεριφορά.

Εάν η συμπεριφορά συνεχιστεί ή "επιδεινωθεί" καλό θα ήταν να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού συμπεριφοράς ή ενός έμπειρου εκπαιδευτή. Επίσης εάν διαπιστώσετε πως οι λόγοι είναι παθολογικοί επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρο σας.

Του Δημήτρη Κοτάκου


Πηγή: livingwithdogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου