Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Εκτροφέας και κτηνίατρος εξηγούν γιατί είναι βάναυσο να κόβουμε αυτιά και ουρές στους σκύλους.

Οι φιλόζωοι τάσσονται κατά του ακρωτηριασμού ζώων για εμφανισιακούς λόγους. Η νομοθεσία το απαγορεύει κι όμως κυνηγοί & εκτροφείς επιμένουν να την ανατρέψουν στις νέες τροπολογίες του νόμου!
 
Εκτροφέας Ροτβαϊλερ και κτηνίατρος ρωτήθηκαν από δημοσιογράφο για την κοπή αυτιών & ουρών και τις συνέπειες τους στα σκυλιά.
 
Η εκτροφέας ροτβάϊλερ Amanda Weber στη Νεβάδα των ΗΠΑ ρωτήθηκε γιατί είναι αντίθετη στην κοπή ουρών των Ροτβαϊλερ. Απάντησε:
 
''Από την αρχή ήμουν αρνητική αλλά ένιωθα πίεση από αγοραστές που τα προτιμούν έτσι και από συναδέλφους εκτροφείς. Έτσι στις πρώτες γέννες μου το έκανα. Ένα κουτάβι έπαθε σοβαρή μόλυνση και καταστράφηκε ένα νεύρο του
ως αποτέλεσμα του ακρωτηριασμού''. Αυτό στάθηκε για εκείνη η απόδειξη για να αποφασίσει να μην ξανα κόψει ουρές στα σκυλιά της.
 
Στη συνέχεια ρωτήθηκε γιατί άλλοι εκτροφείς επιμένουν στον ακρωτηριασμό.
 
Απάντησε: ''Τα σκυλιά με ουρά κάνουν εντύπωση στις εκθέσεις του κυνολογικού ομίλου αλλά είναι δύσκολο να συναγωνιστoύν για ορισμένους κριτές. Ένα άλλο κίνητρο είναι οι πωλήσεις κουταβιών. Πολλοί εκτροφείς πιστεύουν ότι
οι πωλήσεις τους θα μειωθούν αν επιλέξουν να μην κόβουν τις ουρές.''
 
(Δηλαδή ο ακρωτηριασμός ενός ζώου αποφασίζεται ... για να μην απορριφθεί από κριτές και αγοραστές! Τόσο σημαντικοί για τη ζωή του ζώου λόγοι... Ολα για το χρήμα.)
 
Επηρρέασε την δουλειά της, η απόφαση της να μην κόβει ουρές;
 
Επιβεβαίωσε ότι την επηρρέασε, και θεωρεί ότι 1 στους 10 αγοραστές κουταβιών είναι τόσο πεισματάρης για να πάρει κουτάβι με κομμένη ουρά ώστε να μην επιλέξει να πάρει από εκείνη.
 
Η λογική της Weber για να μην κόβει ουρές συνοψίζεται στα εξής:
 
-Η αφαίρεση σημαντικής ποσότητας χόνδρου, σάρκας και νεύρων σε ένα νεογέννητο κουτάβι προκαλεί ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ και σημαντική ένταση στο αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό του σύστημα που είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε ράτσες επιρρεπείς σε τύφο και καρκίνο.
 
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ισχυρότερο και ικανό αν δεν υποφέρει τόσο σημαντικό τραύμα κατά την ανάπτυξή του.
 
-Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τις ουρές τους για να διατηρούν την ισορροπία τους με τον ίδιο τρόπο που εμείς χρησιμοποιούμε τα χέρια μας όταν πάμε να πέσουμε, για να προστατευθούμε.
 
Είναι καλύτεροι αθλητές, πιο δυνατοί και πιο σταθεροί οι σκύλοι με τις ουρές τους.
 
-Η ίδια αγαπάει την εμφάνιση τους με ουρά και όχι χωρίς. Είναι πιο αναλογική και εκφραστική.
 
Σημειώνεται ότι η πρακτική κοπής αυτιών & ουρών είναι εμμονή στις ΗΠΑ παρότι είναι παράνομη σε πολλές χώρες και απαγορευμένη πρακτική στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα της ανομίας παρά τους νόμους κάποιοι εκτροφείς, κτηνίατροι και ιδιοκτήτες κόβουν τα άκρα των ζώων τους ενώ άλλοι έχουν συμμορφωθεί και παρουσιάζουν σκυλιά με πλήρη άκρα!
 
Στη συνέχεια, η κτηνίατρος Dr. Karen Becker που έχει γράψει πολλά βιβλία, έχει ιδρύσει το Therapaw Rehabilitation & Pain Management Clinic στο Ιλινόις και είναι μέλος σε 11 επαγγελματικές οργανώσεις, όπως και στην Διεθνή Κτηνιατρική
Ακαδημία Διαχείρισης Πόνου ρωτήθηκε αν υπάρχει ΛΟΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ να κόβεται η ουρά ή τα αυτιά ενός σκύλου. Για παράδειγμα, εκτροφέας Μολοσσών είχε δηλώσει ότι τα αυτιά τους κόβονται για λόγους υγείας που όμως δεν μπορούσε να πει.
 
Η κτηνίατρος απάντησε:
 
''Οι κυνοφιλικοί σύλλογοι μας λένε (!!) ότι υπήρχαν ιατρικοί ή σχετιζόμενοι με εργασία-καθήκοντα λόγοι για να κοπούν μέρη του σώματος πριν κάποια χρόνια και καταλήγουν να θεωρούν ''χαρακτηριστικό της φυλής'' (breed standard) την πρακτική του ακρωτηριασμού, επειδή οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να βλέπουν αυτή την εμφάνιση.
 
Δεν υπάρχει απόδειξη που να αφορά σε ΚΑΝΕΝΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ από τον ακρωτηριασμό μελών του σώματος ή ακόμα και λογικές εξηγήσεις γιατί η πρακτική αυτή συνεχίζεται, εκτός της φρικτής αλήθειας των ΚΥΝΟΜΑΧΙΩΝ.''
 
(Σ.Σ.: Για να μην πιάνει το ένα σκυλί τα αυτιά του άλλου και τα τραυματίζει καθώς η αιμορραγία είναι ασταμάτητη).
 
Στη συνέχεια ρωτήθηκε για τους βοσκούς που λένε ότι οι ουρές εμποδίζουν τα σκυλιά στην ικανότητα τους να μαζεύουν το κοπάδι (Στην Ελλάδα οι βοσκοί ακρωτηριάζουν και τα αυτιά των τσοπανόσκυλων, πολλές φορές μόνοι τους με ψαλίδια και με το σύνθημα ''Αν κλάψει και πονέσει θα το σκοτώσω, δεν είναι καλό για φύλακας'').
 
Η κτηνίατρος απαντά:
 
ΔΕν κάνω αισθητικές ή αμφιλεγόμενες επεμβάσεις στην δουλειά μου. Πιστεύω ότι ένα χειρουργείο πρέπει να γίνεται μόνο ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, για να μειωθεί κάποια πιθανότητα ασθένειας και να διευρυνθεί η ζωή του ζώου.
 
Έχω αφαιρέσει μολυσμένα νύχια σε κάποια ζώα γιατί θα τους καλυτέρευε τη ζωή (μείωση πόνου) και θα εξουδετερωνόταν η πιθανότητα χρόνιας μόλυνσης. Αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.  
Το να κόβεις μέρη των αυτιών και της ουράς ώστε ''τα ζώα να ακούνε και να κυνηγάνε καλύτερα'' δεν είναι σωστή ιατρική πρακτική και δεν συμμετέχω σε αυτό, όπως και άλλοι συνάδελφοι μου που αρνούνται να ακρωτηριάσουν ζώα και ενημερώνουν τους πελάτες τους για την επώδυνη αυτή πρακτική. (Σημειώστε: πολλοί κτηνίατροι στις ΗΠΑ αρνούνται να κόψουν ενώ δεν υπάρχει νόμος απαγόρευσης! Στην Ελλάδα ορισμένοι κτηνίατροι κόβουν, παρότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ!).
 
Πόσο πολύ πονάει όμως ο ακρωτηριασμός αυτιών και ουράς (tail docking & ear cropping);
 
Η κτηνίατρος απαντά:
 
Η κοπή της ουράς αποτελεί ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ της ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ μεταξύ του οσφυϊκού σπόνδυλου.
Το να κόψεις μέσα από όλο αυτό το τεράστιο δίκτυο νεύρων είναι απίστευτα ΕΠΩΔΥΝΟ και μπορεί να οδηγήσει ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ (phantom pain) σε μερικά ζώα.
 
Οι λοβοί των αυτιών (τα πτερύγια, κοινώς τα αυτιά, εξωτερικά) είναι απίστευτα αγγειώδη. Η παροχή αίματος στα αυτιά είναι τεράστια και αν έχετε δει ποτέ το ΠΟΤΑΜΙ ΑΙΜΑΤΟΣ που συνοδεύεται από κόψιμο αυτιού δεν θα το ξεχάσετε ποτέ στη ζωή σας.
 
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΖΩΑ ΑΡΚΕΤΟ ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ κάτι που κάνει τελικά αυτές τις περιοχές στο σώμα τους (ουρά, αυτιά) ιδιαίτερα ευαίσθητα σε κάθε άγγιγμα.
 
Στη συνέχεια η κτηνίατρος ρωτήθηκε τι πιστεύει ότι προκαλεί αυτή η διαδικασία στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σκύλων & ανθρώπων.
 
Τα κουτάβια περνάνε από πολύ σημαντικά στάδια ανάπτυξης της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων τους, τους 4 πρώτους μήνες της ζωής τους, ακριβώς όταν γίνονται αυτά τα χειρουργεία. Πιστεύω ότι ΤΟ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙΣ ΣΕ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΦΟΒΙΑΣ & ΑΓΧΟΥΣ ΤΟΥΣ.
 
Η κτηνίατρος συμφώνησε ότι η κομμένη ουρά και τα πετσοκομμένα αυτιά επηρρεάζουν την ικανότητα επικοινωνίας του σκύλου με άλλα σκυλιά αλλά και με τους ανθρώπους.
 
''Τα Μποξερ, τα Ντόμπερμαν και όλα τα σκυλιά βασίζονται σε μη λεκτική επικοινωνία: οπτική επαφή, θέση κεφαλιού, θέση αυτιών, στάση σώματος και θέση ουράς είναι ΚΡΙΣΙΜΑ για τα σκυλιά όταν επικοινωνούν φυσιολογικά και αποτελεσματικά. ΟΤΑΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥΣ αλλάζουμε το πώς μπορούν να στέλνουν μηνύματα και ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΗ ΘΕΣΗ.''
 
Η κτηνίατρος καταλήγει:
 
Αν θέλετε να κόψετε την ουρά ή τα αυτιά του σκύλου σας θα πρέπει να ξέρετε ότι ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΤΕ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΖΩΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ''ΟΜΟΡΦΙΑ''.
 
Αναλογιστείτε όλους τους παράγοντες πριν το κάνετε αυτό στο σκύλο σας. Θα σας ευχαριστεί για όλη του τη ζωή αν τον αφήσετε να έχει την φυσική του εμφάνιση, λέει για τους πολίτες των ΗΠΑ όπου επιτρέπεται η κοπή. 
Ελλάδα που δεν επιτρέπεται, δεν θα πρεπε να χουμε καν την πολυτέλεια ως ιδιοκτήτες να σκεφτόμαστε αν θα τα κόψουμε ή όχι!!!

πηγή: adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου